El gust d’un poble. Els plats més famosos de la cuina catalana per Jaume Fàbrega

El gust d'un poble - Jaume Fàbrega

El gust d'un poble - Jaume FàbregaFàbrega, Jaume. El gust d’un poble. Els plats més famosos de la cuina catalana. De Verdaguer a Gaudí: el naixement d’una cuina. Valls: Cossetània, 2002

Aquest historiador, crític d’art, professor de gastronomia a la UAB, escriptor i consultor gastronòmic ha estat reconegut com el primer escriptor gastronòmic del país. El Jaume Fàbrega omple un espai buit dins la bibliografia culinària amb aquest llibre de referència sobre la cuina catalana. Per primera vegada s’estudien els orígens, la formació (a l’època de Verdaguer i Gaudi) i la difusió dels plats més famosos, populars i representatius de la cuina catalana. Conèixer l’origen exacte, les variacions i la presència a d’altres cuines del món de plats tan coneguts com l’escalivada, l’arròs negre, el pa amb tomàquet, els bunyols i la botifarra amb mongetes no té preu. Parlem d’un treball fet amb passió, rigor i que convida a ser llegit com una novel·la. Té més de 50 llibres publicats, entre els quals podem destacar la monumental enciclopèdia  La cuina catalana (9 volums), La cuina mediterrània (12 volums), considerada per la crítica internacional com la millor obra en el seu gènere, la cuina del món ( 3 volums) etc…. Aquest historiador escriu amb compromís sobre la cuina catalana, en el sentit de la recuperació de la nostra identitat culinària. La cuina és una conseqüència d’un model de vida propi i per això és una part molt important de la nostra cultura. A través d’aquest llibre descobrirem de forma didàctica quines històries s’amaguen al darrera de tot bon plat. En paraules del propi Jaume Fàbregas: “L’amor a la terra, la fidelitat a les arrels, és, també, l’amor als seus productes, a la seva cuina i a la definició d’un gust nacional”.

Nascut el 1948 a Vilavenut (Pla de l’Estany) ha estat guardonat en diverses ocasions amb el Gourmand World Cookbook Awards, distingit premi internacional de literatura gastronòmica. Entre d’altres ha rebut el Premi Raïm d’Argent (1991) amb Juan Maria Arzak, el Premi Nacional d’Assaig d’Andorra (1996 i 2007), el Premi d’Assaig Roviri i Virgili (1999) i, la seva obra ha estat seleccionada a Xina per a l’Exposició Internacional Olímpica del llibre de cuina de Pequín (2007). També ha dirigit la col·lecció de llibres gastronòmics “Pèl & Ploma” de Edicions de La Magrana. En paraules de l’autor, el paladar no entén de fronteres, la cuina catalana pren d’altres cultures, allò que li plau més, i el Jaume Fàbrega ens apropa aquests aspectes, com la transmissió oral d’aquests plats i receptes.

A continuació el Jaume Fàbrega ens comenta en aquest vídeo què pensa de diferents temes com la cuina i la dieta mediterrània, la cultura gastronòmica, el vi associat al menjar, la Guia Michelin

A continuació podeu veure una imatge del Jaume Fàbrega, acompanyat del Toga Yagari, realitzada amb motiu de la realització del cicle “Antropologia de mort. Rituals i creences”. Àpats funeraris, tradicions entorn de la taula, organitzada a la Biblioteca Guinardó-Mercè Rodoreda el passat 7 de febrer de 2013:


 
Com diu el mateix Jaume Fàbrega el que distingeix una cuina d’una altra és una gramàtica. La cuina catalana té una gramàtica pròpia, unes bases pròpies i unes salses pròpies també (sofregit, picada, samfaina, all i oli, romesco, all i pebre…) i una manera també característica de combinar aquestes salses amb els ingredients propis de la terra. Els mediterranis a taula participen de l’acte de menjar com tothom però a més a més incorporen una convivència, una conversa (política, religió, esports…) molt pròpia. I ens fa reconèixer la tradició que tenim els catalans pels plats col·lectius i a l’aire lliure com per exemple l’arrossada, la fabada, la costellada, la cargolada. A continuació podeu consultar el següent vídeo que reflexa aquestes i d’altres opinions sobre el món de la cuina catalana i mediterrània:

M’interessa molt la distinció que realitza sobre els 3 tipus de cuina que hi ha i els seus principals defensors. Per una banda la cuina del producte i que tenia com a defensor més clar al desaparegut Santi Santamaria, després la cuina d’autor o tecnoemocional, com a màxim representant d’aquesta corrent tindríem al Ferran Adrià i, per últim però fonamental la cuina tradicional, la de tota la vida i que practicàvem les nostres mares i avies. Segons el Jaume Fàbrega la cuina catalana és la més antiga d’Europa i això ho demostra el primer llibre europeu de receptes de cuina que és català: El Libre de Sent Sovi de 1324.

Jaume Fàbrega
Jaume Fàbrega
A continuació teniu diferents adreces interessants sobre el Jaume Fàbrega, per consultar entre d’altres bloc del Jaume Fàbrega, la seva biografia i obra, una entrevista a sies.tv,  una entrevista per la revista Banyoles i un article a la web de l’Association des cadres catalans de Toulouse.

