Camí de ciència: els Pols, entre la ciència i l’aventura

Camí de ciència: els Pols, entre la ciència i l’aventura

Dissortadament, sembla que no hi hagi un mes de l’any que no es publiqui una mala notícia pel que fa a l’estat de conservació de les regions polars del planeta. Com a mostra, a finals d’octubre d’aquest 2016 la NASA va publicar un vídeo en el qual es pot veure com l’Àrtic ha perdut massa de gel des de 1984.
 


 
Els Pols són unes de les regions més extremes però a la vegada més fascinants del planeta, una fascinació que ha encès la imaginació d’aventurers, exploradors i científics. En aquesta entrada us oferim seguint aquest esperit interdisciplinari, una tria personal d’algunes obres que podeu trobar a Biblioteques de Barcelona amb els pols com a teló de fons i sempre present: un recorregut centrat en la ciència, en l’ecologia i el canvi climàtic, però sense oblidar les grans aventures i epopeies, clàssiques i modernes.

En definitiva, un Camí de ciència per unes de les regions més belles i més amenaçades de la Terra.
 

CANVI CLIMÀTIC

 

Ecocidio - Franz J. Broswimmer

Ecocidio : breve historia de la extinción en masa de las especies

Broswimmer, Franz J.
Pamplona: Laetoli, 2005

L’escalfament global està augmentant l’impacte de l’ésser humà sobre l’entorn, un impacte que té un alarmant reflex en l’extinció de multitud d’espècies naturals. Ecocidio té l’indubtable valor de presentar-nos una breu història de l’extinció d’espècies al llarg de la història, fent servir un ampli ventall de dades i un esperit interdisciplinari.

 

Algo nuevo bajo el sol - John R. McNeill

Algo nuevo bajo el sol : historia medioambiental del mundo en el siglo XX

MacNeill, John R.
Madrid : Alianza, cop. 2003

El segle XX va suposar un punt d’inflexió en l’efecte de l’ésser humà sobre el medi ambient. Amb el seu llibre, tot un clàssic, l’historiador John R. MacNeill va emprendre la difícil tasca d’explicar la història d’aquest canvi sobre el clima, centrant-se en els efectes atribuïbles a l’home. La primera part analitza els canvis a les “esferes” del nostre planeta (litosfera, atmosfera, hidrosfera i biosfera), mentre que la segona se centra en els “motors” dels canvis.

 

Crisis climática-ambiental - Antxon Olabe Egaña

Crisis climática-ambiental : la hora de la responsabilidad

Olabe Egaña, Antxon
Barcelona : Galaxia Gutenberg, 2016

La gravetat del canvi climàtic desperta inevitablement una pregunta: què podem fer? D’això tracta l’obra de Olabe: una anàlisi d’allò que des de diferents instàncies (estats, institucions internacionals) seria necessari fer per a aturar el canvi climàtic. I tot això oferint-nos a més una visió històrica sobre com hem arribat a la situació actual.

 

Més de quaranta senyals - Joandomènec Ros

Més de quaranta senyals : noves reflexions sobre el medi ambient

Ros, Joandomènec
Lleida : Pagès, 2014

Joandomènec Ros és un dels biòlegs i divulgadors més reputats de Catalunya. A la seva tasca científica (centrada en l’ecologia marina) s’han afegit diverses obres destinades al públic general i centrades en l’ecologia. Un bon exemple és aquest llibre, dividit en set apartats amb reflexions sobre temes com la diversitat i els recursos energètics. Un altre llibre necessari perquè, com escriu l’autor, “no hem dit tot el que cal, sobre medi ambient”.

 

El calentamiento global - Spencer Weart

El Calentamiento global : historia de un descubrimiento científico

Weart, Spencer
Pamplona : Laetoli, 2006

Tot i l’existència de negacionistes i de lobbies, el consens actual sobre la implicació humana en el canvi climàtic és quasi total. Però a aquest consens s’ha arribat amb esforç i gràcies a la dedicació i al compromís de molts investigadors honestos i compromesos. Spencer Weart ens narra la història de la investigació científica sobre el canvi climàtic, una valuosa feina de síntesi doncs, com escriu Weart: “La historia del descubrimiento del calentamiento global se asemeja menos a un desfile que a un conjunto de grupos dispersos que vagant por un paisaje inmenso”.

