Construint la pau

Aquest cicle temàtic dona una visió actual de la diversitat de violències que s’afronten en el dia a dia (directes, culturals, estructurals) i una perspectiva de com es poden gestionar des de diferents àmbits d’actuació per avançar cap a una pau completa. Realitzat des de l’Institut Català Internacional per la Pau, una entitat pública i independent que té la finalitat de promoure la cultura de la pau en la societat catalana i en l’àmbit internacional.

Cicle coorganitzat amb l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

Construcció de pau i resolució de conflictes

Peaceland
AUTESSERRE, Séverine
la resolución de conflictos y las políticas cotidianas en las intervenciones internacionales
Barcelona: Institut Català Internacional per la Pau, 2018

Aquest llibre proposa una nova explicació sobre perquè les intervencions de pau internacionals no solenarribar a assolir el seu màxim potencial. Basat en molts anys d’investigació etnogràfica en zones de conflicte arreu del món, el llibre demostra que els elements quotidians – com els hàbits socials dels expatriats i les aproximacions comuns per entendre les seves àrees d’operació- tenen una gran influència en l’efectivitat del procés de construcció de pau.

Transformar las sociedades después de la violencia política
HAMBER, Brandon
verdad, reconciliación y salud mental
Barcelona: Institut Català Internacional per la Pau, 2011

Parteix de la premissa que la forma de tractar l’impacte de la violència política és inseparable del context social. S’intenta demostrar que per molts supervivents d’una traumatització política extrema, la curació està directament relacionada amb els conceptes interpedendents de veritat, justícia i reparacions, i també amb els propis intents de configurar la societat. Aquest enfocament ampli amb respecte a la salut mental espera promoure un replantejament útil tant pels professionals de la salut mental com pels qui treballen en la justícia en períodes de transició.

Transformació de conflictes
LEDERACH, John Paul
petit manual d'ús
Barcelona: Institut Català Internacional per la Pau : Icària, 2010

J.P. Lederach argumenta la seva elecció de l’expressió “transformació de conflictes” que considera més adient que “resolució” o “gestió” de conflictes, perquè aporta profunditat. La pràctica de la transformació de conflictes no solament es pregunta com acabar amb una situació no desitjada, també com construir quelcom que desitgem; no solament es planteja com afrontar les crisis immediates, també com abordar les situacions a llarg termini. La pràctica de la transformació de conflictes requereix solucions i canvi social.

La naturaleza de los conflictos intratables
MITCHELL, Christopher
resolución de conflictos en el siglo XXI
Barcelona: Institut Català Internacional per la Pau, 2016

El llibre de Mitchell reprèn els grans temes de la teoria i la pràctica de la resolució de conflictes que ell mateix va ajudar a desenvolupar. Segons el propi autor, hi ha menys possibilitats de que les comunitats i els seus líders estableixin relacions positives en el futur si romanen atrapats en conflictes prolongats i intractables en el present. Tant la transformació de conflictes com la consolidació de la pau depenen, sens dubte, de la resolució prèvia i eficaç d’aquests conflictes.

Conflicte i desenvolupament
O'GORMAN, Eleanor
El desenvolupament compta
Barcelona: Institut Català Internacional per la Pau, 2015

Com poden treballar plegats els soldats, els diplomàtics i els treballadors humanitaris en situacions de conflicte? Les situacions d’afectació bèl·lica sempre comprometen l’ajuda? Com mesurem l’èxit? Aquests són alguns dels dilemes actuals sobre el paper moral, legítim i pràctic de l’ajuda internacional dins l’agenda sobre conflicte i desenvolupament.

L’anàlisi que fa Eleanor O’Gorman a l’obra Conflicte i desenvolupament avança començant per la cobdícia, el greuge i la pobresa, a través del gènere, per abastar els temes més amplis de la construcció de la pau i la construcció de l’estat, oferint-nos una introducció clau als principals aspectes de la relació entre el desenvolupament i el conflicte internacionals contemporanis.

Disponible en línia.

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 80
POWELL, Jonathan
cómo acabar con los conflictos armados
Barcelona: Institut Català Internacional per la Pau, 2021

Jonathan Powell ha passat quasi dues dècades fent de mediador entre governs i organitzacions terroristes, amb especial dedicació al conflicte a Irlanda del Nord, on va ser un element clau de les negociacions de pau.

A partir de les lliçons apreses en diferents contextos, a Dialogar con terroristas Powell sosté que qualsevol conflicte, per sanguinari, antic o difícil que sigui, es pot resoldre amb l’art de la paraula, amb paciència i lideratge polític. Per això defensa que, si bé dialogar sempre serà difícil i moralment arriscat, és necessari.

