Barcelona es converteix aquest 2021 en Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible. Des de la biblioteca Vallcarca i els Penitents-Ma. Antonieta Cot ens hem sumat a la iniciativa elaborant una Guia d’agroecologia i transició ecosocial que vol convidar a fer consciència de la urgència i la necessitat de revisar aquells aspectes de les nostres societats occidentals que estan portant els recursos del planeta al límit i els ecosistemes al col·lapse, fent especial èmfasi en un aspecte clau per la supervivència de les civilitzacions com és el sistema alimentari.

Es tracta d’una guia exhaustiva que pretén, en una mateixa línia argumental, contextualitzar l’actual paradigma alimentari global i la dependència dels recursos del petroli per, a continuació, introduir els nous models de transició ecosocial, on destaquen iniciatives d’enfortiment dels lligams comunitaris, d’aposta pel decreixement, d’agroecologia i horts urbans, de permacultura, ecofeminisme, autogestió i autosuficiència, cooperativisme i consum conscient local. Completen la guia un recull de documents per a recuperar el vincle amb la natura i els seus ritmes, una selecció pedagògica i infantil, materials audiovisuals i un recull de recursos en línia en relació amb el tema.

Parafrasejant a l’autor de l’inspirador documental Demain, Cyril Dion, en aquesta batalla per l’establiment d’un nou paradigma ecosocial més respectuós, hem de canviar d’estratègia. Per afrontar aquest repte urgent en clau climàtica i d’ecosistemes, hem de deixar només de fomentar la por de catàstrofes climàtiques perquè és una estratègia que no funciona. Hem de buscar nous mecanismes per a despertar l’entusiasme, la creativitat i la complicitat de la gent en aquesta tasca.

Hem de començar a fer èmfasi en aportar solucions, en donar veu a les persones que ja han agafat la iniciativa per canviar les coses i amb les que tothom pot sentir-se identificat i inspirat. Hem de transformar la nostra manera de veure el món, tot prenent-nos el temps per somiar com construir-ho.

Abans que res, doncs, hem de portar a terme una batalla cultural. És fonamental que proposem una visió ecològica del futur atractiva, que construïm referències culturals sòlides, que projectem un imaginari poderós, que estructurem un projecte tangible, a la vegada polític i econòmic, però també urbanístic, arquitectònic, agrícola, energètic, etc.

Ha arribat el moment de pensar per nosaltres mateixos i prendre decisions: de recuperar l’incomparable desig de crear, de ser útil; la necessitat de contribuir en alguna cosa que vagi més enllà d’un mateix.

Escollir és estimulant. Inventar és condemnadament excitant. Fugir del conformisme reforça l’amor propi. Sentir-se bé a la nostra pell és contagiós. Per aquest motiu, per resistir en aquest inici de segle XXI hem de començar rebutjant la colonització de la ment, l’estandardització de l’imaginari: “Crear és resistir. Resistir és Crear “.

