Dones pioneres – Selecció LIJ

 

Fire!! La historia de Zora Neale Hurston BAGGE, Peter

Fire!! La historia de Zora Neale Hurston

BAGGE, Peter
Barcelona: La Cúpula, 2017

El mateix foc que ens escalfa i ens dona claror pot cremar-nos. És un element volàtil, imprevisible, que fa el seu propi camí. La protagonista del còmic que ressenyem, l’escriptora i antropòloga Nora Zeale Hurton, era com el foc. Fire!! La historia de Zora Neale Hurston retrata l’atzarosa vida d’una pionera que va lluitar per ser reconeguda en una época en què les dones afroamericanes tenien com a únic horizó vital tenir cura de la família. Contradictòria, divertida, erudita, intransigent, exhuberant, inclassificable, autèntica… Nora ZealeHurston fa bona la dita que “les noies bones van al cel, les dolentes, a tot arreu”.

(Maria José Negueruela / Harley Quinn)

 Las chicas son guerreras. 26 rebeldes que cambiaron el mundo CÍVICO, Irene

Les dones guerreres són totes les dones al·lucinants que poden no ser famoses, però que planten cara a la vida com autèntiques dives del rock. El llibre recull 25 biografies de dones ‘guerreres’ com Hipàtia d’Alexandria, Mary Shelley, Coco Chanel, Frida Kahlo, Simone de Beauvoir o Malala Yousafzai, entre altres. Ens recorda, de cadascuna d’elles, quin va ser el llegat a la humanitat, el seu lema i com podem imitar-les.

(Rosa Guijarro)

 

Frida Kahlo. Para niñas y niños FINK, Nadia

Frida Kahlo. Para niñas y niños

FINK, Nadia
Zaragoza: Maime Mujer: Chirimbote, 2016

Frida Kahlo va ser una de les pintores i poetes mexicanes més famoses i importants del món. Va ser una dona molt forta i molt independent en una època en què a les dones no se’ls permetia ser així.

Aquest llibre està dedicat a la vida de l’artista mexicana a través d’un relat dinàmic i ple de colors. Un llibre que ens explica tota la seva trajectòria vital per arribar a ser una de les referents més importants en l’àmbit artístic, social i cultural del segle XX.

(Valle Caballero / Valle-Inclán)

Violeta Parra. Para niñas y niños FINK, Nadia

Violeta Parra. Para niñas y niños

FINK, Nadia
Zaragoza: Maime Mujer: Chirimbote, 2016

Violeta Parra és considerada una de les folkloristes més importants d’Amèrica del Sud. Aquest llibre, mitjançant un relat amè, la vida de “la princesa nòmada”, tal com lanomenen en aquest llibre, perquè va dedicar part de la seva vida a viatjar pel seu país per recollir les cançons els llocs més recòndits de Xile, per tal que no es perdés la cultura popular del seu país i arribés a tothom.

(Valle Caballero / Valle-Inclán)

 

La rosa de Versalles - Riyoko Ikeda

La rosa de Versalles

IKEDA, Riyoko
Sant Adrià del Besòs: Azake, 2002

l’obra de Riyoko Ikeda va irrompre com un vendaval, oferint, d’una banda, una relectura de la història que reconeixia el paper de les dones com a agents de canvi i, de l’altra, personatges femenins carismàtics que desafiaven les convencions socials. Les joves lectores japoneses van respondre en massa, convertint la sèrie en un veritable fenomen sociològic.

La trama gira al voltant d’un triangle amorós format per dos personatges històrics i un de fictici: la reina Maria Antonieta… [+]

(Maria José Negueruela / Harley Quinn)

El curiós món de la Calpurnia Tate / L’evolució de la Calpurnia Tate KELLY, Jacqueline

El curiós món de la Calpurnia Tate / L’evolució de la Calpurnia Tate

KELLY, Jacqueline
Barcelona: Bridge, 2015 / La Galera, 2012

Calpurnia Tate és l’única filla en una família de sis germans. El creixement —i l’evolució— de la noia es tradueix també en el descobriment, a través del seu avi, de l’amor vers la naturalesa i la investigació en una època (finals del segle XIX) en què les dones no tenien cabuda dins del món de la ciència.