Us deixo amb diferents opinions de personalitats i cuiners catalans. Personalment penso que des de les institucions i els mitjans de comunicació s’hauria de donar més suport a un professional com el Jaume Fàbrega. Una personalitat de prestigi, amb una inesgotable capacitat investigadora i de difusió i de gran reconeixement internacional. Per això se’l considera el primer autor gastronòmic de Catalunya. Comentava l’escriptor Manuel Vázquez Montalbán: “Fàbrega és el guàrdia dels senyals d’identitat de la cuina”, i la Carme Ruscalleda: “Jaume Fàbrega un home d’una capacitat i coneixement sobre temes culinaris que es veu en la quantitat d’obra signada tan sàvia, lluïda i variada “ i, el Ferran Adrià comenta d’ell: “A traves dels seus amplis coneixements i viatges ens dóna tota mena d’informacions complementàries” i també el cuiner Joan Roca que ens comenta: “L’aportació de Jaume Fàbrega a la cuina catalana és essencial. És un referent. Ens aporta una documentació excepcional, tant pel que fa a les receptes com al treball de recerca, que als cuiners ens és d’una gran utilitat per tirar endavant”. L’obra de Jaume Fàbrega, per a mi, és una font de documentació importantíssima i essencial pels cuiners, els investigadors i els amants de la bona cuina en general”. Jaume Fàbrega és l’estudiós per excel·lència de la cuina tradicional que ens explica per què mengem, què mengem i a gaudir de la cuina.
 

11 Comments

  1. Això és cert, ja que es tracta d’una cuina molt interessant i amb diferents aportacions d’altres cultures del seu entorn mediterrani. I l’autor el Jaume Fàbrega és un expert a la mateixa i a més a més ha esdevingut un investigador molt reconegut sobre la nostra cuina. Sense cap mena de dubte aquest professor de gastronomia, investigador,escriptor, consultor gastronòmic i moltes coses més, és un dels nostres puntals en temes d’investigació gastronòmica i un expert en el seu origen, història, evolució, ingredients, plats……

  2. M’hagués agradat haver assistit quan va venir a la nostra biblioteca, ja que personalitats d’aquesta índole són escasses. Com sempre el realment important no se li dóna el valor que mereix, la cuina i l’acte de menjar diu més del que sembla. I com sempre el tòpic es repeteix: Ningú és profeta a la seva pròpia terra.
    Felicitats a aquest sagrat professor !!! que per molts anys puguem escoltar i embaladir-nos amb la seva impagable saviesa.

    • Realment es tracta d’una personalitat del món de la gastronomia a nivell català, mediterrani, europeu i en general un expert gastronòmic. Es tracta d’un investigador molt exhaustiu amb un gran rigor que transmet a les seves obres. Posteriorment actua la seva vessant didàctica i ens porta receptes i recomanacions del món de la gastronomia que d’un altre forma s’haurien perdut al llarg de la història…

  3. La cuina una part molt important de la cuina d’un país, el seu coneixament ens parla de la manera de viure i relacionar-se. Aquest llibre ens ajudar a saber més

    • Totalment d’acord amb tu! El patrimoni gastronòmic fa del nostre país un lloc de referència a nivell mundial. Els nostres cuiners, les nostres receptes i els nostres plats traspassen fronteres i són un dels millors ambaixadors culturals arreu del món.

  4. Interesant article per conèixer millor la cuina de la nostra terra de mans d’un gran expert com Jaume Fàbrega. Sempre es molt enriquidor conèixer millor una part important de la nostra cultura, com es la gastronomia.

  5. El mateix Jaume Fàbrega ho comentava això en el seu darrer article publicat a la contra el passat 8 de maig de 2013 amb el títol: “Els monestirs catalans van salvar la cuina catalana”
    http://www.lavanguardia.com/lacontra/20130508/54373894096/los-monasterios-catalanes-salvaron-la-cocina-europea.html
    I que podeu consultar (l’article sencer)actualment a les biblioteques de Barcelona, ja que tenim molts diaris, entre ells la Vanguardia i es poden consultar sempre els darrers mesos.

  6. Certament no havia sentit parlar de Jaume Fábrega, i he de reconèixer que he quedat gratament sorpresa. És tracta d’una persona molt culta, planera, molt bona comunicadora i amb un gran coneixement de la gastronomía. Explica coses molt curioses, i a més están documentades. També m’ha agradat perquè té un pensament eclèptic, accepta cada tendència sense desprestigiar res. Tot té el seu lloc i tot és necessari. Vaja, que m’ha encantat!!!

  7. Acabo de descobrir la figura de Jaume Fábrega. Admirable la seva gran tasca divulgadora de la cuina catalana. Felicitacions !!!

  8. Realment és una personalitat imprescindible en el món de la gastronomia en general i de la cuina catalana en particular. Té una bibliografia immensa. Realment et recomano fer un tast de diferents llibres, ja que es tracta d’una autoritat en la matèria. Un autor bàsic per entendre la nostra cuina i els seus orígens!

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.