Fira Literal

La 8a edició del LITERAL, fira d’idees i llibres radicals, se celebra els dies 21 i 22 de maig de 2022 al recinte de la Fabra i Coats, a Barcelona. Des de fa 8 anys l’equip de la fira, format per editorials, llibreries, biblioteques, professionals de les arts gràfiques i espais de gestió comunitària, treballen per fer un esdeveniment massiu que divulgui el pensament crític. Amb els anys ha aconseguit posicionar-se com un esdeveniment clau dins el panorama literari català.

Enguany se celebra el centenari de Joan Fuster i part de la programació de la fira girarà al voltant de les seves idees. Però no només això. Literal té ADN fusterià, la seva essència plana per sobre l’organització de la pròpia fira. Literal és una fira política, que vol apropar el públic general a la cultura que es fa des dels marges i visibilitzar, així, aquests altres centres de producció cultural. Perquè, tal com deia Fuster, «tota política que no fem nosaltres serà feta contra nosaltres».

Literal aquest any abordarà moltes temàtiques. Es parlarà de cultura i transformació social, de literatura radical, de descolonització, de control social, de gènere, de classe, de la qüestió nacional, de la nova ruralitat i de ciutats feministes, de decreixement i ecosocialisme, de suport mutu, gestió del temps i salut mental, entre altres. Literal puja al ring de la batalla de les idees i us convida a radicalitzar la cultura.
Les biblioteques de la ciutat de Barcelona, motors de transformació del seu entorn més immediat, seran presents, com cada any, a la fira, gestionant un espai de lectura amb una selecció d’obres que segur seran del vostre interès.
Us presentem una guia de recomanacions de la mà de les biblioteques col•laboradores amb la Literal.

Biblioteca El Clot - Josep Benet

La Biblioteca El Clot - Josep Benet us recomana aquestes lectures que trobareu al centre d’interès Petites editorials, grans projectes.

El llibre blau de Nebo
STEFFAN ROS, Manon
Barcelona: Pericopi, 2021

Lluny del poble, en una casa aïllada, una mare, el seu fill adolescent i un nadó viuen després del Final: l’apagada i el núvol tòxic que va acabar amb la humanitat alguns anys enrere. Rowenna, mare soltera, solitària i marginada abans del Final, aprèn a sobreviure, endurida, sola i sense ser jutjada, només amb l’amor dels seus fills. Sión, gairebé un nen quan va arribar el Final, viu la nova vida amb el que sembla un instint innat per procurar-se aliment i abric. La petita Dwynwen, nascuda no sabem com, en un món només habitat per la mare i el fill. La Rowenna i en Sión comparteixen un quadern, el llibre blau de Nebo, on hi escriuen quan en tenen necessitat amb l’acord que no llegiran el que ha escrit l’altre: Sión escriu sobre els horts, la llenya, els saquejos a les cases abandonades, les lectures en gal•lès que la mare va voler salvar i la Bíblia i mira d’entendre aquell món tan estrany d’abans que poc a poc va oblidant. La Rowenna es preocupa pel què cal explicar al fill sobre el món d’abans i què cal amagar.

El Passador
COSTE, Stéphanie
Manresa: Tigre de Paper, 2022

"Ets un senyor de la guerra! Recorda com has arribat aquí! Vols que et refresqui la memòria? Vas patir i ara tu fas patir. Governes l'infern. Tu i ell treballeu braç a braç, només compta això." Aquest és el diàleg interior de Seyoum, nascut a Eritrea. Als seus 30 anys ha esdevingut el cap d'una xarxa de tràfic de persones. Es guanya molt bé la vida a la costa de Líbia fent de passador: nolieja embarcacions precàries, carregades dels desgraciats que han aconseguit creuar vius el Sàhara, amb la benzina justa i un gps que dona a un dels passatgers. Si arriben a Lampedusa o moren al mar poc li importa un cop ha cobrat.
Té altra feina que preocupar-se pels passatgers: la seva addicció al cat i l'alcohol, la competència dels joves passadors nouvinguts disposats a robar-li el mercat, la pressió dels guardacostes corruptes.
La darrera travessia de la temporada es retarda i s'apropa una tempesta. El darrer carregament són eritreus, com ho era ell.