 

El futuro de la Vida - Edward O. Wilson

El Futuro de la vida

Wilson, Edward O.
Barcelona : Galaxia Gutenberg [etc.], 2002

El biòleg Edward O. Wilson passarà a la història com un dels majors especialistes en formigues, i com un dels científics que major va comprendre les conseqüències de la teoria de l’evolució per a l’ésser humà. Però també per la seva defensa apassionada la diversitat biològica, com bé mostra aquesta obra. Un text que va introduir en la cultura popular el concepte “biofilia”, el sentit humà de connexió amb la natura i els altres éssers vius.

 

EXPLORADORS CLÀSSICS

 

En el país de la muerte blanca - V. Albanov

En el país de la muerte blanca : una historia épica de supervivencia en el ártico siberiano

Albanov, Valerian
Barcelona : RBA, 2001

L’any 1912, l’expedició del capità Brusilov a bord del vaixell Santa Anna va quedar atrapada al mar de Kara, al cercle polar Àrtic. Brusilov va preferir esperar al desglaç, i així van passar dos llargs anys. Frustrat, l’oficial Valerian Albanov va demanar permís per abandonar el vaixell (del qual mai s’ha conegut el seu destí) i provar d’arribar a terra ferma en una expedició a peu. En el país de la muerte blanca és el relat d’Albanov de la seva odissea, una de les històries clàssiques de supervivència més impactants de la història.

 

Atrapats al gel - Caroline Alexander

Atrapats al gel : la llegendària expedició a l’Antàrtida de Shackleton

Alexander, Caroline
Barcelona : Columna, 2008

Ressenyada al seu dia pel company Toga Yagari, el llibre narra la mítica aventura d’Ernest Shackleton i de la seva tripulació al vaixell Endurance. I, per a fer-ho, Caroline Alexander utilitza les imatges del fotògraf de l’expedició, en Frank Hurley. Com esmentava en Toga al seu article, el primer oficial de l’expedició va dir d’en Hurley: “se n’aniria a qualsevol lloc i en farà tot el que calgui per captar una bona imatge

 

Polo Sur - Roald Amundsen

Polo Sur : relato de la expedición noruega a la Antártica del Fram, 1910-1912

Amundsen, Roald
Madrid : Interfolio, 2010

El relat del guanyador de la cursa al Pol Sud, explicat en primera persona. De fet, no manquen comentaristes que neguen que hi hagués una “cursa”: l’excel·lent planificació d’Admundsen s’argüeix com el factor que el va portar al triomf. Com escriu el també explorador i premi Nobel Fridtjof Nansen al pròleg: “Que nadie venga a hablarnos de suerte y casualidad. La suerte de Amundsen es la de un hombre fuerte que mira siempre hacia adelante”.

 

Endurance - Luis Bustos

Endurance : la legendaria expedición a la Antártida de Ernest Shackleton

Bustos, Luis
Barcelona : Planeta DeAgostini, cop. 2009

El dibuixant Luis Bustos va adaptar la història de l’aventura de Shackleton per a oferir-nos aquesta novel·la gràfica. L’estil dels dibuixos de Bustos és angulós i sec, una duresa que s’accentua amb el blanc i el negre de les làmines i que s’escau molt bé a la gesta que van viure Shackleton i els seus homes.

 

Amundsen Scott: Duelo en la Antártida - Javier Cacho Gómez

Amundsen – Scott : duelo en la Antártida : la carrera al Polo

Cacho, Javier
Madrid : Fórcola, 2011

El físic Javier Cacho ens narra, amb una gran capacitat analítica i pel detall, l’apassionant cursa per conquerir el Pol Sud entre Roald Amundsen i Robert F. Scott. Tot i els estils i caràcters contraposats dels dos grans protagonistes, Cacho veu un nexe fonamental entre ells: “la eterna búsqueda del ser humano por llegar un poco más lejos de lo que otros han llegado, por alcanzar lo que nadie ha logrado, por descubrir lo que todavía está oculto“.

 

La batalla por el polo norte - Cook Peary

La batalla por el Polo Norte : según los datos recogidos en 1910-1911

Cook y Peary

A principis del segle XX, dos homes van reclamar agrament el títol de primer home a conquerir el Pol Nord: Frederick Cook i Robert Peary. El cert és que, amb el temps, es va descobrir que ambdues expedicions van ser un frau. En aquest llibre l’editorial Interfolio ens ofereix un document històric: l’obra que sobre les expedicions de Cook i Peary es va publicar a Espanya entre 1909–1910, poc després de les suposades fites dels exploradors.

