Club de lectura de Còmic
Conductor: Álex Vidal
Aquest llibre s’ha llegit en el club de lectura de còmic de la biblioteca
Sagrada Família – Josep M. Ainaud de Lasarte
Més informació dels clubs de lectura.
El còmic
Gaspard pastura ramats d’ovelles i xais als prats de la vall de Vénéon, al massís dels Écrincs, situat als Alps occidentals i prop de Grenoble. Viu sol a una granja que queda aïllada per la neu durant els mesos d’hivern, amb el seu gos i el record del fill que va morir en una missió militar a Mali.
Quan una lloba ataca el seu ramat, esbudellant-li cinquanta peces, Gaspard la mata d’un tret, li treu la bala per no deixar pistes als guardes del parc natural i la deixa per ser carronya pels voltors. Li perdona la vida al cadell de la lloba, que sobreviu bevent de la sang de la mare morta per sobreviure, i a l’hivern, durant la temporada de caça, de les freixures dels isards que el Gaspard es cobra i que deixa com ofrena a les aus de presa de la muntanya. El ja jove llop es manté fora de l’abast del rifle d’en Gaspard, i una nit d’estiu, el llop s’abraona sobre el ramat d’en Gaspard, que es despenya, i mata al gos del pastor. En Gaspard jura venjar-se de la bèstia. En arribar de nou l’hivern, el llop busca en Gaspard per portar-lo cap al seu terreny. Gaspard, decidit a complir amb el seu jurament, accepta el duel i el persegueix pels cims i les valls, agrestes i inhòspites dels Écrins, amb la intenció de matar el jove llop o morir a l’intent.
Sobre l’autor Jean-Michel Rochette
Sobre el còmic
La vida de Jean-Marc Rochette ha estat sempre lligada a la muntanya. Als vint anys, fent pràctiques per guia d’alta muntanya, patí un greu accident que l’apartà de la professió, fet que el portà a desenvolupar la seva vessant artística. Rochette narra aquest accident al còmic del 2018 Ailefroide, altitude 3.954, un recull de la seva passió juvenil per la muntanya escrit en col·laboració amb Olivier Bocquet. Suposà el retorn de Rochette al mitjà després d’una dècada, a més de ser el seu primer guió per a un còmic.
La seva següent obra, aquest El llop, es du a terme a la vall de Vénéon, on tornà a establir-se l’autor després de la seva etapa a Berlín, i on viu en l’actualitat. Assumeix tota la creació de l’obra, guió i dibuix, i confia els colors a Isabelle Merlet, que recrea una llum dura i contrastada als paisatges panoràmics que dominen bona part de les pàgines. El llop és en part un homenatge a la natura indòmita, que encara resisteix l’embat de l’ésser humà, i una reflexió que prova de no prendre partit sobre el paper de l’ésser humà en relació amb l’entorn.

Temàtiques i temes de debat
Temes proposats:
- El duel entre Gaspard i el llop es pot entendre com la lluita mil·lenària entre l’humà i la natura? És lluita, adaptació… Parlem de la història, dels diferents punts de vista (institucional, mercantilista, dels qui hi viuen, de les dues generacions de ramaders —la tradicional i la que li prendrà el relleu i formats en gestió ambiental—, dels que ens alimentem dels productes de la ramaderia i que visitem la muntanya…).
- L’ésser humà tendeix a antropomorfitzar l’entorn: la natura ens pot semblar bé romàntica, bé inherentment violenta. Diem que el llop és cruel i venjatiu quan els seus impulsos són uns altres. Què ens diu El llop d’això? Quin és el paper dels animals com el llop a la literatura? Pensem en Moby Dick, El vell i la mar, Ullal Blanc… Què ens diu de nosaltres mateixos?
- Aquesta antropomorfització també és font de mites. Per què en tendim, per què ens expliquem històries mitològiques per comprendre la natura?
- La representació del massís, de les muntanyes al dibuix de Rochette. Què ens diu, què ens transmet?
- Per què en Gaspard manté aquests rituals panteistes (les ofrenes als rapinyaires)? Quins paral·lelismes s’estableixen amb els del llop, si aquest en té? I el respecte? “Era una reina, però, reina o no, li vaig clavar un tret.” Com definiríeu la relació que s’estableix entre Gaspard i el llop?
- Gaspard no només lluita contra la natura: “Parc nacional o no, engegaré un tret al llop”. El conflicte entre natura i Estat, entre la pastura i l’ecologia.
- La caracterització dels personatges: adusts, ombrívols, mai amb la boca oberta.
- El diàleg mut, el duel de mirades, la relació entre Gaspard i el llop.
- Isabelle Merlet desplega paleta de colors per il·lustrar estacions, el fred de les muntanyes, els estats d’ànim. Què us ha semblat l’ús del color?
- El paral·lelisme entre els depredadors i les preses, l’home, l’isard i el llop. La competició pel territori.
- Rochette representa la violència de la natura amb la ràbia del llop, com en el moment en què lluita contra el nou llop, on el veiem amb la gola oberta. Té sentit parlar de venjança o de ràbia?
- Un altre tema que planeja és el de la soledat de Gaspard, l’aïllament escollit, el replegament de la societat.
- La caracterització de la natura salvatge com un altre personatge. Hi existeix una “llei natural” que ens saltem, que volem substituir per una llei humana?
- Posem l’obra en el context actual, quan es debat a fons els models econòmics, d’explotació, d’alimentació i de relació amb la natura en plena emergència climàtica. El llop inclou un epíleg en què Baptiste Morizot planteja una sèrie de qüestions força interessants sobre aquests temes. Creieu que encara podem aconseguir un equilibri entre conservació de la natura i explotació ramadera, entre la natura i el model actual o futur?
- I qualsevol altre tema que se’ns acudeixi…
Obres relacionades
Lectures:

Étienne Davodeau és un autor que no sap gairebé res de vins, i Richard Leroy, un viticultor que gairebé no ha llegit còmics. El primer es trasllada a la masia del segon durant un any per saber més de l’altre. Llegeixen còmics, beuen vi i es coneixen millor.

Dani torna al poble a on estiuejava, i que fa vint anys que no hi va, per fer un reportatge fotogràfic abans de la seva boda. Allà retrobarà vells amics i comprendrà coses amagades al passat.
Pel·lícules i sèries:

Adaptació del còmic de Jacques Lob i dibuixat per Jean-Marc Rochette. Un experiment sobre el canvi climàtic ha posat fi a la vida a la Terra, excepte uns pocs afortunats que viatgen a bord del tren en constant moviment Snowpiercer. A dintre del tren emergeix un sistema de classes.

Netflix
Nova adaptació de Snowpiercer, aquesta vegada en sèrie de televisió que ja porta tres temporades:
Recursos electrònics
- Pàgina oficial
- Entrada a la Viquipèdia (en francès)
1 Comment
La lectura amb comics crec que és molt entretinguda i es una manera de potenciar que nens i grans ens apropem a la lectura.