El laberinto del Tibet

El laberinto del Tibet
Valladolid: Divisa, DL 2002

Un emotiu viatge pel passat i el present de l’anomenat “sostre del món”, una sèrie documental de sis episodis coproduïda per Canal +, La Lluna, Cartel, Impala i TVE.

Amb imatges inèdites d’aquesta regió asiàtica, sota domini de la Xina des de 1959, la sèrie inclou declaracions del Dalai Lama. La màxima autoritat del Tibet a l’exili recorda les seves vivències al palau de Potala i opina sobre el futur d’aquesta terra, íntimament lligada al budisme. Declaracions del Karmapa Lama, d’Heinrich Harrer (autor de Siete años en el Tibet) i dels representants del Govern tibetà contribueixen a traçar el mapa del laberint polític, cultural i social que descobreix el documental.

Rodada en format cinema, El laberint del Tibet ha estat produïda per Larry Levene i dirigida per Fernando Bauluz, amb guió de Pedro Molina Temboury (que ha plasmat les seves experiències en el llibre Viatge als dos Tibet, El País Aguilar).

dalailama

El Laberint del Tibet és una megaproducció documental, resultat de tres anys d’investigació, recopilant informació. Per primera vegada, el govern de la República Popular Xina va autoritzar filmar al Tibet i fins i tot va facilitar l’accés als seus arxius d’imatge.

Un equip de divuit persones va aconseguir el permís per filmar sense traves i mostrar com era l’antic Tibet, què ha estat de la seva rica cultura i, sobretot, quina és la seva situació actual.

Aquest grup de professionals va recórrer el Tibet filmant temples i monestirs, ritus tàntrics i cerimònies, funerals celestes, festes populars i religioses. Al mateix temps va entrevistar monjos i líders de la comunitat tibetana, tant al Tibet com a l’exili, recollint amb les seves càmeres la manera de vida de la gent en les ciutats, als pobles i als campaments nòmades.

El laberinto del Tibet

La fama del Tibet es deu especialment a la creença que els prodigis floreixen allí com les flors del camp en altres llocs (…) La fascinació que exerceix el Tibet sobre els pobles veïns és molt antiga. Molt abans del naixement de Buda, els hindús es tornaven amb religiós terror cap a l’Himàlaia, i circulaven històries extraordinàries sobre la comarca, vetllada pels núvols, assentada sobre les espatlles de les seves muntanyes elevades.” (Alexandra David-Neel, Mags i místics del Tibet)

Buda5

  • 1 EL SOMNI DEL TIBET:

    Els aventurers i viatgers que van tenir els primers contactes, la implantació del règim comunista i l’exili del Dalai Lama.

  • 2 LHASA, CIUTAT SANTA:

    El contrast entre les tradicions tibetanes i el moment present vist a través de la “ciutat santa” de Lhasa, capital del país.

  • 3 EL PAÍS DE BUDA:

    La història dels monjos i del budisme a través d’un complet recorregut pels grans monestirs del Tibet i les seves ordres budistes.

  • 4 EL CAMÍ DEL TANTRA:

    El Tantra, versió tibetana del budisme, ha estat sempre envoltada d’un vel de misteri, a causa del caràcter secret de les seves cerimònies

  • 5 NÉIXER, VIURE, MORIR:

    La vida quotidiana del Tibet, els nòmades, la dona, la medicina tibetana, les seves festes i particulars cerimònies funeràries.

  • 6 EL FUTUR DEL TIBET:

    Què passarà ara que l’aïllament del Tibet s’ha trencat? Quin és el futur de les relacions entre xinesos i exiliats tibetans?

https://youtu.be/mXzFB815N4k

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.