El llibre repassa les experiències viscudes per representants de governs i grups armats en diferents converses de pau, des d’Irlanda del Nord, País Basc, Pròxim Orient, Sud-àfrica, Indonèsia, Colòmbia, El Salvador o Sri Lanka, amb l’objectiu d’establir el per què de l’èxit o el fracàs en cada context. I, quan es compleixen vint anys de la guerra contra el terrorisme islàmic, Powell continua defensant la necessitat que els governs occidentals tinguin converses amb els talibans i reivindica canviar d’actitud i buscar una sortida política a la violència.

Resolución de conflictos
RAMSBOTHAM, Oliver; WOODHOUSE, Tom; MIALL, Hugh
la prevención, gestión y transformación de conflictos letales
Barcelona: Institut Català Internacional per la Pau, 2011

La resolució i transformació dels conflictes, la prevenció de conductes violentes i les polítiques de construcció de la pau són termes familiars en els mandats i en els objectius d’un gran nombre d’organitzacions i projectes internacionals a les últimes dècades. A més, a la postguerra freda i en particular després de l’11-S, nous conflictes i nous temes, com ara la lluita contra el terrorisme han estat objectes de debat públic.

Pels autors, la investigació per a la pau i dels conflictes forma part d’un discurs i una pràctica emancipadores, vinculats a la conversió i transformació a llarg termini dels conflictes i de les relacions socials entre els actors enfrontats.

Repensar la seguretat
Més enllà del terror
ABBOTT, Chris; ROGERS, Paul; SLOBODA, John
la veritat sobre les autèntiques amenaces contra el nostre món
Barcelona: Institut Català Internacional per la Pau, 2011

És realment el terrorisme internacional l’amenaça més gran contra la seguretat mundial? Les amenaces contemporànies es troben interconnectades: el terrorisme internacional o els conflictes armats no es poden tractar aïlladament dels problemes de pobresa extrema o de la degradació mediambiental. Aquest llibre senyala i descriu les autèntiques amenaces que ha d’acarar el nostre planeta i la seva població: el canvi climàtic, la competència pels recursos, la marginació de la major part del món i la militarització global.

El llibre proposa vies d’acció a tot tipus de lectors, amb l’objectiu de contribuir a un futur més segur per a nosaltres i el nostre planeta.

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 80
BATALLÉ GOL, Olga; BAKER, Teddy; TEODORO ALANDETE, Francesc
Barcelona: Institut Català Internacional per la Pau, 2022

Els discursos sobre la seguretat han estat tradicionalment lligats a la defensa de la integritat estatal i l’estabilitat política. Malgrat tot, al llarg de les darreres dècades, corrents crítiques han vist l’arrel de la inseguretat en altres problemes: la desigual distribució de recursos, la discriminació per sexe o raça, el canvi climàtic, etc. Encara més, es considera que les versions més tradicionals de la disciplina sovint agreugen la situació de violència a la qual es vol fer front. Com a resultat, s’han anat generant una sèrie de teories alternatives que han obert noves perspectives sobre la seguretat, així com dels mitjans necessaris per proveir-la.

Aquesta eina té per objectiu apropar entre elles aquestes teories que són crítiques amb una seguretat purament estatal i armada, i així reduir la distància entre els seus plantejaments i exposar un mínim comú per a la transformació. Alhora, pretén contribuir a flexibilitzar els límits dicotòmics entre «teoria» i «pràctica».

Disponible en línia.

Polítiques locals de seguretat humana i comunitària
MIRALLES CRESPO, Nora
Bones pràctiques a la demarcació de Barcelona
Barcelona: Institut Català Internacional per la Pau, 2023

Aquest eina de treball reflexiona sobre la necessitat d’entendre la seguretat pública com la gestió preventiva i transformativa de totes les formes de violència, a partir d’una òptica comunitària. S’hi exposen pràctiques municipals de la demarcació de Barcelona que es basen en la cohesió social, en eines de gestió de conflictes no únicament policials i en la responsabilització de la ciutadania en el disseny de polítiques. L’objectiu és posar en valor els esforços d’ajuntaments que, des de fa dècades, treballen amb un marc de la seguretat més ampliat i garantista que s’allunya d’un enfocament restringit i punitiu.

Les polítiques públiques locals sovint equiparen la seguretat a la garantia de l’ordre públic i a la gestió de la delinqüència mitjançant mecanismes institucionals de control social, com són les policies, el dret penal i les tecnologies de la vigilància. Per fer front a la seguretat com a repte creixent, però, calen respostes polítiques més integrals que s’adaptin a les necessitats socials.