Context global del paradigma alimentari
Quien alimenta al mundo
SHIVA, Vandana
El fracaso de la agricultura industrial y la promesa de la agroecología
Madrid: Capitán Swing, 2017
Otra alimentación es posible
AUBERT, Claude
Estella : Fertilidad de la Tierra, cop. 2011
No vamos a tragar
DUCH, Gustavo
Soberanía alimentaria : una alternativa frente a la agroindustria
Barcelona : Libros del Lince, 2014
Obesos y famélicos
PATEL, Raj
El impacto de la globalización en el sistema alimentario mundial
Barcelona : Los Libros del Lince, 2008
CASTRO, Nazaret
Impactos socioambientales de la caña de azúcar, la soja y la palma aceitera
Tres Cantos : Ediciones Akal S. A., 2019
ROBIN, Marie-Monique
Cómo la agroecología puede alimentar al mundo
Barcelona : Península, 2013
KEITH, Lierre
alimentos, justicia, sostenibilidad
Madrid : Capitán Swing, DL 2018
BELLO, Walden
crisis alimentaria y políticas de ajuste estructural
Barcelona : Virus editorial, abril de 2012
VIVAS ESTEVE, Esther
¿quién controla nuestra alimentación?
Barcelona : Icaria, 2017
WALLACE, Rob
agroindustria y enfermedades infecciosas
Madrid : Capitán Swing, 2020
DESAULNIERS, Élise
cómo alimentarse de manera sana, sostenible y respetando el bienestar animal
Madrid : Errata Naturae, 2016
STEEL, Carolyn
cómo el alimento moldea nuestras vidas
Madrid : Capitán Swing, 2020
Un planeta finit
murciélago y capital
MALM, Andreas
coronavirus, cambio climático y guerra social
Madrid : Errata Naturae, octubre de 2020
petrocalipsis
TURIEL, Antonio
crisis energética global y cómo (no) la vamos a solucionar
Madrid : Alfabeto, septiembre de 2020
chomsky
CHOMSKY, Nomsky
Barcelona : Ediciones B, junio de 2020
Limites del crecimiento
Meadows, Donella H.
Barcelona : Galaxia Gutenberg etc., 2006
LOVELOCK, James
Barcelona : Planeta, 2011
Alió, M. Àngels
aportacions des de l'ecologia social
Barcelona : Universitat de Barcelona Edicions, 2020
MALM, Andreas
el auge del vapor y las raíces del calentamiento global
Madrid : Capitán Swing, 2020
CLOSA, Daniel
guia per entendre com estem alterant el planeta
Barcelona : Angle Editorial, maig de 2019
TAIBO, Carlos
capitalismo terminal, transición ecosocial, ecofascismo
Madrid : Los Libros de la Catarata, 2016
WEISMAN, Alan
Barcelona : Debate, 2007
RYAN, Christopher
el precio del progreso
Madrid : Capitán Swing, 2020
Kingsnorth, Paul
Madrid : Errata Naturae, septiembre de 2019
SERVIGNE, Pablo
Barcelona : Arpa, septiembre de 2020
DAVID, Farrier
En busca del mundo que dejaremos atrás
Barcelona : Crítica, febrero de 2021
Cap a la transició ecosocial
futuro local
Norberg-Hodge, Helena
pasos hacia una economia de la felicidad
Barcelona : Pol·len Edicions, junio de 2020
dones salvaran planeta
Vandana Shiva, Maria Miles, Yayo Herrero, entre més de vint autores, proposen assajos i entrevistes ecofeministes per canviar-ho tot
Barcelona : Raig Verd, 2019
transicion
RÍO, Juan del
cómo transformar tu vida en la ciudad
Madrid : Catarata, 2019
raices
Fernández Casadevante, José Luis
pasado, presente y futuro de la agricultura urbana
Madrid : Libros en Acción, 2015
LÓPEZ GARCÍA, Daniel
redes alimentarias alternativas como formas económicas para la transición social y ecológica
Madrid : Libros en Acción, 2015
PAULI, Gunter
agricultura tridimensional y otras doce tendencias imparables que están revolucionando la producción de alimento y combustible, regenerando la naturaleza y reconstruyendo comunidades
Barcelona : Tusquets Editores, febrero de 2019
SOLNITT, Rebecca
las extraordinarias comunidades que surgen en el desastre
Madrid : Capitán Swing, 2020]
JACKSON, Tim
economía para un planeta finito
Barcelona : Icaria : Intermón Oxfam, 2011