 

El viaje de Shackleton - William Grill

El Viaje de Shackleton

Grill, William
Madrid : Impedimenta, cop. 2014

Una manera diferent de narrar l’odissea de Shackleton és la que ens mostra Willian Grill en aquest bell llibre: amb unes il·lustracions senzilles però plenes de màgia, Grill ens narra els aspectes més destacats de la història. L’obra de Grill va guanyar el premi New York Times Best Illustrated Books 2014.

 

Shackleton la odisea de la Antártida

Shackleton: la odisea de la Antártida

Hurley, Frank
Barcelona : GeoPlaneta, cop. 2007

Obra també basada en l’aventura de Shackleton vista per la càmera de Frank Hurley, però amb un enfocament diferent. El llibre presenta totes les fotografies realitzades per Hurley i una narració de l’aventura, però també conté assajos sobre la persona de Hurley, el seu art i el seu equipament. Les fotografies llueixen impactants gràcies al format gran del llibre.

 

Endurance la prisión blanca - Alfred Lansing

Endurance : la prisión blanca

Lansing, Alfred
Madrid : Capitán Swing, 2014

L’obra de Lansing va ser publicada originalment el 1959, i es va convertir en un best-seller. Al seu pròleg, l’explorador Ramón Larramendi n’esmenta algunes claus del seu èxit: a banda de la seva qualitat literària l’obra de Lansing va rehabilitar per al gran públic la figura de Shackleton, caiguda en un relatiu oblit a causa de la tragèdia del capità Scott i a les dues guerres mundials (“Demasiados héroes sin éxito. Malos tiempos para celebraciones”).

 

Tercer viaje para el descubrimiento de un paso por el noroeste - William E. Parry

Tercer viaje para el descubrimiento de un paso por el noroeste

Parry, William Edward
Valencia : El Nadir, cop. 2007

Wiliam E. Parry és un explorador menys conegut que altres grans figures, però que també té un lloc d’honor en la història de l’exploració polar, en concret de l’exploració del Pol Nord. Entre 1818 i 1823 Parry va liderar tres expedicions (infructuoses) en la recerca del Pas del Nord-oest. Aquesta obra recull, de manera abreujada, els diaris de la tercera expedició: un relat ple de la màgia de l’aventura polar amb observacions sobre la vida dels pobles esquimals.

 

EXPLORADORS MODERNS

 

Las niñas buenas no van al polo sur

Las Niñas buenas no van al Polo Sur

Arnesen, Liv
Madrid: Interfolio, 2013

Una obra de la qual ja us vaig parlar al seu dia aquí al Bibarnabloc: la història de l’aventura polar de Liv Arnesen, la primera dona a arribar al Pol Sud en solitari i amb esquís. Arnesen ens explica com es va anar materialitzant el seu somni, i pel camí ens mostra els prejudicis sexistes amb els que no poques vegades es va haver d’enfrontar. Tot un exemple de resolució i coratge.

 

On el dia dorm amb els ulls oberts - Toni Pou

On el dia dorm amb els ulls oberts : un viatge científic a l’Àrtic canadenc

Pou, Toni
Barcelona : Empúries, 2011

El periodista científic Toni Pou també va poder participar en una expedició polar a bord del vaixell d’investigació Amundsen, en una estada a l’Àrtic canadenc. Les observacions sobre la vida a bord, sobre ciència i sobre la història del descobriment d’aquests paratges conformen una obra amena, a cavall del relat personal, l’aventura de viatges i la divulgació científica.

 

En mares salvajes - Javier Reverte

En mares salvajes : un viaje al Ártico

Reverte, Javier
Barcelona : Plaza & Janés, 2011

El reputat escriptor de narrativa de viatges Javier Reverte va prendre part en una expedició en un vaixell rus al Pol Nord un any dissortadament històric: el 2007 el Pas del Nord-oest va quedar lliure de gel per primera vegada, a causa del canvi climàtic. Reverte ens narra l’aventura, però també ens parla sobre les persones i les localitats que va trobar al seu camí, així com d’exploradors de l’època clàssica com Roald Amundsen.

 

Desert d'aigua - Carles Pedrós-Alió

Desert d’aigua

Pedrós-Alió, Carles
Barcelona : La Magrana, 2007

El microbiòleg Carles Pedrós-Alió va participar en una expedició d’investigació a bord del vaixell científic Amundsen al Pol Nord, iniciada al setembre 2003. Pedrós-Alió ens explica la seva experiència i ens parla de la vida quotidiana a la nau (atrapada al gel fins a mitjans del 2004), així com de qüestions científiques (com la investigació sobre el canvi climàtic).