Disponible en línia.

La fi del control policial
VITALE, Alex S.
Manresa: Tigre de Paper, 2021

Un llibre que busca la discussió pública en revelar els orígens contaminats de la policia moderna com una eina de control social.

En els últims anys s'ha vist una explosió de protestes contra la brutalitat i la repressió policial. Entre activistes, periodistes i polítics, el debat sobre com respondre i millorar l'actuació policial s'ha centrat en la responsabilitat, la diversitat, la formació i les relacions amb la comunitat. Malauradament, aquestes reformes no produiran resultats, ni soles ni combinades. Cal abordar el moll del problema: la naturalesa de la policia moderna en si mateixa.

Actors de pau
CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 80
CASALS, Pau
pau, pau i sempre pau!
Barcelona: Institut Català Internacional per la Pau : Angle, 2010

La vida i l’obra de Pau Casals són conegudes per la categoria d’aquest català universal, un dels músics més reconeguts del segle XX i amb una gran consciència cívica. Aquesta edició presenta un recull dels seus textos més compromesos a favor de les llibertats i contra la intolerància. L’historiador Josep Maria Figueres ha compilat un centenar de cartes, escrits i parlaments que mostren la trajectòria pública, social i musical de l’etapa madura de Casals, dels anys vint a la seva mort, centrant-se especialment en l’exili.

arcadi_nou
OLIVERES, Arcadi
Barcelona: Institut Català Internacional per la Pau : Angle, 2022

Papers de Pau és una recopilació del llegat pacifista d’Arcadi Oliveres (1945-2021) que reuneix bona part del seu pensament per a la construcció d’un món més just i humà. Una selecció de textos, alguns inèdits, que tracen un camí que va de la denúncia de la guerra (els seus motius i arguments economicistes, les despeses absurdes i els interessos ocults) fins a la necessària cultura de pau, passant per totes les possibilitats de desarmament, els referents i les entitats de pau i les reflexions que ens orienten cap a la justícia global. Perquè com ell ens ensenyava, no hi ha pau sense justícia.

Aquest recull mostra, en tota la seva diversitat, la ingent tasca divulgadora d’Oliveres en l’àmbit de la pau: capítols i pròlegs de llibres, ponències, cartes públiques, manifestos, xerrades, articles… I, a banda de textos publicats (en bona part introbables fins ara), aporta nombrosos documents que formen part del fons ingressat a l’Arxiu Nacional de Catalunya el març de 2021 i del seu fons personal.

Editat per Jordi Algué i Mar Valldeoriola.

Thoreau
CASADO DA ROCHA, Antonio
Biografia essencial
Barcelona: Institut Català Internacional per la Pau : Angle, 2020

A Henry David Thoreau se’l considera un dels pares fundadors de la literatura nord-americana, profeta de l’ecologia i l’ètica ambiental, i inventor de la desobediència civil. Intel·lectual original i pioner, el seu pensament abraça temes i preocupacions que han anat adquirint importància molts anys després de la seva mort. Sens dubte, la seva oposició als nous valors d’una societat en creixent industrialització el van convertir en un personatge sovint incomprès pels seus contemporanis.

Construir la paz
Barcelona: Icària, 2003

Dalai Lama, Kate Dewes, Richard Falk, Jostein Gaarder, Tulle Elster, Mijaíl Gorbachov, Sheikh Hasina, Nelson Mandela, Federico Mayor Zaragoza, Howard
Zinn i 25 autors més. Aquest llibre està dirigit a tots els que anhelen que la interminable escalada de dolor, mort, pèrdua i destrucció del planeta arribi al final algun dia i confien que «tant de bo sigui possible». Els autors, tots notables pacifistes, ens ensenyen a través de la seva pròpia experiència originada en una gran varietat d’escenaris i perspectives, que no hi ha dubte que «la pau és possible».

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 80
Veus per la pau i la noviolència
Barcelona: Institut Català Internacional per la Pau : Angle, 2017

Amb Buscadors de la veritat, David Cortright ha elaborat una antologia definitiva sobre els personatges i els moviments socials més influents a favor de la pau i la noviolència. Des de Gandhi, el gran pioner, i Martin Luther King, fins al despertar d’Àfrica (amb Mandela i Tutu) i el laberint d’Orient Mitjà, passant per múltiples campanyes pacifistes, la lluita pels drets civils, la influència de les religions o la veu de les dones.