El caràcter de la protagonista, decidida i apassionada, transmetrà al lector aquest interès per l’origen de les espècies i les petites i grans descobertes del món que l’envolta.

(Anna Herráez / SDLIJ)

 

Frida - Sebastien Perez - Benjamin Lacombe

Frida

PEREZ, Sébastien; LACOMBE, Benjamin
Zaragoza: Edelvives, 2016

Un llibre fet, pensat i il·lustrat per aquest tàndem format per Benjamin Lacombe i Sébastien Perez és èxit assegurat. Per la seva sensibilitat, bon treball de contingut i indubtable imatge estètica. A més a més, l’edició és força gran amb els colors de la casa de Mèxic a Coyoacán, la casa blava: blau intensíssim i vermell.

L’encuny d’algunes planes ajuda a entendre la turmentada vida de l’artista, el temps de convivència amb, el també pintor, Diego Rivera, i les seves obsessions, que arrenquen d’un accident que va patir de joveneta i les conseqüències del qual va arrossegar al llarg de la seva vida i van marcar el seu art i la seva trajectòria vital. [+]

(Olímpia)

El autobús de Rosa - Fabrizio Silei - Maurizio A.C. Quarello

El autobús de Rosa

SILEI, Fabrizio
Granada: BarbaraFiore, 2011

En Ben acompanya el seu avi al Museu Henry Ford. Allà l’avi d’en Ben aprofita per explicar-li com va ser testimoni d’un dels fets més importants de la història dels Estats Units, l’espurna que va iniciar el moviment pels drets civils. Ell era a l’autobús on Rosa Parks, una tarda de finals del 1955, es va negar a cedir el seu seient a un blanc en una època en què encara era vigent la segregació racial. Per aquest fet lRosa Parks va ser empresonada per desordre públic, però també va desencadenar un seguir de fets i reivindicacions amb les quals es va posar fi a la separació de negres i blancs en llocs públics als Estats Units. Aquesta és una recomanació per iniciar converses, per educar consciències, fomentar la tolerància, condemnar el racisme i per donar importància als petits gestos, els que poden moure muntanyes.

(Isabel Resina / Meggie Folchart)

 

Malala. Una nena valenta de Pakistan; Iqbal. Un nenvalent de Pakistan WINTER, Jeanette

Aquest conte ens explica la historia de la Malala, nascuda a la vall de Swat al Pakistan.

Quan els talibans van prendre el poder van prohibir que les nenes anessin a l’escola. Quan la Malala només tenia 11 anys va parlar en públic defensa la importància de l’educació que els talibans prohibien. La van amenaçar fins que un dia un milícia la va disparar quan tornava de l’escola. Va ser tractada molts hospitals per salvar-li la vida fins que va arribar a Anglaterra on ara viu amb la seva família. La valentia amb que van al perill resulta inspiradora per a que coneix la seva història.

Malala ens ensenya com s lluita en altres països per obtenir els drets dels qugaudim. Ha rebut molts premis per la seva valentia: entre remi Nobel de la Pau 2014.

(Rosa Ferrer / Leakey)

Reinas de los mares. Las mujeres piratas alrededor del mundo YOLEN, Jane

Al llarg de les pàgines trobem les històries de les pirates més conegudes, com Anne Bonney i Mary Read, però també d’altres que han quedat a l’ombra. oneixerem els orígens, aventures, com en la majoria dels casos s’havien de disfressar d’homes per poder navegar i participar en batalles, així com llegendes i cançons de les seves èpoques.

El llibre demostra que allò que deien que “una dona a bord faria caure una maledicció sobre el vaixell” és una gran tonteria.

(Iris González / Iris Duarte)

 

2 Comments

 1. La verdad es que leyendo el libro de Viajeras intrépidas y aventureras, he disfrutado muchísimo y he admirado aún más a las mujeres, que desde el siglo XIV y disponiendo de muchos menos medios que hoy en día, ellas se dedicaron a viajar y descubrir el mundo y alguna de ellas después de muchas vicisitudes en sus viajes, aún con 90 años siguieron viajando, llegando a cumplir los 100 años.
  Me ha encantado compartir la historia de estas mujeres a través de la lectura. Fascinante no os lo perdáis

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.