Butlletí de notícies LIJ Abril

Butlletí de notícies LIJ Abril
TAN LLUNY TAN A PROP L'ART D'EN BERNAT CORMAND L'ESPERIT D'AQUEST TEMPS

Tan lluny, tan a prop. L’art d’en Bernat Cormand i l’esperit d’aquest temps.

El divendres 29 d’abril, al Servei de Documentació de Literatura Infantil i Juvenil de la Biblioteca Xavier Benguerel,  es presentarà Lluny, l’últim llibre d’en Bernat Cormand que va deixar inacabat. Il·lustrat ara pel seu germà pintor, en Martí Cormand, és un viatge iniciàtic on l’entusiasme i la tenacitat d’un noi són tot el que cal per dotar de sentit la realitat. Un tresor inèdit que recull les inquietuds i els somnis dels nostres dies.

Us convidem per parlar d’aquest llibre, de la seva història commovedora i de la relació amb la literatura infantil i la societat contemporània.

Amb la participació de: Genís Cormand, Martí Cormand i Arianna Squilloni
Llibreria convidada: Al·lots

Data: divendres 29 d’abril, de 10:30 a 13:30 h
Lloc: Biblioteca Xavier Benguerel. Avinguda Bogatell, 17. Barcelona

SDLIJ. Biblioteca Xavier Benguerel
Biblioteques de Barcelona

Butlletí de notícies LIJ Abril
PROTAGONISTES FEMENINES EN LA LITERATURA INFANTIL I JUVENIL

Divendres 6 de maig de 10:30 a 13:30h

Amb la partipació de: Bel Olid i Mariona Trabal

Lloc: Biblioteca Francesca Bonnemaison

Cal inscripció prèvia al següent formulari.
(Últim dia per fer la inscripció: 4 de maig, inclòs).

Llibreria convidada: Sendak

Mariona Trabal (Barcelona, 1952) mestra i responsable de la biblioteca de l'Escola Orlandai del 2008 al 2017.

És llicenciada en Filosofia i Lletres, va cursar el màster en Biblioteca Escolar i Promoció de la Lectura el 2008-2009 i forma part del Seminari de literatura infantil i juvenil de Rosa Sensat des de fa quinze anys.

L’especialista ens parlarà de: L'evolució de la presència femenina en la literatura infantil en els darrers anys. Quines nenes? Quines noies?

Bel Olid (Mataró,1977) escriu i tradueix tota mena de literatura, però té un amor especial per la infantil. Amb Tina Frankens va guanyar el Premi Protagonista Jove 2020, i amb Crida ben fort, Estela, el Qwerty a millor conte infantil el 2009. El seu assaig "Les heroïnes contraataquen; models literaris contra l'universal masculí, va guanyar el Premi Rovelló d'assaig sobre LIJ el 2010.

En un moment en què sembla que ens hem adonat que ens calen models femenins més variats, quins són els que oferim a la canalla? Analitzarem cinc llibres publicats en els darrers cinc anys per veure'n alguns exemples en: Com són els personatges femenins que apareixen als llibres dirigits a joves i infants?

Mariona Trabal i Bel Olid analitzaran alguns títols publicats en els darrers anys per tal de poder reflexionar sobre el paper de les protagonistes femenines en la Literatura infantil i juvenil, aportant bibliografia específicament seleccionada per a la Jornada.

En finalitzar les seves presentacions, disposarem d’un temps distès per conversar i debatre en relació amb alguns aspectes citats durant la sessió.

Butlletí de notícies LIJ Abril
JORNADES LIJ

Ja estan disponibles els materials amb les novetats recomanades del Collita Fresca de còmic del passat 25 de març de 2022.

Butlletí de notícies LIJ Abril
#SeminariEntreLínies3

El #SeminariEntreLínies3 és un cicle de formació en línia sobre clubs de lectura i foment lector adreçat a docents, biblioteques, llibreries i professionals del sector del llibre.

L’activitat es celebrarà el 10, 17 i 24 de maig, de 17 a 18 hores, i es podrà seguir en directe a través del canal de YouTube i la pàgina de Facebook de la Fundació Bromera.

La matrícula és gratuïta. Les inscripcions es podran formalitzar fins al 6 de maig en la pàgina web www.clubdelecturaenvalencia.org/#activitats, on està disponible el programa del #SeminariEntreLínies3.

Butlletí de notícies LIJ Abril
LIJ CATALANA D'AVUI PER ALS LECTORS DE DEMÀ

Els moments de confusió que ara vivim i la sempre precària vida dels fons documentals de les biblioteques i centres de documentació i preservació evidencien una manca de criteris per construir en el present el que és i serà patrimoni literari infantil i juvenil català.