Contra la guerra i la violència
TOLSTOI, Lev
Barcelona: Institut Català Internacional per la Pau : Angle, 2018

Aquesta és la primera antologia en català de textos pacifistes de Lev Tolstoi, un autor que ocupa un lloc destacadíssim en la història del pensament pacifista, sobretot per la influència profunda que va tenir sobre Mahatma Gandhi —el seu gran deixeble— i sobre altres escriptors, pensadors i activistes de la noviolència.

Tolstoi, però, no va ser un pacifista des de jove; al contrari, arriba a les seves posicions antimilitaristes després d’una profunda crisi espiritual. Per això les seves argumentacions estan tenyides d’un cert aroma místic, essencial, profundament humà. Tolstoi és algú que es proposa lluitar contra el mal en totes les seves formes, entre les quals les guerres i la violència dels estats, i proposa solucions individuals per assolir un estat de perfecció que ha de conduir a la millora moral de la societat i, consegüentment, a la pau.

El valor humà de la pau i altres textos inèdits
XIRINACS, Lluís Maria
Barcelona: Institut Català Internacional per la Pau : Angle, 2012

Aquesta obra recull vuit textos (articles, cursos i conferències) i dos testimonis inèdits del filòsof i pacifista català en els quals queda palès el seu activisme en favor de la pau i la noviolència. El seu compromís per Catalunya i la societat en general, la influència de la lluita noviolenta de Gandhi, l’humanisme i l’alliberament personal i col•lectiu són els temes principals d’aquests escrits.

La utopia insumisa de Pepe Beúnza
OLIVER, Pedro
Barcelona: Virus, 2002

El final de servei militar obligatori acaba amb dos segles de reclutament forçós que s’han vist jalonats per nombroses revoltes. La dictadura franquista havia ofegat tota oposició i, per descomptat, també qualsevol discurs crític contra l’exèrcit, pilar de la croada nacional catòlica. Només uns quants Testimonis de Jehovà es negaven a fer el servei militar, mentre que l’oposició d’esquerres considerada
fora de lloc qualsevol discurs que prengués com a eix essencial la no-violència. En aquest context es prepara la campanya de suport al que seria el primer objector de consciència de caràcter antimilitarista del franquisme. El valencià Pepe Beunza, el 1971, seria el primer que introduiria a l’Estat espanyol una forma de lluita contra l’exèrcit, la desobediència civil, que aviat es convertiria en un referent nacional i internacional al seu moment, i que establiria les bases del que més tard seria el moviment d’insubmissió.

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 80
RUSSELL, Henry
Paraules de Nelson Mandela
Barcelona: Institut Català Internacional per la Pau : Angle, 2018

L’11 de febrer de 1990, Nelson Mandela va ser alliberat després de 27 llargs i duríssims anys de presó. Quatre anys després es va convertir en president en les primeres eleccions realment democràtiques a Sud-Àfrica. És un referent universalment venerat en la lluita per la llibertat, la concòrdia i la igualtat. La seva peripècia i la seva fama sovint oculten l’home que bategava darrere el mite. Aquest llibre revela l’autèntica naturalesa d’aquest home a través de les seves paraules.

Una extraordinària capacitat oratòria i unes conviccions inamovibles van ser les eines decisives en la seva lluita contra l’apartheid i en la creació d’un projecte nacional inclusiu per a tots els sud-africans, blancs i negres. Mandela tenia una àmplia formació i va construir arguments lògics i sòlids per combatre un règim absurd i unes lleis opressives. S’hi va enfrontar, insubornable i íntegre, enarborant les banderes de la igualtat i la democràcia. Aquesta és l’essència de la seva popularitat universal i duradora.

Mahatma Gandhi
ROLLAND, Romain
Barcelona: Institut Català Internacional per la Pau : Angle, 2010

L’obra de Romain Rolland Mahatma Gandhi, escrita el 1923, va suposar la presentació de Gandhi a Occident i s’ha convertit en un clàssic que ens endinsa a la seva filosofia per mitjà de les converses que Romain Rolland va mantenir amb el líder espiritual.

Construir la pau des del pensament, l’educació i la filosofia
Sobre la violència
ARENDT, Hannah
Barcelona: Institut Català Internacional per la Pau : Angle, 2011

Hannah Arendt se sentí interpel•lada pels esdeveniments i debats de la dècada dels anys seixanta i reflexionà entorn del lloc de la noviolència i de la retòrica de la violència en les revoltes dels estudiants, els moviments a favor dels drets civils, la Nova Esquerra i el Black Power. En aquest llibre ho fa tenint en compte el rerefons de la Gerra Freda i l’alt nivell de desenvolupament tècnic que havien assolit els instruments de la violència.

