Canada. Portada

Canadà - Richard FordFord, Richard. Canadà (català). Barcelona: Empúries, 2013

Ford, Richard. Canadá (castellà). Barcelona: Anagrama, 2013

Ford, Richard. Canada (anglès). London: Bloomsbury, 2012

La darrera novel·la de Richard Ford, Canadà, és sens dubte un dels grans llibres que ens va deixar el passat any 2013, com ho demostra la seva presència a gairebé tots els llistats dels millors llibres de l’any. I és que la seva barreja de drama familiar, intriga i novel·la d’aprenentatge conformen, juntament amb el domini de la prosa del seu autor, un còctel al qual és difícil resistir-se.

Dell Parsons, el seu protagonista, és un mestre a punt de jubilar-se que decideix fer la vista enrere i narrar els traumàtics fets ocorreguts durant la seva adolescència i que van acabar marcant la seva vida. La història consta de dues parts diferenciades, i cadascuna té lloc a cada banda de la frontera que divideix els Estats Units i Canadà.

Tot comença a les planes de l’estat de Montana, on en Dell viu amb els seus pares i la seva germana bessona Berner. Són una família relativament feliç però marcada per la inadaptació. El seu pare és un home atractiu i encantador però que, des que va abandonar l’exèrcit, no ha trobat un treball estable amb la consegüent inseguretat financera per a la família. La mare, amb inquietuds intel·lectuals, se sent superior a la resta d’habitants del petit poble rural on viuen.

Després de veure’s involucrat en una trama de contraban de carn que, lluny de fer-lo ric, el deixa amb un deute impagable amb uns delinqüents indis, al pare no se li acut millor idea que la d’atracar un banc. Idea que, per sorpresa d’en Dell, compta amb el beneplàcit de la mare. Tot i que ella és la que té dos dits de front en la relació, acompanya el seu marit en l’atracament, angoixada per donar una sortida al futur dels seus fills. Una aventura esbojarrada que, com podem imaginar, no acabarà bé.

La segona part de la novel·la té lloc al país que li dóna títol, i narra les vivències d’en Dell, quan creua la frontera per refugiar-se dels serveis socials nord-americans. A un poble aïllat de Saskatchewan acaba sota la tutela d’un personatge obscur, Arthur, que l’obligarà a treballar durament. Com un recurs més per ocupar-se i evitar la solitud, intentarà esbrinar el secret que l’Arthur oculta i que el durà a una situació realment perillosa…

Foto de l'autor
Richard Ford. Autor: Arild Vagen. Font: Wikipedia.

Richard Ford ha construït una magnífica novel·la a partir de la metàfora de la frontera. No només és una frontera física que divideix els dos països on s’ubica l’acció, sinó tota una sèrie de fronteres vitals: la que separa la “normalitat” quotidiana de la transgressió, o la que separa la innocència de la primera joventut del turbulent món dels adults. És una història sobre la fragilitat del nostre món, sobre les conseqüències dels nostres actes en nosaltres mateixos i en els que ens envolten, i sobre com anem construint el nostre propi destí.

Aquí podeu veure una entrevista amb l’autor amb motiu de la publicació a Espanya de la novel·la de què us he parlat. Està extreta del programa “Página 2” del segon canal de Televisió Espanyola.
 

 

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.