El libro negro de la condición de mujer

El libro negro de la condición de mujerEl libro negro de la condición de la mujer / dirigido por Christine Ockrent ; coordinado por Sandrine Treiner ; apéndice coordinado por Carmen Alborch. Madrid : Aguilar [etc.], 2007

Avui us vull recomanar un bon llibre que apareix a moltes bibliografies que tracten sobre aquest tema. És un recull d’articles sobre diferents realitats lligades a la condició de ser dona en diferents països. Temes molt durs, escrits per diferents persones, la majoria dones, amb diverses formacions/ocupacions: polítiques, antropòlogues, advocades, sociòlogues, historiadores, …

Així doncs, és una lectura molt recomanable per a principis d’any. Perquè estem al segle XXI i sembla mentira que passin encara aquestes coses.

El llibre s’estructura en 5 parts: seguretat (feminicidi, lapidacions crims d’honor…), integritat (ablacions, violacions, violència conjugal,…), llibertat (drets civils, avortament, matrimonis forçosos, …), dignitat (trata de blanques, abusos, turisme sexual…) i igualtat (sufragi i participació política, desigualtat laboral i educacional entre sexes, …) que intenten dibuixar, a mode de denúncia, el panorama de la situació de la dona en el món.

el libro negro de la condicion de mujerCom diu al pròleg la periodista Christine Ockrent, “a fora d’Occident, més de la meitat de la humanitat, siguin homes o dones, viu trepitjada pel sofriment. El sofriment de la pobresa, desnutrició, infermetats, la falta d’educació, l’explotació però el sofriment d’haver nascut dona agreuja la resta dels problemes” i com diu a l’inici de l’epíleg la historiadora Françoise Gaspard, “els fets i les estadístiques no poden ser més eloqüents. El panorama és negre, i constatar-ho aclapara”

I aquí, en el avançat món occidental, les dones gaudim d’igualtat de drets i d’oportunitats però sabem que a aquesta afirmació cal fer certs matisos i si bé és cert que les nostres tradicions, religions, etc. no contemplen les discriminacions i fins i tot barbaritats que en d’altres llocs, només llegint la premsa o posant la televisió sentim notícies de violacions, assassinats i maltractament per part de les parelles, etc. que es donen també en la nostra societat “avançada”.

Per que, segons dades del Instituto de la Mujer, al 2010 van morir 73 dones a Espanya a mans de les seves parelles o ex-parelles i, a Catalunya, 11 concretament (4 d’aquests assassins eren espanyols).

Per últim, a l’edició en castellà, afegeix a l’edició original francesa un apèndix coordinat per Carmen Alborch, en el que es centren a la situació de la dona a Espanya i de les desigualtats encara existents. Quatre articles  escrits per Inés Alberdi, Teresa Freixes, Ana María Llopis i Carmen Martínez Ten.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.