Butlletí de notícies LIJ Abril 2021

L’ideal social: l’edició de llibres infantils en català durant la Segona República (1931-1936)

SDLIJ. Panoràmica sobre l'edició de llibres infantils en català, amb Teresa Mañà i Estrella Borrego a través del Canal de YouTube de Biblioteques de Barcelona.

Teresa Mañà, bibliotecària i doctora en Documentació, ens parlarà de l’edició entre 1931 i 1936, així com de les accions de difusió cultural durant la Segona República.

Estrella Borrego, editora de Libros del Zorro Rojo, ens mostrarà alguns llibres il·lustrats que aborden aspectes com la democràcia, les dictadures, la República o l’exili. També ens donarà algunes claus per acompanyar aquestes lectures i diverses eines dirigides als mediadors.

Teresa Mañà és bibliotecària i doctora en Documentació. Ha estat professora de l’actual Facultat d’Informació i Mitjans Audiovisuals de la Universitat de Barcelona entre 1993 i 2020 de les matèries de biblioteques escolars, llibre infantil i història de les biblioteques públiques a Catalunya als segles XIX i XX sobre les quals ha publicat nombrosos llibres i investigacions. Des de l’any 1998 col·labora a la revista Serra d’Or amb articles sobre el panorama de llibres en català per a infants i adolescents per un dels quals va rebre el VIII Premi Aurora Díaz-Plaja el 2009.

Estrella Borrego és llicenciada en Comunicació i màster en Gestión Emprendedora en Lectura y Escritura. Fou directora de revistes culturals i educatives de l’editorial Scholastic, a Londres. Des de 1998 ha treballat com a traductora i ha publicat diversos llibres relacionat amb la LIJ. Actualment és editora de Libros del Zorro Rojo i dirigeix el projecte “escribirparaniñasyniños.com”, dedicat a la promoció cultural en el medi rural.

Des de l'SDLIJ també volem informar-vos que ja teniu disponibles els materials de les presentacions, catàlegs o informacions relatives als llibres que es van presentar a la Jornada Professional Collita fresca: presentació de les darreres novetats editorials per a infants de 7 a 10 anys del 12 de març de 2021 i que les editorials convidades que han volgut, han compartit amb nosaltres.

Món llibre. Festival literari per a nenes i nens
Món llibre. Festival literari per a nenes i nens

Torna Món Llibre!

Podreu descobrir totes les novetats literàries per a infants el cap de setmana del 17 i 18 d'abril.

On? Al CCCB, al voltant de la plaça de Joan Coromines i també a la Biblioteca Nou Barris i la Biblioteca Poblenou-Manuel Arranz.

També podreu participar d'un bon grapat d'activitats i circuits!

Això sí, caldrà fer una reserva en línia per tal de poder participar de manera presencial en les activitats.

Consulta tota la informació, novetats i activitats al següent enllaç.

Aina Bestard
Aina Bestard és una de les il·lustradores seleccionades per la Mostra d'il·lustradors a la 55 edició de la Bologna Children's Book Fair.

Aquest vídeo ens parla de la seva obra i trajectòria. Guardonada l'any 2019 amb el Premi Crítica Serra d'Or i finalista als Premis Junceda en la categoria de no ficció per l'obra Naixements bestials, editat per Zahorí Books.D'altra banda, el passat mes de març, l'autora va ser reconeguda a França amb el Premi Sorcières 2021 en la categoria de no-ficció per la seva obra: Paisatges perduts de la terra, traduïda al francès i editada per Saltimbanque Editions. Es tracta d'uns premis atorgats per l'Associació de Llibreries Especialitzades en Literatura Infantil i Juvenil, conegudes com Librairies Sorcières i l'Associació de Bibliotecaris Francesos.

La mostra d'il·lustradors de la 58a edició de la prestigiosa Bologna Children's Book Fair, es celebrarà del 14 al 17 de juny.

D'entre la preselecció de 226 artistes d'un total de 3.235 candidatures77 il·lustradors han estat els triats per representar un total de 23 països.

A Espanya els autors escollits han estat: Anna Aparicio CatalàAina Bestard IllustrationIsabel AlbertosRaquel Bonita Illustration i Ximo Abadia.