Al cap i a la fi, el patrimoni mai es pot construir des del passat. És el coneixement i el treball sòlid i cooperatiu del present literari el que permetrà una mirada patrimonial de futur.

Amb aquesta hipòtesi, s'ofereix una taula rodona amb veus del món de l'edició, l'estudi de la LIJ i la biblioteca que ens permeti reflexionar sobre els reptes que tenim i les possibles accions que podríem impulsar per donar-hi resposta.

Divendres 27 de maig de 2022

Organitza: [Biblioteca Pública de Girona]. COBDC, Bib.Botó. Ibbycat, Grup Cler.

Butlletí de notícies LIJ Abril
PREMIS LIJ

Cristina Fernández y Ginés Sánchez, ganan los premios El Barco de Vapor y Gran Angular 2022

Cristina Fernández Valls guanya el Premio SM El Barco de Vapor 2022 per Jack Mullet de los Siete Mares per ser "una novela exuberante, que retoma elementos de géneros clásicos de la literatura infantil y juvenil para dar lugar a una ficción nueva, sorprendente y fresca; por lo atractivo de su voz narrativa, con un discurso que mezcla la lucha por la autonomía personal con nuestra relación con la Naturaleza".

 

Ginés Sánchez Muñoz ha obtenido el Premio SM Gran Angular 2022 con El mar detrás, una novel·la "comprometida, capaz de nombrar una realidad silenciada que pone voz a la situación de los refugiados en el mundo".

 

 

El dimarts 26 de abril a les 19'30, es va retransmetre per reproducció en directe l'acte de lliurament de premis, presidit per S.M. la Reina i presentat per Ana Morgade.

Butlletí de notícies LIJ Abril
El més petit de tots: torna el bordegàs republicà de Lola Anglada

A la primera part del podcast, podem escoltar a l'editora de Libros del Zorro Rojo, Andrea Bescós, parlar del llibre El més petit de tots, de l'escriptora i il·lustradora Lola Anglada, un clàssic antifeixista del 1937 que acaben de recuperar en edició commemorativa. Les diferents edicions del llibre, les podeu trobar al Servei de Documentació de Literatura Infantil i Juvenil (SDLIJ).

A la segona part de l'àudio, Adolf Beltran llegeix La dama de la lloba, de Renée Vivien, publicat el 1904 i rescatat per Adesiara. Per la seva banda, Míriam Cano comenta La mujer que escribió Frankenstein, l'assaig sobre Mary Shelley de l'argentina Esther Cross que ara edita Minúscula. I Sherman ens porta, entre altres perles, el procés creatiu torturat de Kafka i Virginia Woolf a través dels seus diaris.

TV3. L'irradiador. David Guzmán

Los mejores títulos de literatura infantil y juvenil para Sant Jordi

Antònia Justícia escoge ocho libros dedicados a los más pequeños (y no tanto) de la casa

Butlletí de notícies LIJ Abril
EFEMÈRIDES LIJ

L’escriptor i il·lustrador anglès David Mackee va morir el passat dijous 7 d’abril de 2022.

En els primers anys es dedica a dibuixar i vendre vinyetes per diaris com Punch o Reader’s Digest. Tot i això, els llibres adreçats a infants són els que principalment ocupen la seva trajectòria professional.

Two Can Toucan/ La història de Tucán és la primera obra que publica l’escriptor l’any 1964 i que explica l’aventura d’un ocell sense nom. A partir d’aquí David Mackee comença una llarga carrera literària que estarà estretament vinculada a l’editorial Andersen.

L’element més significatiu de l’obra de l’autor el trobem en el personatge de l’Elmer, un elefant que protagonitza un conjunt d’històries adreçades al coneixement de valors universals com són l’amistat, la solidaritat i la diversitat. La sèrie de llibres de l’Elmer s’ha convertit en una de les més llegides pels infants al llarg del temps.

Altres títols de l’autor com Two Monsters/Los dos monstruos i Not now Bernard/Ara no, Bernat són també part del cànon de la literatura infantil. La tasca de David Mackee va ser reconeguda amb diferents premis que l’autor va rebre al llarg de la seva carrera professional. Exemple d’aquest reconeixement el trobem en el cas de la seva nominació al Premi Hans Christian Andersen en representació del Regne Unit l’any 2006.

David Mckee és una veu singular i brillant en la literatura infantil i els seus llibres són el llegat de la seva personalitat als infants del món.

Butlletí de notícies LIJ Abril

 

AGENDA PROFESSIONAL

Per a més informació sobre l'agenda professional, us recomanem donar una ullada als titulars i agenda LIJ periòdica del CLIJCAT

Compartició en facebook
Compartició en twitter
Compartició en whatsapp
Compartició en email
Compartició en print

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.