El festin de Babette - Isak Dinesen

El festin de Babette - Isak DinesenDinesen, Isak
El festín de Babette

Madrid : Nórdica Libros, 2006

Qui hagi tingut l’oportunitat de visitar Noruega alguna vegada recordarà l’impressionant fenomen natural que són els fiords, llargues i profundes valls que han patit una gran erosió glacial i han estat envaïdes pel mar –que s’obre camí entre muntanyes com una mà que s’aferra a la terra amb obstinació.

Establint un curiós paral·lelisme entre història i paisatge, l’escriptora Karen Blixen (amagada sota el pseudònim d’Isak Dinesen) ens transporta a un poble recòndit entre els fiords de Noruega, Berlevaag, una comunitat puritana on viuen dues germanes de mitjana edat, la Martine i la Philippa. Com a filles del pastor protestant que ha guiat la vida dels habitants de Berlevaag durant molts anys, Martine i Philippa s’esforcen per mantenir el rebuig total dels plaers terrenals, una fe extrema basada en la por a un Déu temible, i l’esperit sacrificat del seu pare.

El festin de Babette - Isak Dinesen
Isak Dinesen
Però una nit de tempesta –tot fent homenatge a les sagues nòrdiques-, un personatge femení estrany i poderós, provinent de terres molt llunyanes, apareix al llindar de la casa de la Marine i la Philippa: és la Babette, que romandrà amb les dues germanes per fer-se càrrec de les feines domèstiques i de la cuina. O això sembla. Tot va bé fins que la nit del centenari del naixement de l’eminent pastor, les germanes cedeixen, amb recel, la tasca de preparar el sopar a la francesa Babette. En aquesta celebració sublim, el menjar, el beure i el plaer sensual despertaran els sentits endormiscats dels habitants de Berlevaag fins a punts insospitats. És així com l’amabilitat, la serenitat i el celibat de Martine i Philippa són recompensades amb la més decadent i luxuriosa de les festes.

L’exaltació dels sentits per mitjans culinaris ens recordarà la Festa de Ernest Hemingway. I pels més cinèfils existeix una adaptació cinematogràfica d’El Festí de Babette del 1987 on l’acció transcorre a la Dinamarca del segle XIX.


 

 

3 Comments

  1. Tuve la oportunidad de ver la película hace unos años y me encantó la forma de Gabriel Axel de tratar esta historia. El juego con la luz en los espacios interiores, la lluvia constante, la vejez, la comunicación sin palabras y por supuesto la comida hicieron para mi de aquella cinta un espectáculo delicioso. Creo que estos días de lluvia en Barcelona son el escenario perfecto para leer este libro y revivir esta historia. ¡Qué aproveche!

  2. Es un llibre molt interessant de llegir,perqué la historia ens ensenya que les persones que treballen molt i s’esforzen en el seu treball i que no volen cap altra plaer que viure en pau tidrán la seva recompensa.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.