Butlletí de notícies LIJ Estiu

CARE SANTOS REP EL PREMIO CERVANTES CHICO 2020

El passat Dimecres 7 de juliol de 2021 l'escriptora Care Santos va rebre el XXIV Premio Cervantes Chico 2020 de Alcalá de Henares. El seu lliurament fou posposat el passat any per motius sanitaris.

Edna Iturralde Howitt ha estat seleccionada com a autora de Literatura Infantil i Juvenil Iberoamericana.

Rodríguez Palacios ha felicitat Care Santos per rebre aquest premi i ha expressat el seu desgrat per la demora de la cerimòria de lliurament a causa de la pandèmia. “Gracias por ser referente para nuestros niños y niñas y para nuestros jóvenes, porque les atrapas en tus libros con tus historias y por tu incansable labor de fomento de la lectura a través de talleres y encuentros literarios”, ha afirmat l'alcalde.Així mateix, Roberto Santiagova anunciar el passat Divendres 9 de juliol d'aquest 2021 al seu compte de Twitter que ha estat el guanyador de la XXV edició, corresponent a l'any 2021.

La nostra enhorabona a tots els autors guardonats.

Butlletí de notícies LIJ Estiu

Cómo se hace un museo, publicat per Nòrdica Libros -editorial que enguany celebra el quinzè aniversari- ha estat guardonat amb el Premio Nacional al Llibre Millor Editat en la categoria Llibres infantils i juvenils que atorga el Ministerio de Cultura y Deporte.
Llibres infantils i Juvenils:

  • Primer premi: Cómo se hace un museo, de Ondrej Chrobák; il·lustrado per David Böhm. Editat per Nórdica Libros. “Por su gran idea pedagógica, bien resuelta la conjunción de texto e ilustración y bien utilizado los distintos tamaños de letra”.
  • Tercer premi: La verdadera historia de la rata que nunca fue presumida, d'Ana Cristina Herreros; il·lustracions de Violeta Lópiz. Editat per Libros de las Malas Compañías. “Por el juego de la ilustración y el texto en páginas alternativas. A destacar su calidad en cuanto a las imágenes y su capacidad de transmitir”.
La nostra enhorabona a tots els guardonats.
Butlletí de notícies LIJ Estiu
LECTURES REFRESCANTS PER A L'ESTIU 2021
Viu la lectura a l'estiu a: Llibres al Replà, 8 de juliol de 2021.

Ja tenim aquí El Garbell núm. 22 – Estiu 2021 realitzat pel Seminari de Bibliografia Infantil i Juvenil de la Biblioteca Rosa Sensat, 7 de juliol de 2021. 

Gaudiu de les propostes de lectura que ens ofereixen!!!

Butlletí de notícies LIJ Estiu
XXII PREMI LLIBRETER 2021

El Dimarts 6 de juny de 2021 es va celebrar el XXII Premi Llibreter, 22 anys d’història de promoció de la lectura i posada en valor de les millors obres literàries publicades durant l'any anterior i que són triades per un jurat expert i especialitzat de llibreters.

Annet Schaap és la guanyadora del XXII Premi Llibreter en Literatura Infantil i Juvenil en Altres Literatures amb La nena del far, amb traducció de Maria Rosich i editada per Pagès Editors.

Ivan Vera és el guanyador XXII Premi Llibreter en Literatura Infantil i Juvenil en català per Àunia, una obra editada per Akiara Books.

Jacques Goldstyn és el guanyador del XXII Premi Llibreter en la categoria d’Àlbum Il·lustrat amb Els estels, traduït per Susana Tornero i editat per l'Editorial Joventut. Tot seguit, podeu veure un vídeo amb els agraïments de l'autor.Francesc Serés és el guanyador del XXII Premi Llibreter 2021 de Literatura Catalana per La casa de foc, editada per Proa.

Leïla Slimani és la guanyadora del XXII Premi Llibreter 2021 en la categoria d'Altres Literatures per El país dels altres / El país de los otros. Traducció al català de Valèria Gaillard, traducció al castellà de Malika Embarek López (Editorial Angle / Editorial Cabaret Voltaire).