Arendt considera que paraules tan decisives com poder, fortalesa, força, autoritat i violència fan referència a fenòmens definits i diferents, de manera que emprar aquests conceptes com a sinònims no només indica una certa sordesa respecte dels significats lingüístics, sinó també una mena de ceguesa envers les realitats que els corresponen.

Pau
ARMADANS, Jordi
el valor de la vida als nostres dies
Barcelona: Ara Llibres, 2022

Sobre el paper, la pau, la justícia i els drets humans són valors indiscutibles de les societats democràtiques. No obstant, és realment així? Vivim en un món sacsejat per múltiples formes de violència: guerres, militarisme, fam, pobresa, masclisme, racisme, abús de poder, cursa armamentística, emergència climàtica. Quina lògica tergiversada porta els nostres líders a fer bandera d'una voluntat de millorar la societat, quan al mateix temps permeten (quan no directament activen) mecanismes de mort i misèria?

Jordi Armadans fa una lectura crítica i rabiosament actual de l'estat de conflicte global al món i ens urgeix a respondre amb coherència i responsabilitat per tornar a posar la vida de les persones al centre de les nostres prioritats.

L'ombra de la Pau
BANDA, Alfons
Barcelona: Institut Català Internacional per la Pau : Angle, 2015

L’ombra de la pau recull 82 textos breus que permeten conèixer l’esperit del pensament d’Alfons Banda. Des de la democràcia fins a la gestió de conflictes, passant pels drets humans, l’educació per la pau, les arrels militars i econòmiques del sistema actual, l’opinió pública o el procés sobiranista de Catalunya, Banda va tractar tots els temes que marquen el camí per assolir una cultura de pau.

122 acciones fáciles (y difíciles) para la paz
BARBEITO THONON, Cécile
Barcelona: Los Libros de la Catarata, 2016

Amb més de trenta guerres obertes al món i la despesa militar més alta de la història, hi ha encara persones incrèdules que pensin que construir la pau és inviable. Aquest llibre explica la pau de manera senzilla i convida a l'acció. Parteix de cinquanta reptes concrets relacionats amb els conflictes armats i la pau -com la despesa militar i els exèrcits, els efectes de les armes, l'explotació de recursos naturals, les condicions mínimes per a la pau, l'educació per a la pau o el suport a activistes pacifistes—. A cadascun d'aquests reptes proposa accions concretes, des de les més fàcils a altres de més complexes, per contribuir a resoldre'ls. A més, presenta persones i moviments pacifistes destacats, exemples d'èxits reals, informació i recursos per saber-ne més. Transmet una visió crítica de la violència i la pau a nivell internacional, però també en el teu dia a dia (a casa, a classe, al carrer).

educacio_cultura
BURGUET, Marta; BUENO, David
una proposta des de la pedagogia i la neurociència
Barcelona: Universitat de Barcelona, 2014

Educació per a una cultura de pau fa una proposta innovadora en aquest camí, que sorgeix del diàleg reposat i meditat, i alhora viu i dinàmic, entre una ciència social com és la pedagogia i una d’empírica com és la neurobiologia. Fruit d’aquest diàleg, la pau esdevé un important actiu de la humanitat i una via per gestionar els conflictes de les nostres idiosincràsies culturals i biològiques. Aquestes àrees de
coneixement convergeixen en una mirada integradora de l’educació per a una cultura de pau, des de la convicció que la pau s’ha de comprometre tant amb les injustícies més estridents i mediàtiques com amb les més silenciades.

Marcs de guerra
BUTLER, Judith
Quines vides plorem?
Barcelona: Institut Català Internacional per la Pau : Angle, 2019

Judith Butler, una de les intel·lectuals més influents del món, explora com en un context bèl·lic Occident determina quines vides mereixen ser plorades -les pròpies- i quines no -les dels exèrcits enemics. I critica que siguin els mitjans de comunicació, esdevinguts part activa de la guerra, els que ho presentin així, cosa que afavoreix l’hostilitat sense remordiments cap als països que no s’ajusten a la norma occidental d’allò que és humà, ja que en certa manera deshumanitza els habitants d’aquells països.

Escrit amb el rerefons de les guerres de l’Iraq i l’Afganistan i, també, de les atrocitats comeses a les presons de Guantánamo i Abu Ghraib, Butler demana repensar les polítiques progessistes, oposar-se a les accions militars intervencionistes il·legítimes i arbitràries, i establir condicions perquè la violència sigui menys viable i la vida més vivible.

