GARBIZU, Juanjo
Slow Mountain Monterapia 2
Barcelona: Ed.Dièresis, 2016
En aquests dies que estem obligats a parar, us voldria recomanar un llibre digital que ens permet una reflexió oportuna. Sovint es parla del moviment slow aplicat a diferents àmbits, però encara no havia sortit cap llibre sobre l’slow i el món del senderisme i la muntanya.
La biblioteca Vila de Gràcia té un centre d’interès dedicat al senderisme i la muntanya, com molts de vosaltres ja deveu saber per les guies que us anem recomanant any rere any. Aquest llibre que us recomano avui és especial i constitueix la segona part d’un primer llibre que l’autor, Juanjo Garbizu, ja va dedicar a la teràpia sanadora de la muntanya.
Ens explica que sovint practiquem senderisme molt estressats, poques vegades ens fixem en el nostre entorn, ho volem tot extremadament planificat i no ens adonem que també és un moment de goig en compartir una experiència lúdica amb els que estimem.
Hem de fer els passos més lents, assaborint els detalls, respectant la natura. No cal que arribem al cim sinó que deixem que el cim ens trobi de forma natural.
I tot això ve per unes bones recomanacions de salut. Vegeu.
Ara que estem tancats, ja sabeu que els metges ens aconsellen passejar uns 10 minuts per casa, de forma repetida durant el dia. Ens aconsellen que si hi ha escales de tant en tant pugem i baixem amb un pas una mica accelerat. També ens aconsellen que si tenim plantes, les cuidem, sortim als terrats i a les terrasses i respirem amb el verd al costat.
Mireu, de fet es tracta d’aconseguir uns mínims del que un troba amb el senderisme i la muntanya.
El senderisme com a afició ens aporta:
- Control del pes
- Baixa probabilitat de malalties del cor
- Manteniment dels nivells de sucre i insulina
- Ajuda a no fumar
- Millora de l’estat d’ànim
- Manteniment de les habilitats cognitives
- Enfortiment dels ossos i músculs
- Reducció de risc de càncer
- Alentiment de l’envelliment
- Millora de la capacitat sexual i de dormir
D’altra banda, us aconsello un altre llibre que també parla d’això mateix i que també el podeu trobar en format digital a l’eBiblio:
SÁNCHEZ VERONA, José Antonio
Andar es salud
Barcelona: Martínez Roca, 2018
Aquí no s’acaben els guanys del senderisme i la muntanya. A més a més, el contacte amb la natura ajuda a:
- Augmentar la sociabilitat
- Augmentar la capacitat introspectiva
- Rebaixar el nivell d’estrès
- Rebaixar la fatiga
- Rebaixar el nivell d’irritabilitat
- Augmentar la capacitat d’autocontrol
- Augmentar l’autoestima
Amb tot això, no deixeu de fer senderisme i anar a la muntanya quan tornem a la normalitat. És un bon consell de salut, esportiu, lúdic i de goig fins i tot espiritual.
Gràcies!!
Si tens qualsevol dubte amb l’eBiblio pots contactar amb el Servei d’atenció a l’usuari a través d’aquesta bústia de correu electrònic: