Del papir a la pantalla: “Historia de la lectura en el mundo occidental”

Historia de la lectura. En el mundo occidental CABALLO, Guglielmo; CHARTIER, Roger; BONFIL, Robert

Historia de la lectura en el mundo occidental
Madrid: Taurus, 1998

 
Aquesta història de la lectura és una obra miscel·lània on més d’una dotzena d’experts en el món de la cultura escrita reflexionen sobre la relació entre les pràctiques lectores, els condicionants socioeconòmics, religiosos i culturals i la pròpia evolució material del llibre des de la Grècia clàssica fins l’actualitat.

Com que tota història de les pràctiques de lectura és també una història dels objectes escrits, aquest llibre dóna tanta importància a la pràctica de la lectura com a les transformacions de la materialitat dels textos.

Els homes i les dones del món occidental no han llegit sempre de la mateixa manera, per això l’estudi posa l’accent en les tres “revolucions de la lectura” que han configurat diferents models de lectors al llarg de la història.

La primera revolució de la lectura va lligada al renaixement urbà baixmedieval i a l’aparició de les universitats i el món escolàstic; s’abandona la lectura en veu alta fins llavors majoritària i restringida als ambients monàstics i a obres bàsicament religioses i el llibre esdevé definitivament un objecte intel·lectual. La segona revolució, a mitjan segle XVIII, incorpora nous lectors amb la generalització del consum de novel·la i de gèneres populars com la literatura de cordill o els fulletons per entregues dels primers periòdics. De la tercera revolució, la de la lectura de textos electrònics, aquesta obra (editada el 1997) fa reflexions interessants, l’essència de les quals trobem en fòrums especialitzats més actuals.

 

4 Comments

  1. Llibre referencial per a tots aquells que treballem en la quimérica tasca de promoure, animar, fomentar la lectura. Exquisida elecció de Quant a nomina nuda

  2. Anna, tot i que el professor Chartier només signa un dels capítols del llibre, les seves reflexions sobre la lectura a través de la història han estat la base de moltes teories que es defensen avui (el mateix Joaquín Rodríguez, que tant ens guia des del seu bloc “Los futuros del libro”, es declara seguidor i deixeble de Chartier). En aquests moments de canvis de models de lectura i convivència de vells i nous formats, és bo recordar d’on venim per saber cap on volem anar.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.