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 80
Barcelona: Icaria, 2010

Amb aquest llibre es pretén promoure la filosofia de la pau a partir de la presentació i l’anàlisi del pensament i l’acció d’alguns dels autors principals que han escrit sobre la guerra, la pau, el pacifisme, la desobediència civil i la no-violència. Els autors tractats són els següents: Immanuel Kant, Henry D. Thoreau, Lev Tolstoi, Bertha von Suttner, Rosa Luxemburg, Mahatma Gandhi, Virgínia Woolf, Simone Weil, Hannah Arendt, Albert Einstein, Bertrand Russell, Martin Luther King, Edward P. Thompson, Petra Kelly, Sean McBride i Noam Chomsky.

pau_reflexiva_nou
LEDERACH, J.P.; NEUFELDT, R.; CULBERTSON, H.
Barcelona: Institut Català Internacional per la Pau, 2015

L’objectiu d’aquest manual és millorar l’habilitat dels constructors de pau en desenvolupar la pràctica reflexiva. Això implica millorar la seva capacitat per dissenyar i assolir un canvi transformador, fer-ne el seguiment i millorar-lo al llarg del temps, en contextos de conflicte im­predictible.

Les eines que ofereix el llibre estan pensades per ajudar a centrar-se en di­mensions específiques de la construcció de pau i per proporcionar recur­sos als pràctics que reforcin la seva creativitat per desenvolupar sistemes d’aprenentatge, de seguiment i d’avaluació adequats al context.

El tema principal del manual és aprendre abans, durant i després de la implementació de programes de construcció de pau. El llibre explora les connexions entre l’aprenentatge i la pràctica eficaç de construcció de pau; les consideracions ètiques respecte al monitoratge, l’avaluació i l’aprenentatge; els tipus de canvi que promou la pràctica de la construcció de pau; la planificació per al canvi a llarg termini i la multiplicació de l’impacte (scaling up) de les activitats; i conclou amb un capítol sobre les pràctiques de documentació que poden millorar l’aprenentatge.

Disponible en línia.

El crit de la consciència
LUTHER KING, Martin
Barcelona: Institut Català Internacional per la Pau : Angle, 2016

El crit de la consciència aplega les conferències radiofòniques que Martin Luther King va fer entre novembre i desembre de 1967 per la Canadian Broadcasting Corporation, que li va demanar explícitament que hi parlés dels temes que considerés més importants no per als negres, no per als Estats Units, sinó per a tot el món. Constitueixen en certa manera una síntesi del seu pensament, formulat pocs mesos abans de morir assassinat i podríem considerar-lo el seu testament.

Així, hi parla dels temes que el capficaven els darrers mesos: la necessitat de convertir la protesta noviolenta en accions de desobediència civil massiva; la convicció que calia resistir-se a participar a la guerra del Vietnam, i que la joventut compromesa havia de tenir un paper decisiu en la creació d’un món nou o, en l’última conferència, emesa la Nit de Nadal, la necessitat de perseguir el seu somni d’una pau universal.

guzman_nou
MARTÍNEZ GUZMÁN, Vicent
selecció de textos
Barcelona: Institut Català Internacional per la Pau : Angle, 2019

«Perquè tenim alternatives, tenim responsabilitat.» Aquesta és una de les sentències que recorre els set texts del filòsof Vicent Martínez Guzmán recollits en el llibre, amb els quals es vol posar l’èmfasi en el compromís públic de la filosofia. Un compromís que s’aborda des de la proposta de la filosofia per fer les paus de l’autor, per tal d’endinsar-se en l’anàlisi i reflexió d’una sèrie de qüestions rellevants en les societats actuals, com ara: la importància de recuperar els moments de pau que, encara que imperfecta, hi ha hagut en la història; la necessitat de polítiques per a la diversitat en els moments actuals, quan els moviments migratoris i els contactes entre persones de diferents cultures es donen contínuament; la rellevància d’oferir més protagonisme a les noves masculinitats i als assumptes del gènere, per deconstruir discursos que fan pensar en els homes i dones d’una manera universalment naturalitzada; la necessitat de sensibilitzar en la indignació i l’esperança ara que els moviments socials agafen cada vegada més força; i la transcendència d’una educació per a la pau i la transformació pacífica dels conflictes que empoderen les nostres competències pacífiques per fer les paus i revaloritzen la ferma creença que «nosaltres, els pacifistes som els realistes».

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 80
cap a una educació crítica i per a la justícia global a l'escola
Barcelona: Graó, 2018

Aquest llibre proposa un model curricular per a primària i secundària que es desplega al voltant de sis eixos temàtics: gènere; cultura de pau; drets humans, ciutadania i governança; sostenibilitat econòmica i social; medi ambient i interculturalitat.
S’ofereixen orientacions sobre les finalitats educatives, els sabers, les estratègies didàctiques i els instruments d’avaluació que promouen les competències per transformar el món com a part del desenvolupament bàsic de l’alumnat.