 

Un viaje a la Antártida - Sergio Rossi

Un Viaje a la Antártida : un científico en el continente olvidado

Rossi, Sergio
Barcelona : Tusquets, 2013

Encara una altra aventura científica, però aquesta vegada a l’Antàrtida. El biòleg Sergio Rossi recull les seves reflexions fruit de diverses campanyes polars a bord del vaixell alemany Polarstern: qüestions relatives a la vida animal a les regions antàrtiques, al canvi climàtic i al perill de l’explotació dels recursos naturals que amaguen els gels antàrtics.

 

Sueños árticos - Barry López

Sueños árticos : imaginación y deseo en un paisaje septentrional

Lopez, Barry Holstun
Barcelona : Península, DL 2000

Sueños árticos va ser publicada originalment l’any 1986. Però, tot i el pas del temps, l’obra de Lopez continua sent una de les més especials i idiosincràtiques que s’hagin escrit sobre l’Àrtic. Formada per nou assajos (més un epíleg), Lopez crea la seva obra utilitzant observacions naturals, històriques i una sensibilitat poètica. Com diu al prefaci: “Con una simple inclinación del torso ante el nido de una alondra cornuda uno puede conectar, nuevamente, su vida con sus sueños”.

 

Sofía viaja a la Antártida - Alison Lester

Sofía viaja a la Antártida

Lester, Alison
Barcelona, [etc.] : Ekaré, 2014

Sofía té només nou anys, però té l’oportunitat d’embarcar-se en una aventura única: un viatge a l’Antàrtida en el trencagel del qual el seu pare és capità. Amb aquest senzill argument Alison Lester ens convida a una obra bella obra, on les il·lustracions (càlides, de traços nets i entranyables) es combinen harmoniosament amb fotografies i imatges.

 

Documentals

 

Planeta Tierra

Planeta Tierra : como nunca lo has visto

[enregistrament vídeo]
Barcelona : Cameo, DL 2009

L’any 2006 la BBC va començar a emetre una sèrie documental que ja és un clàssic de la divulgació audiovisual: Planet Earth. Formada per 11 capítols gravats en format d’alta definició, Planet Earth ens presentava els diferents ecosistemes que trobem al nostre planeta, mostrant-nos la fauna i flora que els habita i les interaccions que es donen entre ella. Una sèrie absolutament recomanable en la seva totalitat: pel tema que ens ocupa, no us perdeu el capítol 6 dedicat a les regions polars.

 

Planeta helado

Planeta helado

[enregistrament vídeo]
Valladolid : Divisa, DL 2013

La cadena BBC fa anys que ens ofereix la millor divulgació pel que fa al món natural. Una mostra perfecta és la sèrie de l’any 2011 Frozen Planet. Amb una factura tècnica impecable, la sèrie està formada per un capítol introductori, quatre dedicats a les estacions de l’any a les regions polars i a com hi sobreviuen els seus habitants, un dedicat a l’activitat humana, i un darrer sobre el canvi climàtic. Un goig per als sentits, i una perla de coneixement.

 

El viaje del emperador - Luc Jacquet

El Viaje del emperador

[enregistrament vídeo]
Barcelona : DeAPlaneta : SAV, [2005?]

Cada any té lloc a l’Antàrtida una migració excepcional: milers de pingüins Emperador deixen les zones costaneres i s’endinsen terra endins. Allà les femelles pondran un únic ou, per després deixar als mascles a càrrec seu i tornar al mar per alimentar-se. Els pares resten quatre mesos incubant l’ou, sense alimentar-se, esperant el retorn de les mares. L’any 2005 el director Luc Jacquet va crear el documental La Marche de l’empereur per a narrar aquest èpic fenomen. Un treball que va rebre multitud de premis, entre ells l’Òscar al millor documental el 2005.

 

Nanook el esquimal - Robert J. Flaherty

Nanook el esquimal

Flaherty, Robert J.
Madrid: Suevia, [2004]

Nanuk l’esquimal és considerat el primer documental de la història del cinema, un clàssic instantani que narra la vida d’un grup de gent de l’ètnia inuit de la badia de Hudson, al nord-est del Canadà. Estrenada l’11 de juny de 1922 a la sala Capitol de Nova York gràcies a la casa Pathé, obté un èxit aclaparador de públic i de crítica. [+]

 

Encuentros en el fin del mundo - Werner Herzog

Encuentros en el fin del mundo

Herzog, Werner
[S.l.] : Tribanda, DL 2009

 

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.