Podeu obtenir més informació sobre el XXII Premi Llibreter 2021 a la pàgina oficial del Gremi de Llibreters de Catalunya.

També podeu llegir la crònica de la cerimònia d'entrega de premis a través del blog Paraula de Mixa, publicada el Dimecres 7 de juliol de 2021.

Butlletí de notícies LIJ Estiu
'SELVA', de la catalana Marina Gibert, guanya el XIV Premi Internacional Compostela per a Àlbum Il·lustrat

L’autora catalana Marina Gibert ha estat la guanyadora del XIV Premi Internacional Compostela per a Àlbum Il·lustrat amb un projecte titulat Selva, que es publicarà al novembre i que representa una metàfora de la memòria. El certamen, organitzat pel Departament d’Educació de l’Ajuntament de Santiago i Kalandraka, té una dotació econòmica de 9.000 euros i comporta la publicació de l’obra en les cinc llengües peninsulars.

De Girona i establerta en Lisboa, Marina Gibert va estudiar en l’Escola d’Art i Disseny La Llotja de Barcelona i va ampliar la seva formació en el Seminari d’Il·lustració del Centre lisboeta d’Art i Comunicació Ar.Co.

El jurat ha estat format pels il·lustradors Rebeca Luciani, Javier Serrano i Xosé Cobas, la llibretera i pedagoga Lola Gallardo, la directora editorial de Kalandraka, Manuela Rodríguez, l’edil d’Educació de l’Ajuntament de Santiago, Rubén Prol, i Beatriz Varela com a secretària.

En la valoració de Selva han destacat que es tracta d’una obra «brillant, original i de gran riquesa cromàtica, que narra en imatges el divertit passeig d’un nen per un paratge d’exuberant vegetació». També han ressaltat el final «sorprenent» d’aquesta història, en la qual el protagonista s’endinsa «en un lloc on la memòria farà volar la seva imaginació».

FINALISTA I MENCIÓ ESPECIAL

De papel, dels mexicans Claudia Novaro Malpica i Armando Fonseca, és el finalista del certamen, en el que el jurat ha elogiat la «varietat i riquesa temàtica i plàstica» dels projectes i en el qual els autors presenten «un paral·lelisme entre el paper i la vida». A més, el jurat li ha atorgat una menció especial a La Nota, dels madrilenys Daniel Montero Galán i Pilar Serrano Burgos.

Un any més, el certamen ha tingut un destacat nivell de participació malgrat que persisteixen les circumstàncies associades a la pandèmia, amb prop de 400 treballs presentats procedents de més de vint països, com Espanya, Itàlia, Portugal, Estats Units, Mèxic, Argentina, França, Ucraïna, la Xina o Kazakhstan, entre altres.

Butlletí de notícies LIJ Estiu
TÉRMENS ORGANITZA LA PRIMERA PASSEJADA POÈTICA MUSICAL EN FAMÍLIA QUE ES FA A CATALUNYA
L'Ajuntament de Térmens ha organitzat un acte cultural sense precedents a Catalunya en el que es combinen poesia, música, i il·lustració que tenen com a protagonista a  l’escriptor Ramon Besora.

La passejada poètica musical en família està formada per 21 plafons repartits pel poble amb 33 poemes il·lustrats, musicats, cantats o recitats. Inclouen un codi QR també per a persones amb discapacitat visual.L’autor dels poemes i impulsor del projecte, Ramon Besora, destaca la importància que la poesia té en l’educació: “la poesia és el llenguatge de la comunicació essencial per als infants, convida a la cançó, al ritme, al joc, desvetlla nous estímuls, causa plaer i potencia la capacitat de meravellar-se”.