Construcció de pau reflexiva
MULLER, Jean-Marie
Barcelona: Institut Català Internacional per la Pau, 2015

Els conceptes que ordenen i estructuren el nostre pensament deixen poc espai a la noció de la noviolència, mentre que la violència conforma una part del nostre univers de pensament i de la nostra conducta. La noviolència ve a trasbalsar els nostres punts de referència. Per tant ens queda per endegar tot un treball pedagògic que transformi de debò les mentalitats dels mestres i dels nens.

En definitiva, es tracta d’educar els nens a la noviolència, però, per això, la primera condició és que l’educació s’inspiri ella mateixa en els principis, les regles i els mètodes de la noviolència.

Disponible en línia.

Educació per la pau
NODDINGS, Nel
Com arribem a estimar i a odiar la guerra
Lleida: Pagès ; Barcelona: Institut Català Internacional per la Pau, 2016

Nel Noddings és una de les introductores de l’ètica de la cura en l’àmbit de l’educació per la pau, una aportació renovadora a la cultura de pau procedent del feminisme. A l’obra Educació per la pau: com arribem a estimar i a odiar la guerra, l’autora analitza els factors psicològics que sustenen la guerra, entre d’altres: el nacionalisme, l’odi, la masculinitat i l’extremisme religiós.

Si bé les escoles poc poden fer per reduir les causes econòmiques i polítiques de la guerra, sí que poden moderar els factors psicològics que fomenten la violència ajudant els alumnes a entendre les forces que els manipulen. Noddings proposa treballar a l’aula fomentant la lliure reflexió dels alumnes a partir de materials ben informats i de fets de l’experiència.

Filosofía de los conflictos
PARIS, Sonia
una teoría para su transformación pacífica
Barcelona: Icaria, 2009

La interpretació que solem fer dels conflictes és negativa a causa de les conseqüències perjudicials que té l’ús de la violència. Sembla que només disposem d’eines violentes per afrontar les situacions conflictives que vivim, malgrat que posseïm prou habilitats per fer-ho per mitjans pacífics, i que gaudim de força capacitats per aprendre aquests mitjans.
La transformació pacífica dels conflictes es converteix en una metodologia per a la seva regulació que ens aporta una nova imatge de cada conflicte en entendre’l com una situació inherent a les relacions humanes amb què s’ha d’aprendre a conviure.

Pau
RICHMOND, Oliver
una molt breu introducció
Barcelona: Institut Català Internacional per la Pau, 2017

Sovint es pensa que la guerra és l’estat natural de la humanitat i que la pau és quelcom de fràgil i fugaç. Aquest llibre qüestiona aquest punt de vista. En les seves diverses formes, la pau ha estat l’experiència més habitual per a la humanitat, tal com indiquen els registres arqueològics, etnogràfics i històrics.

Aquesta obra exposa la història de l’evolució de la pau, tant en la teoria com en la pràctica, des de la perspectiva del Nord global. L’Occident ha encapçalat el desenvolupament del que avui es coneix com “pau liberal”, en la qual s’ha basat l’arquitectura internacional posterior a la Segona Guerra Mundial i a la Guerra Freda, i des de principis del segle XXI s’ha imposat gradualment una pau neoliberal.

En el debat sobre la pau, però, augmenta la presència de veus crítiques o no occidentals que s’esforcen per cercar alternatives millors, potser híbrides, en un món cada vegada més postcolonial i postliberal.

Disponible en línia.

Dones i construcció de pau
CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 80
Barcelona: Institut Català Internacional per la Pau : Bellaterra, 2015

Víctimes i resistents, desplaçades i refugiades, guerrilleres i constructores de pau. Tradicionalment les experiències de les dones han estat ignorades en els estudis sobre conflictes armats. Les seves veus han estat silenciades, fet que ha donat lloc a una visió esbiaixada i parcial del que signifiquen les guerres.

Las mujeres y las guerras és fruit d’un treball interdisciplinari en què analistes de gènere aborden diferents aspectes sobre la guerra, el militarisme i la construcció de la pau. Les múltiples experiències que aporta aquest llibre ens ajuden a comprendre millor les dinàmiques i la complexitat dels conflictes armats. No es pot entendre la relació de les dones amb la guerra, ni la guerra mateixa, sense entendre la dimensió de gènere, ja que els nexes entre gènere i guerra es construeixen mútuament en el patriarcat. Aquesta recopilació de textos proporciona una caixa d’eines que permeten entendre les experiències de les dones en els conflictes armats.

