Butlletí de notícies LIJ Setembre 2021


A LA TROBADA D'ALTRES SONS, ALTRES RITMES, ALTRES INFÀNCIES
Sessió en castellà a càrrec d’Adolfo Córdova.
L'SDLIJ coorganitza juntament amb l'editorial Ekaré aquesta jornada professional oberta a tothom, dijous 30 de setembre de 10.00 a 11.30 h a la Biblioteca Xavier Benguerel.
“La poesia ressona, batega; vol ser llegida en veu alta, entra per l'oïda i surt per la mirada. Va començar a sonar de boca en boca i a moure els cossos d’aquells que la pronunciaven fa milers d’anys” —A. Córdova.
Adolfo Córdova, reconegut especialista mexicà, compartirà la seva trajectòria en mediació i investigació en l'àmbit de la literatura infantil, en una sessió enfocada a encendre la flama de la poesia, i incorporar per a aquest gènere —de vegades oblidat— noves experiències de mediació a la biblioteca i l’aula.
Llibreria convidada: La Petita
Totes les activitats estan adaptades a les mesures de seguretat i protecció davant de la covid-19. És obligatori l’ús de la mascareta.

PIPPI CALCESLLARGUES EN EL 75è ANIVERSARI DE LA SEVA CREACIÓ
Apropa't a l'Àrea Infantil de la Biblioteca Xavier Benguerel per gaudir d'aquest petit homenatge a un dels personatges més especials de la literatura infantil de tots els temps.
Durant 75 anys ha conquerit el món: ens ha divertit, ens ha meravellat, ens ha posat en entredit i ens ha provocat. Adorada per nens i nenes, considerada un exemple i un símbol d'independència i antiautoritarisme, Pippi Calcesllargues és tan rellevant ara com quan Astrid Lindgren va escriure el primer llibre sobre Pippi, encara en plena Segona Guerra Mundial. Pippi Calcesllargues encara desenvolupa un paper decisiu com a personatge fantàstic infantil, transgressora de normes i aventurera, a més de com la millor amiga del món.
Llarga vida a Pippi!
VISCA!
Del 22 de setembre al 10 de desembre
Per a tots els públics
Entrada lliure
Agraïments: Casa del Lector i editorial Kókinos

Exposició infantil. Mostra de materials sobre el personatge infantil, organitzada per l'SDLIJ en col·laboració amb Blackie Books. Del 15 de setembre al 15 de novembre, a la sala infantil de la biblioteca.
La Biblioteca Xavier Benguerel us convida a la primera exposició oficial d’en Gos Pudent i la seva colla. Veniu a conèixer aquest gos que fa olor de sardines i sembla una catifa vella, però té un cor molt gran i és pur optimisme i alegria! Una mostra de materials sobre aquest popular personatge de la sèrie de llibres infantils de l’autor Colas Gutman amb il·lustracions de Marc Boutavant, organitzada per el Servei de Documentació de Literatura Infantil i Juvenil (SDLIJ) amb la col·laboració de Blackie Books. Del 15 de setembre al 15 de novembre, a l'àrea infantil de la biblioteca.

Enric Falguera i Moisés Selfa Sastre guanyen el XX Premi Aurora Díaz-Plaja per l'article “Miquel Martí i Pol i la poesia per a infants”, publicat a la revista Ausa. Es tracta de l'únic guardó que es lliura en aquest àmbit.
Dissabte 18 de setembre a les 12.30 h es farà el lliurament en una conversa entre el jurat i els guanyadors a La Setmana del Llibre en Català.

A les Biblioteques de Barcelona teniu disponibles els llibres guardonats amb el Premi Crítica Serra d'Or d'enguany a les categories de Llibre Infantil, Llibre Juvenil de Creació i Llibre Juvenil de Coneixements.
La nostra enhorabona als guardonats:
Capgirat, escrit per Alba Dalmau Viure, il·lustrat per Cinta Vidal i editat per Bindi books Editorial.
Paraules, flors i pólvora, escrit per Cinta Arasa Carot i editat per Animallibres.
Migrants, escrit per Eduard Altarriba i editat per Bang ediciones.
El jurat format per Mònica Baró, Pep Brocal, Joan Bustos, Teresa Mañá i Núria Ventura, per encàrrec de la revista Serra d’Or, les han seleccionat, per majoria, com les més destacades dins del camp de la literatura infantil i juvenil publicades l’any 2020.


Decroly, Montessori, Waldorf, Glifing o la pictoescriptura són metodologies que afavoreixen la més que necessària comprensió lectora.
Entendre allò que llegim és molt important, perquè en la comprensió lectora es basa pràcticament tot l'aprenentatge.
A Catalunya, tots els alumnes que acaben la primària saben llegir, però un de cada set no entén el que llegeix.
Com els podem ajudar a comprendre el que llegeixen?
Aquest article, d'Elisabet Pedrosa publicat al suplement L'ofici d'educar de Catalunya Ràdio, ens presenta diferents mètodes per assolir l'aprenentatge de la lectoescriptura.

La mort, la por i la soledat són temes tabú a la literatura infantil.
La literatura és un recurs que podem utilitzar perquè els infants transitin per les seves emocions.
L’article següent, de Sílvia Lorente, publicat a Culturplaza, recopila diferents veus expertes que aconsellen parlar d'aquests temes.

SDLIJ

2 comentaris a “Butlletí de notícies LIJ Setembre 2021”
Gràcies. Aquests butlletins són ben interessants.
Moltes gràcies, Sílvia, ens alegra que els trobis interessants!