Des del municipi de Térmens es vol reforçar el paper de la cultura com a eix vertebrador de la comunitat i per això es va impulsar, fa dos anys, el Premi d’Àlbum Il·lustrat Vila de Térmens, així com el regal d’un lot de llibres per a tots els nens i nenes que neixen a la vila per tal que els pares i mares comencin a construir la seva primera biblioteca, i l’obsequi per sant Jordi d’un llibre per a tots els alumnes de la Llar d’Infants i de l’escola del municipi. En aquesta línia, ara el consistori presenta aquesta nova iniciativa, un projecte pioner al país: una passejada poètica musical en família.

Butlletí de notícies LIJ Estiu
BALENCIAGA. L'ELEGÀNCIA DEL BARRET

Exposició. Diverses biblioteques cedim fons relacionat amb l'exposició Balenciaga. L'elegància del barret.

Del 17 de juny al 3 d'octubre de 2021.

La Biblioteca El Clot – Josep Benet, la Biblioteca Francesca Bonnemaison, la Biblioteca Xavier Benguerel i el Servei de Documentació de Literatura Infantil i Juvenil participaran a l’Espai de coneixement que el Centre de documentació del Museu del Disseny organitzarà durant l’exposició Balenciaga. L’elegància del barret, que es podrà visitar del 17 de juny al 3 d’octubre de 2021.

L’Espai de coneixement del Centre de documentació del Museu és un espai de consulta dins de les exposicions temporals del Museu que té per objectiu facilitar l’aprofundiment en els continguts de l’exposició, promovent la lectura i consulta de llibres i audiovisuals, catàlegs d’altres exposicions, obres de referència i altres documents relacionats amb la mostra.

Els visitants disposen d’una àmplia zona de lectura amb una selecció de llibres i audiovisuals, que també poden endur-se en préstec bibliotecari, des de la mateixa exposició.

Per primer cop, diverses biblioteques de Barcelona participem aportant part del nostre fons destinat al públic familiar i no especialitzat: la Biblioteca Francesca Bonnemaison ha cedit documents de la seva especialització en moda, el Servei de Documentació de Literatura Infantil i Juvenil ha col·laborat amb el fons de llibre infantil i àlbum il·lustrat, la Biblioteca Xavier Benguerel ha aportat una selecció de pel·lícules on el vestuari té un interès especial i fins a una dotzena de biblioteques de la ciutat han prestat documents puntualment. La Biblioteca El Clot – Josep Benet també ha aportat part del seu fons de moda i ha coordinat la cessió dels documents.

BERNAT

El passat 21 de juny vam rebre una notícia que va commocionar el món de la LIJ i ens deixava en shock.

Ens deixava prematurament Bernat Cormand, autor, il·lustrador i crític, molt apreciat al món bibliotecari. Aquell dia -i els successius- no vam trobar les paraules per acomiadar-nos d’ell, ja que tot el que poguéssim dir ens semblava sobrer.

Compartirem ara, alguns dels molts articles que li van retre homenatge. Nosaltres el recordarem com a veí del barri durant molts anys, àvid usuari de la biblioteca en la que treballem, gran ponent i sobretot company, al que volem agrair tota la dedicació i cura amb la que treballava i la seva integritat com a persona.

Butlletí de notícies LIJ Estiu
DIA INTERNACIONAL DE L'ORGULL 2021

LGTBI. Activitats i recomanacions lectores per defensar els drets LGTBI.

En el Dia Internacional de l’Orgull  Lèsbic, Gai, Trans, Bisexual, Intersexual i Queer (LGTBIQ+), es commemoren el fets del 28 de juny de 1969 a la ciutat de Nova York, coneguda com la revolta Stonewall on per primera vegada les persones LGTB es van rebel·lar contra la batuda policial al local d’ambient Stonewall Inn i l’atmosfera de repressió social i vulneració de drets viscuda.

Fons especials a les Biblioteques de Barcelona:

La Biblioteca  Sagrada Família — Josep M. Ainaud de Lasarte alberga un fons especial sobre temàtica LGTBI que dona cabuda als col·lectius de lesbianes, gais, transgèneres, bisexuals, intersexuals i altres dissidències sexuals.

La Biblioteca Nou Barris disposa d’un centre d’interès sobre identitats trans i gènere,  amb documents que parlen sobre les identitats trans en tota la seva diversitat.