Dones Valentes
FEIXAS, Txell
Barcelona: Ara Llibres, 2020

La mirada de la periodista Txell Feixas Torras, corresponsal de TV3 i Catalunya Ràdio a l’Orient Mitjà, és sensible a les històries de les dones valentes i anònimes que potser no troben espai als informatius, però que commouen, empoderen i expliquen millor que cap altra notícia els canvis que vindran
i que fa temps que truquen a la porta dels països àrabs.

Lliguem caps
GRUP D’ESTUDI SOBRE FEMINISME I NOVIOLÈNCIA
feminisme i noviolència
Barcelona: Institut Català Internacional per la Pau, 2017

Lliguem caps: feminisme i noviolència es va escriure en un moment d’apogeu del moviment pacifista europeu. Eren temps d’urgència. La Guerra freda enfrontava a dos blocs sota l’amenaça d’un atac nuclear. Les sigles en anglès de l’estratègia de Destrucció Mútua Assegurada (MAD), reflectien bé la bogeria del poder instituït del moment.

Els quatre capítols que l’estructuren analitzen el món, la guerra, les institucions que sostenen i reprodueixen la violència; exposen les bases teòriques i els mètodes d’acció del feminisme i la noviolència; fan una crida a prendre les regnes de les nostres vides i marquen un horitzó cap al qual ens podem dirigir.

Les autores del Grup d’Estudi sobre Feminisme i Noviolència cercaven promoure el coneixement de les idees i les pràctiques del feminisme i la noviolència al si del moviment pacifista. Volien lligar caps, mostrar que ambdós comparteixen idees, com el respecte per la vida humana i el desig de transformació social vers un futur sense violència. I que el reconeixement d’això multiplica les fortaleses dels dos moviments.

Disponible en línia

violencia_sexual
LEATHERMAN, Janie L.
Barcelona: Institut Català Internacional per la Pau, 2013

La violència sexual com a arma de guerra ha estat absent durant molt de temps en l’aproximació als conflictes armats, malgrat haver estat incorporada a l’agenda de pau i de la seguretat internacional en els darrers anys.
Janie Leatherman analitza en aquest llibre de quina manera es creen les condicions que propicien la violència sexual en els conflictes armats, quines en són les conseqüències i possibles respostes a la mateixa. L’autora examina com les estructures de l’economia política global estan involucrades en la guerra i en els actes de violència sexual que comporta.

El seu principal argument és que el sistema de dominació patriarcal i la visió compartida de la masculinitat hegemònica fomenten i contribueixen a mantenir aquest tipus de violència. La seva crítica es centra en les empreses globalitzades que obtenen beneficis de països devastats per la guerra i, també així, de les víctimes de la violència sexual. L’obra també proposa estratègies de prevenció i protecció i programes de suport a la rehabilitació de les sobrevivents i les seves comunitats.

Construir la paz
PORTER, Elisabeth
la experiencia y el papel de las mujeres en perspectiva internacional
Barcelona: Institut Català Internacional per la Pau, 2012

El llibre de Porter permet eixamplar la nostra manera de pensar sobre com es pot construir la pau tot arribant més enllà de la mera absència de guerra. Partint de les pràctiques de dones que elaboren contextos necessaris per a la vida, estableix una noció de construcció de la pau com a procés integral i multidimensional.

L’obra il·lustra que optar per la inclusió de les dones i les seves activitats amplia la percepció del món i el transforma. L’obra aporta una valuosa reflexió sobre conceptes, debats i propostes sobre què significa construir la pau, a més de revisitar temes clau per restaurar societats trencades, com ara el diàleg, l’escolta, la memòria, la veritat o la reconciliació.

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 80
SÖDERBERG JACOBSON, Agneta
Manual per a una pau sostenible
Barcelona: Institut Català Internacional per la Pau : Icària, 2010

A molts llocs del món, les dones sovint no tenen prou recursos per organitzar-se activament, ni temps per ocupar-se de res, més enllà de la supervivència diària. Això es fa encara més evident durant i després de les guerres i els conflictes armats. El fet que les dones no siguin vistes com a actores essencials en aquests processos fa que es malgasti una gran quantitat de coneixement i d’experiència, la qual cosa representa una pèrdua de temps i de diners, que té un impacte negatiu en les vides i les perspectives futures tant de les dones com dels homes.

Aquest manual mostra les connexions entre el desenvolupament sostenible vers la pau i la participació de les dones en els processos de pau i presa de decisions. L’estudi aporta el que hauria de ser un model holístic per a la construcció de pau, un model on la igualtat de gènere constitueixi un instrument indispensable per a la sostenibilitat.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.