Club de lectura la ciència en la literatura
Conductora: Bibiana Bonmatí
Més informació del club de lectura
L’obra
Estimades màquines és un recull de contes centrats en algun aspecte de la tecnologia tan del seu ús com de la seva vessant ètica.
L’autora descriu situacions aparentment quotidianes, però que estan marcades per l’ús d’algun tipus de màquina, ja sigui actual o no.
Té tres parts, una primera centrada en les màquines d’ahir, aparells que van tenir el seu moment però que o bé s’han perdut o ha canviat la seva aplicació. Aquest és el cas del GPS, un aparell de localització que amb els telèfons actuals ja ha perdut la seva aplicabilitat. També destaca la bretxa tecnològica entre generacions, un problema que encara avui existeix i no només per un tema d’edat si no també per contextos socials o educatius. A partir d’un videojoc l’autora qüestiona el que defineix com “democratitzar el coneixement”. La resposta correcta no és la que es troba experimentalment si no la que donen més persones.
En la secció màquines d’avui qüestiona l’autoritat de les màquines alhora de prendre decisions i planteja diferents usos de tecnologies actuals, com ara la realitat virtual immersiva.
El darrer bloc són les màquines de demà en la que crea ficcions sobre el futur d’un món en què les màquines formen part del dia a dia.

Sobre l’autora
Carme Torras, matemàtica i escriptora catalana especialitzada en robòtica i intel·ligència artificial. Va estudiar matemàtiques i filosofia i va fer el doctorat en informàtica. És investigadora de l’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial del CSIC.
També és membre de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana i de la Societat Catalana de Ciència-Ficció i Fantasia. En la seva àrea científica ha treballat en models neuronals i en visió per computador així com en robòtica assistencial. També ha treballat especialment en les implicacions ètiques de la robòtica, i en general de les noves tecnologies, i les seves aplicacions. Ha rebut nombrosos guardons relacionats amb la seva activitat divulgadora i literària.
Entre les seves obres hi ha Pedres de toc (Columna, 2003) i Miracles perversos (Pagès, 2011) van merèixer el Premis Primera Columna i el Premi Ferran Canyameres d’intriga i misteri. La mutació sentimental (Pagès, 2008), traduïda a l’anglès (MIT Press, 2018) i va obtenir el Premi Manuel de Pedrolo de ciència-ficció 2007 i el Premi Ictineu 2009, premi que també va rebre, el 2018, la seva novel·la Enxarxats (Males Herbes, 2017).
Altres llibres de l’autora
Altres suggeriments de lectura
Pàgina oficial de la trajectòria professional de la Carme Torras
4 Comments
Aquesta encara no l’he llegida, però em declaro seguidora de la narrativa de la Carme Torras.
No coneixia aquesta autora, gràcies!
Cada vegada m’agrada més l’editorial Males Herbes. N’està fent una bona colecció de novel·les de ciència ficció d’autors i d’autores poc reconeguts.
Molt interessant! El rol de les màquines en el pas del temps i en les nostres rutines hauria de ser un tema de reflexió constant, ja que ens afecten a tots i ens amplien les possibilitats alhora que moltes vegades limiten les nostres relacions socials…