DION, Cyril
pequeñas ideas para cambiar el mundo
Barcelona : Seix Barral, junio de 2019
Moreno Ramiro, Pedro A.
identidades, justicia social y decrecimiento
Valencia: NPQ Editores, agosto 2020
SANTIAGO MUÍÑO, Emilio
horizontes de transición ecosocial
Madrid : Libros de la Catarata, cop. 2016
25 anys : 1993-2018
Barcelona : Editorial Comanegra, desembre del 2018
reflexiones y experiencias hacia un movimiento agroecológico
Barcelona : Virus, 2006
HERRERO, Yayo
voces y relatos ecofeministas
Madrid : Libros en Acción, 2018
Mans a la terra!
huerto ecologico
BUENO, Mariano
huertos familiares, huertos urbanos, huertos escolares
Estella : Fertilidad de la Tierra, 2009
tornar a pages
BARCELÓ, Nil
manual pràctic d'horticultura
La Bisbal d'Empordà : Edicions Sidillà, 2020
plantas
Bertrand, Bernard
Estella : La Fertilidad de la Tierra, 2014
cultivant vida
ESTÉVEZ, Marc
365 dies a l'hort que ho canviaran tot
Barcelona : Ara Llibres, 2018
Lapouge-Déjean, Brigitte
extractos fermentados, embadurnados, tratamientos...
Artaza : La Fertilidad de la Tierra, 2018
MATHIAS, Xavier
Barcelona : Omega, cop. 2013
Lefrançois, Sandra
guía de cultivos asociados
Tafalla : La Fertilidad de la Tierra, 2014
PÉPIN, Denis
elección, plantación, cuidados, poda...
Artaza (Navarra) : La Fertilidad de la Tierra, marzo 2020
Fortier, Jean-Martin
manual para cultivar con éxito pequeñas huertas biointensivas
Girona : Atalanta, 2020
ASPE, Pascal
por una huerta sana y productiva
Artaza, Navarra : La Fertilidad de la Tierra, 2016
manual para agricultores ecológicos
Estella : La Fertilidad de la Tierra , 2003
Vallès Casanova, Josep M.
manual per fabricar adob amb residus de la llar
Barcelona : Ediciones del Serbal, 2014
Lapouge-Déjean, Brigitte
siembra, división, esquejado
Artaza : La Fertilidad de la Tierra, 2016
Bruscas Bellido, Manuel
un libro sobre el despilfarro de comida desde la voz de la razón, la ilusión y el corazón
Barcelona: M. Bruscas Bellido, cop. 2018]
Reproduint patrons naturals: Permacultura i Biodinàmica
paja
Fukuoka, Masanobu
Barcelona : Descontrol, 2016
permacultura
Pons, Nelly
Madrid : Errata Naturae, 2018
cosecha agua y tierra
GRAS, Eugenio
Diseño con permacultura
Olba : EcoHabitar, 2012
arrelats
Font Rovira, Francesc
propostes per a una agricultura regenerativa
Manresa (Bages) : Tigre de Paper Edicions, setembre 2020
BLOOM, Jessi
para tu terreno, tu comunidad y todo el planeta
Artaza : La Fertilidad de la Tierra, 2017
Macnamara, Looby
cuidarse y diseñar para sí misma, los otros y el planeta
Castellón : Ediciones Kaicron, abril 2019
MASSON, Pierre
para agricultores y aficionados
Artaza (Navarra) : La Fertilidad de la Tierra, 2015
Henfrey, Thomas
por unas respuestas ecológicas, sociales, económicas y culturales hacia la resilencia y la transformación
Castellón : Ediciones Kaicron SL, julio 2018
Hemenway, Toby
diseño regenerativo de pueblos y ciudades resilientes
Castellón : Ediciones Kaikron, agosto 2017
Vegas Capilla, Jesús
com construir i gaudir d'un ecosistema ple de vida
Figueres: Brau, novembre 2020
Martínez-Zaporta J. Luis
ecología para la nueva agricultura
Teruel : EcoHabitar, DL 2016
Cap a un consum conscient i l’autosuficiència
carro de combate
CASTRO, Nazaret
consumir es un acto político
Madrid : Clave Intelectual, 2014
armario sostenible
OPAZO, Laura
aprende a comprar de manera consciente e inteligente
Barcelona : Zenith, septiembre de 2020
autosuficiencia
Sauvage, Annie-Jeanne
Navarra : La Fertilidad de la Tierra, 2015
consumo
CHÁVEZ, BRENDA
el poder de tus elecciones responsables, conscientes y críticas
Barcelona : Península, 2017
Riechmann, Jorge
la transformación cultural que necesitamos
