El Diego i l’Àngela són els guanyadors del concurs del passat mes de maig. S’han endut llibres L’Infinit dins d’un jonc. La invenció dels llibres al món antic (Columna, 2020), d’Irene Vallejo, pregonera de la Lectura 2021, i Les coses humanes (Amsterdam, 2021), de Karine Tuil.
Irene Vallejo va conversar amb el periodista Xavi Ayén al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona sobre el conjunt de la seva obra i el paper que la lectura i les biblioteques han tingut en la seva vida. L’escriptora se suma a la llista de pregoneres i pregoners que, des del 2003, han protagonitzat aquest acte honorífic a la ciutat de Barcelona: Quino, José Saramago, Martí de Riquer, Emili Teixidor, Antonio Tabucchi, Alessandro Baricco, Bernardo Atxaga, José Luis Sampedro, Josep Maria Castellet, Raimon, Albert Sánchez Piñol, Donna Leon, John Banville, Claudio Magris, Yasmina Reza, Almudena Grandes i Mia Couto. L’any 2020, la situació sanitària va obligar a cancel·lar el tradicional pregó, que va ser substituït pel Diàleg de Sant Jordi, durant el qual vam poder gaudir de la conversa entre l’escriptora Empar Moliner i el crític Julià Guillamon.
Karine Tuil va conversar en el marc dels Parlem amb Valèria Gaillard sobre la seva darrera novel·la, Les coses humanes. Les coses humanes ens enfronta amb habilitat amb les nostres pròpies creences i certeses, i irromp sense complexos en debats de candent actualitat: el consentiment sexual, el linxament a les xarxes socials, els judicis paral·lels, el funcionament de la Justícia, l’abús de poder. Karine Tuil exposa els fets. Cadascun de nosaltres emetrà el veredicte.
Karine Tuil (París, 1972) es va llicenciar per la Universitat de París Panthéon-Assas en dret de la comunicació i ciències de la informació. Ha publicat deu novel·les i ha rebut nombrosos guardons, com el premi Wizo, el Landernau, el de l’Acadèmia Francesa o, per aquesta novel·la, el Goncourt des Lycéens i l’Interallié. Les seves obres han estat traduïdes a l’anglès, l’alemany, l’holandès, el xinès, el grec i l’italià; a partir d’ara, també al català.
5 Comments
Empieza con un cuento ameno. Nosotros somos los barbaros, Alejandro Magno pretende el hermanamiento de culturas, a la fuerza, claro. Para terminar, culpando a las “Invasiones Bárbaras” del final de un ciclo, del que hombres y mujeres de la iglesia fueron héroes. Como positivo la reconstrucción del proceso de creación del libro y sus muchas referencias que invitan a infinitas lecturas. Para contrastar y completar, recomiendo la lectura de “La Edad de la penumbra: cómo el cristianismo destruyó el mundo clásico” Catherine Nixey ; “La Biblioteca en llamas : historia de un millón de libros quemados y del hombre que encendió la cerilla” Susan Orlean.
L’enhorabona!
Felicitats! Amb moltes ganes de llegir-los aquest estiu!
Me entran ganas de leerlos, allá voy…
No estic segur si aquest mes ja he participat en el concurs o no. Per això, per assegurar-ho, hi participo amb aquesta sensació estranya d’haver-ho fet. Aquest és el meu comentari per avui.