El centre d’interès Feminismes i LGTBIQ+ de la Biblioteca Poble-sec – Francesc Boix neix amb l’objectiu de millorar l’accessibilitat i la difusió d’un fons documental amb una forta demanda social i amb la voluntat d’esdevenir una eina al servei de la ciutadania contra qualsevol tipus de discriminació, i per garantir la igualtat real de drets i oportunitats per a totes les persones i en tots els àmbits de la vida.

El centre d’interès LGTBI de la Biblioteca Francesca Bonnemaison inclou un fons de 300 documents, entre llibres i audiovisuals. Els llibres tracten de diferents temàtiques relacionades amb la identitat de gènere i les diverses orientacions sexual.

Recomanacions infantils i juvenils:

Al Bibarnabloc trobareu la guia Sense Armaris. Una guia diversa, elaborada pel Servei de Lectura Infantil i Juvenil (SDLIJ), que es va presentar públicament el 16 de juny del 2017 a la Biblioteca Xavier Benguerel. (actualització el 25 de juny de 2020) i en la que l'especialista Bernat Cormand va presentar la selecció i els criteris per valorar els llibres infantils LGTBI i Rubén Solé, especialista en Literatura Juvenil, va mostrar les novel·les més destacades d'aquesta temàtica.

Aquell mateix any, del 15 de juny al 7 de juliol de 2017, l'SDLIJ va acollir l'exposició Contes sense armaris, amb alguns originals van estar cedits per PLOM Gallery.

A la mostra, vam poder comptar amb els originals de El nen perfecte, on es podia observar que el contingut, la tècnica i el traç fan que el seu treball artístic estigui interrelacionat. El dibuix, amb grafit i llapis de colors, és l’eina que solia utilitzar per expressar-se, per construir el seu univers personal.

A Bernat Cormand, com a artista i autor d’alguns contes, li interessava traspassar aquests límits, la qual cosa es pot veure a El nen perfecte, on ens explicava: "els infants tenen el rol molt marcat en funció del gènere que se’ls assigna en néixer. Aprenen, doncs, a ser nens o nenes seguint formes estereotipades".

L'autor, va treballar per defensar el respecte i la diversitat afectiva, en la que malauradament encara queda tant per fer, és per això, que volem compartir l'entrevista en la que feia una selecció dels llibres infantils que millor tractaven aquesta temàtica.

Novel·les recomanades:

Deixa’t seduir per històries que tracten de temes tan universals i recurrents com l’amor, l’amistat, l’odi, la venjança, l’aventura, la por o l’esperança. Deixa’t portar per històries tendres, cruels, sensuals, sinceres, amargues, amb final feliç (o no) però sempre des del punt de vista de les persones LGTBI.

Butlletí de notícies LIJ Estiu
ANNA FITÉ GUANYA EL 1R PREMI EMILI TEIXIDOR PER A PRIMERS LECTORS AMB "EL CONCERT MÉS ANIMAL"
L'escriptora Anna Fité ha guanyat el Premi Emili Teixidor 2021 per a primers lectors (d’entre 5 i 7 anys) amb el llibre El concert més animal, una història sobre l’amistat i l’instint de supervivència, tal com ha explicat l'editora en cap de La Galera.

 

L’editorial publicarà l’obra, que està il·lustrada per Pedro Simón, el 26 d’agost vinent en català i a finals de setembre, en castellà. Fité ha ressaltat que tot el que sigui donar visibilitat a la literatura infantil i juvenil és benvingut i ha defensat que és una literatura també per a adults.

 

UN MUSEU DEDICAT A HANS CHRISTIAN ANDERSEN A ODENSE, DINAMARCA, LA SEVA CIUTAT NATAL

Edifici singular. Imatge singular del Museu, obra de Kengo Kuma, que tindrà un jardí de lliure accés.
© Kengo Kuma & Associates

Detalls de l'interior del Museu dedicat a Hans Christian Andersen (CanBarberProductions / Terceros)

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.