Madrid : Los Libros de la Catarata, DL 2015
Ducasse, Alain
Tafalla : Txalaparta, 2018
Bertrand, Bernard
el gran libro de los recursos vegetales
Artaza : La Fertilidad de la Tierra Ediciones, marzo 2019
Escrivà Garcia, Andreu
cómo evitar la culpa climática y pasar a la acción
Madrid : Capitán Swing, 2020
Chaudière, Maurice
del bosque frutal a la ecología en la mesa
Estella : La Fertilidad de la Tierra, 2011
Bertrand, Bernard
reconocer, recolectar, utilizar
Artaza : La Fertilidad de la Tierra, 2015
Renaturalitzem-nos!
volver naturaleza
Louv, Richard
el valor del mundo natural para recuperar la salud individual y comunitaria
Barcelona : RBA, 2012
huerta
UCEDA, Rubén
Tres Cantos (Madrid) : Ediciones Akal, 2020
salvaje
MONBIOT, George
renaturalizar la tierra, el mar y la vida humana
Madrid : Capitán Swing, DL 2017
granja urbana
CARPENTER, Novella
Madrid : Capitán Swing, DL 2015
Snyder, Gary
Ensayos
Madrid : Varasek, 2016
VIDAL, Albert
Vilafranca del Penedès : Andana, cop. 2013
DUCH, Gustavo
Barcelona : Pol·len, DL 2013
WEISMAN, Alan
el lugar donde se reinventó el mundo
Barcelona : Debate, 2014
LOUV, Richard
salvemos a nuestros hijos del trastorno por déficit de naturaleza
Madrid : Capitán Swing, DL 2018
Rabhi, Pierre
Madrid : Errata Naturae, 2013
Hegland, Jean
Madrid : Errata Naturae Editores, marzo de 2020
Schumacher, E. F.
Madrid : Akal, 2013
MORENO, Lara
Barcelona : Lumen, 2013
Hubbell, Sue
Madrid : Errata Naturae, 2016
Fromm, Pete
un invierno a solas en la naturaleza salvaje
Madrid : Errata Naturae, 2017
LORENZO, Santiago
Barcelona : Blackie Books, 2018
Infantil i recursos pedagògics
agricultura ecologica
SÁNCHEZ, Ester
Oviedo : Pintar Pintar, 2006
clases aire libre
Nuttall, Carolyn
una guía para huertos escolares
Castellón : Ediciones Kaicron, noviembre 2018
vida hort ecologic
Giner, Azahar L.
Artaza : La Fertilidad de la Tierra, 2015
menjar no es llenca
el relat de les criatures sobre l'aprofitament alimentari
Barcelona : Pol·len, abril de 2020
Foccroulle, Luc
Sant Cugat del Vallès: Símbol, 2012
Haroux-Métayer, Éliane
Estella : La Fertilidad de la Tierra, DL 2009
SALICRÚ, Joan
Barcelona : Ing, 2015
Doyle, Eugenie
Madrid : Errata Naturae, mayo de 2019
Roca, Maria Mercè
Barcelona : Barcanova, 2017
Tébar, Cristina
Barcelona : Plataforma, 2017
Brown, Carron
un libro para iluminar
Barcelona : Astronave, mayo 2020
Llerena del Castillo, Germán
Barcelona : Pol·len, 2017
Audiovisuals
mañana
DION, Cyril i LAURENT, Mélanie
Madrid : Karma, DL 2016
81atk1nWVPL._SY679_
García López, Guillermo
Barcelona: Cameo, DL 2017
vindran temps millors
AMBO, Phie
Vindran temps millors
Dinamarca, Danish Documentary Production, 2014
sal de la tierra
WENDERS, Wim i SALGADO, Juliano Ribeiro
Barcelona : Cameo, cop. 2015
ZERVOPOULOU, Elena
Barcelona : Docs Barcelona, 2015
ROSS, Matt
Madrid : Aurum, cop. 2016
MARCH, Briar
Barcelona : Parallel 40, cop. 2013
PENN, Sean
Madrid : Universal, DL 2008
DAHR, Julia
Barcelona : Cameo, DL 2018
FRICKE, Ron
Barcelona : Lauren, cop. 2002
WEBSTER, John
una família a dieta de petroli
Barcelona: Parallel 40, cop. 2011
REGGIO, Godfrey
Madrid : MGM, cop. 2003
LUUKKAINEN, Petri
Lo imprescindible para vivir
Barcelona : Paral·lel 40, cop. 2013
MIYAZAKI, Hayao
Madrid: Buena Vista, DL 2003
ARTHUS- BERTRAND, Yann
Madrid : Karma, DL 2009
GEYRHALTER, Nikolaus
Madrid : Karma, DL 2008
SAUPER, Hubert
Barcelona : Filmax, DL 2006
ABREU, Alê
Barcelona: Filme de Papel, DL 2015

pdfPodeu descarregar-vos la versió completa de la Guia d'agroecologia i transició ecosocial, amb una acurada tria de recursos en línia i altres informacions rellevants sobre el tema.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.