Al llarg dels segles hi ha hagut dones que han anat contra les convencions. Dones rebels que han volgut guiar els seus destins allunyades de l’ortodòxia. Dones lliures i emancipades que conviden a trencar motlles i contagien ànsies de llibertat. En aquesta guia de lectura, que acompanya el cicle de xerrades «Transgressores i fascinants», hi ha una selecció de documents que es troben a les Biblioteques de Barcelona sobre dones que han destacat per tenir una vida poc convencional. Són documents escrits, majoritàriament, per dones que donen a conèixer les històries increïbles viscudes per les seves protagonistes.
https://issuu.com/bibliotequesbcn/docs/transgressores-i-fascinants
Si voleu més informació també podeu consultar el Fons especial dona de la Biblioteca Francesca Bonnemaison
15 Comments
Per aquest mes de març i la temàtica de les dones pioneres recomano la lectura del llibre Las brujas de la noche, de Lyuba Vinagradova, sobre l’esquadró d’aviadores soviètiques durant la Segona Guerra Mundial.
M’ha agradat molt el teu comentari. Tindré en compte aquest llibre i miraré de llegir-lo.
Hi ha un llibre molt interessant publicat per Institut Català de la dona que es diu: Elles. 65 dones oblidades de la història. D’Agnès Roger. Crec que no està a la venda al públic. Jo he demanat que m’el reservin a la biblioteca.
Eloïna, bona tria també. És un llibre que es va publicar a finals del 2017. El podeu prestar a les biblioteques però també està disponible en format pdf. des del catàleg de Biblioteques. Per cert, també podeu trobar a les biblioteques altres llibres amb biografies de catalanes amb vides molt interessants com Dones amb empenta d’Ana Riera, Dones catalanes llegendàries: reines, comtesses i heroïnes de Joan Soler i Amigó o Catalanes medievals: vint-i-quatre històries femenines de l’edat mitjana d’Elisenda Albertí. D’aquesta última autora també podeu consultar Dones de Barcelona: històries i llegendes barcelonines.
És una molt bona recomanació. Com diu la María José, tracta d’una unitat de bombardeig nocturn de la Unió Soviètica activa durant la Segona Guerra Mundial integrada només per dones a la que els alemanys van anomenar bruixes de la nit. El llibre és fruit de la investigació de l’autora que va entrevistar també a supervivents i que inclou fotografies.
Aquest mes he agafat el llibre Autoretrat de Mercé Rodoreda perque la meva biblioteca es la Mercé Rodoreda i la veritat és que conec molt poc d’ella. Sembla molt interessant i l’he començat amb moltes ganes i m´ha atrapat.
El llibre del mes passat La hora del Ángel de Anne Rice m’ha agradat molt. Potser massa religiós pel meu gust, però que volia amb aquest títol ! .
Recientemente descubrí la autobiografía de Elinore Pruitt Stewart “Cartas de una pionera” que tiene una segunda parte en “Cartas de una cazadora y otras mujeres de la frontera” un periodo de la historia fascinante contado en primera persona. Descubrimos una versión de la mujer completamente diferente a la que se nos han transmitido en la literatura, el teatro o el cine.
Aquest mes m’he decantat per una novel·la gràfica d’Alison Bechdel, dibuixant d’una de les tires còmiques que s’ha publicat a més diaris de parla anglesa, “Dykes to watch out for”. En aquesta ocasió a “Fun home: un tragicòmic familiar” explica una història molt més personal, la de com va descobrir l’homosexualitat del seu pare unes setmanes abans que morís.
M’encanta la temàtica! recullo les vostres propostesi aprofito per anotar títols de cara a St. Jordi! Gràcies!
És fantástica aquesta iniciativa de fer-nos conèixer tantes dones pioneres oblidades. Ja va sent hora de fer visible totes aquestes aportacions a la cultura i a la historia de la humanitat. Gràcies!
Felicitats i moltes gràcies per fer-nos partíceps d’aquestes iniciatives tan necesàries.
Hola! mot bona iniciativa. Jo tinc pendent llegir l’autobiografia d’Angela Davis, escrita per Assata Shakur. Sempre m’ha interessat molt coneixer la vida de la que fou cap de les panteres negres
Hola Berta, genial la elecció. Podeu trobar l’ Autobiografía de l’Angela Davis així com la majoria dels llibres que ha escrit a les Biblioteques. Per cert, l’ Autobiografía de l’Assata Shakur és la que inclou un prefaci de l’Angela Davis (i crec que no al contrari). Totes dues dues van ser militants de Panteres Negres.
QUè bonica aquest inicitiva! jo estic investigant ara sobre ciència ficció feminista, i de moment he llegit Terra d’Elles de na Charlotte Perkins Gilman, i m’ha encantat. Igualment prenc notes dels que dieu també de cara a Sant Jordi!
Gemma, bona elecció! Et recomano també el llibre La mano izquierda de la oscuridad d’Ursula K. Le Guin, que va morir a principis d’aquest any.
M’agrada molt la temàtica! Gràcies, prenc nota!