Hakim, Catherine. Capital erótico: el poder de fascinar a los demás. Barcelona: Debate, 2012
Catherine Hakim, autora d’aquest interessant treball sobre els aspectes socials de la sexualitat que fa poques setmanes que ha arribat a les Biblioteques de Barcelona, és una sociòloga britànica de la London School of Economics.
Defineix el capital eròtic com una “mezcla nebulosa pero determinante de belleza, atractivo sexual, cuidado de la imagen y aptitudes sociales, una amalgama de atractivo físico y social que hace que determinados hombres y mujeres resulten atractivos para todos los miembros de su sociedad, especialmente los del sexo opuesto”.
És el poder d’aquest capital el que fa que hi hagi persones prop de les quals tothom vol estar. No es tracta només de gent físicament atractiva sinó també animada, amigable, carismàtica i amb èxit a la vida personal i professional. El propòsit del llibre és desxifrar quins són els processos socials que ajuden a les persones atractives a obtenir més resultats i a obtenir-los abans.
Al llarg del llibre, Hakim mostra, amb l’ajuda de diferents estudis sobre sexualitat, per què el capital eròtic és tan important per al dia a dia com el fet de tenir diners, educació o bons contactes.
El llibre també posa de manifest que el capital eròtic de les dones rep menys recompensa que el dels homes i on més es pot demostrar aquest fenomen és al mercat laboral i analitza els motius d’aquest fet, alhora que planteja les possibles solucions que ajudin a redefinir el paper de les dones a la societat.
Una de les crítiques que l’autora fa, i que ha causat força polèmica, recau sobre determinats sectors del feminisme. Segons ella, “las feministas radicales se suman a las objeciones morales del patriarcado contra el despliegue de capital erótico. Muchos textos feministas contemporáneos coinciden con las ideas machistas en perpetuar este desprecio por la belleza y el atractivo sexual femenino”.
Aquí us deixem una entrevista amb on explica que les dones han de fer servir el seu sex-appeal a la feina:
2 Comments
Em sembla un tema molt interessant per debatre. Pot semblar una qüestió superficial però és tracta d’un aspecte que tots tenim com a persones dintre d’un context social. Si la nostra genètica ens beneeix amb una bona imatge això és d’agrair i ens pot servir per a vendre millor les nostres idees, els nostres productes. No ens tenim que avergonyir de res. Vivim a la societat digital, de la imatge i una bona imatge, encara millor si és atractiva pot ajudar-nos molt per guanyar a la competència. Si ets un bon professional, obert i amigable amb tothom,una persona empàtica i també ets una persona atractiva penso que tens més elements per tenir èxit a la vida. No és més important que la resta d’elements, però tampoc és un element menyspreable.Ens acompanya de sèrie des de el nostre naixement.
Aquest llibre hem sembla molt interessant,porqué així podrem descobrir la influencía que tenen que aparegin nois i noies atractius i carismatics en els medis de comunicació:com la radió,les revistes,la televisió etc.. I qué gracies a aixó els productes, serveis i idees que es volen transmitir es vendin més facilment.