Il·lustració de Teresa Novoa a La mujer del retrato. Nórdica Libros, 2021
Literatura infantil y juvenil: radiografía en tiempos de pandemia

El passat 2 d'abril es va celebrar el Dia Internacional del Llibre infantil i juvenil i per segon any consecutiu els actes de celebració han estat determinats per la pandèmia.

A continuació, trobareu una anàlisi de com ha afectat la Covid a la Literatura Infantil i Juvenil que, com la resta de sectors culturals, s'ha vist sacsejada pel virus.

Article, de Cecília Frías, a: El Cultural. 2 d'abril de 2021.

Des de 1967 i coincidint amb la data de naixement de Hans Christian Andersen, es celebra el Dia Internacional del Llibre Infantil i juvenil, amb l'objectiu de promoure els bons llibres de literatura infantil i juvenil i la lectura.

Cada any una de les seccions és l'encarregada de seleccionar l'escriptor que transmet un missatge a tots els nens del món i un il·lustrador s'encarrega del cartell.

Aquest any li correspon a USBBY, als Estats Units amb l'escriptora Margarita Engle i l'il·lustrador Roger Mello.

 

El missatge d'enguany:

La música de las palabras
Cuando leemos, a nuestra mente le crecen alas.
Cuando escribimos, nuestros dedos cantan.
Las palabras son tambores y flautas en la página,
pájaros cantores que alzan el vuelo y elefantes
que trompetean,
ríos que fluyen, cascadas que caen,
mariposas que revolotean
¡en lo alto del cielo!
Las palabras nos invitan a bailar:
ritmos, rimas, latidos del corazón,
ruido de cascos y aleteos,
fábulas antiguas y nuevas,
ficticias y reales.
No importa si estás cómodamente en casa
o cruzando la frontera hacia un nuevo país
y un idioma desconocido, los cuentos y poemas
son tuyos.
Cuando compartimos las palabras, nuestras voces
se transforman en la música del futuro,
en paz, alegría y amistad,
una melodía de esperanza.

Jean-Claude Mourlevat
Jean-Claude Mourlevat

La nostra enhorabona a l'escriptor francès Jean-Claude Mourlevat, guardonat amb el Premi Astrid Lindgren 2021.

A les Biblioteques de Barcelona, podreu trobar l'obra de l'autor.

Article de Javier Fernández Jiménez, a: Menudo castillo, 30 de març de 2021.

Dia Internacional de la Poesia
Dia Internacional de la Poesia

El 21 de març va ser el Dia Internacional de la Poesia. Des de l'SDLIJ ho vam celebrar compartint aquest poema de Mar Benegas, el qual forma part de la campanya poètica Poemas al vueloAbrid puertas y ventanas del seu poemari Versos como una casa, Il·lustrat per Francisca Yáñez - Ilustradora i editat per A buen paso.

Podeu escoltar l'àudio d'aquest poema recitat per l'autora, Mar Benegas, al següent enllaç.

També us voleu subscriure a la campanya Poemas al vuelo. Si us subscriviu, cada divendres (excepte festius), rebreu un poema seleccionat i recitat per Mar Benegas Jesús Ge.

Butlletí de notícies LIJ Abril 2021
Antes de «leer» una imagen, piensa en esto (Parte I)

En un món cada cop més visual, la lectura de les imatges implica una sèrie de reflexions sobre com s'estructura el pensament visual, i com molts llibres juguen amb els principis de la Teoria de la Gestalt, tot contribuint a la generació d'un pensament crític i d'activació de processos racionals.

Article d'Anna Lartitegui, a: Círculo Hexágono, 18 de març de 2021.

Picanyol
El passat 18 de març de 2021 va morir Josep Lluís Martínez Picañol (Picanyol). Ens va saber molt greu haver de compartir aquesta notícia.
Sempre podrem trobar l'obra de l'autor a les Biblioteques de Barcelona.
Article: redacció de Vilaweb, 18 de març de 2021.
Notícies des del CLIJCAT
Notícies des del CLIJCAT
Des del Clijcat. Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil ens informen de les següents notícies:

 

 

Imatge de La marche de l'éléphant, de Ronald Tolman. Ginebra: La Joie de Lire, 2020.
Premios internacionales

Article, de Si fo fos Jella Lepman..., a: Llibres al replà, 24 març de 2021.

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.