Biblioteca Collserola – Josep Miracle

La Biblioteca de Collserola - Josep Miracle us recomana aquestes lectures que trobareu al centre d’interès Biblionatura.

Un cambio de verdad
MARTÍNEZ, Gabi
Barcelona: Seix Barral, 2020

Gabi Martínez ens explica la seva experiència vivint uns mesos d’aprenent de pastor en les terres de la infància de la seva mare, la Sibèria extremenya.
El text ens connecta amb agricultors, pastors i altres persones del territori on cada un d’ells té el seu punt de vista sobre el procés de transformació del territori vinculat també amb el canvi climàtic. Alhora, el relat és un crònica de literatura de natura que aconsegueix emocionar-nos gràcies el múltiples viatges que hi podem llegir.

La platja dels inútils
NOGUÉS, Àlex
Barcelona: Akiara books, 2019

La platja dels inútils és un relat on la natura hi té una importància vital, la connexió que una nena d’11 anys i la resta de personatges hi estableixen va apareixent-hi de fons.
Altres temes com la importància de la feina, l’amistat i el temps també hi destaquen i sobretot, la diferència del que és important i del que no ho és tant.
Un llibre molt divertit on la Sofia, la protagonista de la història, diu que de gran vol ser inútil. Voleu saber per què?

Biblioteca Francesca Bonnmeaison

La Biblioteca Francesca Bonnemaison us recomana aquestes lectures que trobareu al fons especial Dones i feminismes.

Mi historia
PANKHURST, EMMELINE
Madrid: Capitán Swing, 2022

El 1914 es publicava My own story, les memòries d'Emmeline Pankhurst (1858- 1928). Activista política i una de les líders del moviment sufragista britànic, va fundar la Women's Franchise League (1889) i, posteriorment, amb altres membres de la National Union of Women's Suffrage Societies, la Women's Social and Political Union (1903). Amb la frustració de no aconseguir els seus objectius amb mètodes pacífics, la WSPU va acabar adoptant tàctiques més agressives que alhora es van convertir en una forma de publicitat de l'organització, del moviment sufragista i de les seves demandes. Per aquests tipus d’actes, moltes van ser detingudes i, fins i tot, empresonades, situacions que algunes aprofitaven per fer vagues de fam, pràctiques amb la que també captaven l’atenció de la premsa. Tot i que, al Regne Unit, el 1918 es va legalitzar el vot de les dones majors de 30 anys, l’aprovació del vot en les mateixes condicions que la dels homes, no va ser fins al 1928, només uns dies després de la mort de l’Emmeline.

Hijas del futuro : literatura de ciencia ficción, fantástica y de lo maravilloso desde la mirada feminista
JURADO, CRISTINA; ROBLES, LOLA
Literatura de ciencia ficción, fantástica y de lo maravilloso desde la mirada feminista
Bilbao: Consonni, 2021

Cristina Jurado y Lola Robles recuperen, per a l’editorial Consonni, deu assaigs del llibre Infiltradas. En aquests textos, triats pel seu caràcter divulgatiu, s'analitzen, des d’una perspectiva de gènere, aspectes relacionats amb la literatura fantàstica i de ciència-ficció, autores i obres així com l’explicació de conceptes com la cultura de la cancel•lació, afrofuturisme o les “Mary Sue”. Inclou un capítol dedicat a les obres d'autores pioneres dels segles XVII-XIX així com d’altres dedicats a escriptores contemporànies, ja que la recuperació i reivindicació en els últims anys d’autores i obres ignorades de la ficció no realista ha encoratjat, en l’actualitat, el sorgiment d’escriptores d’aquest tipus de literatura.

Biblioteca Ignasi Iglésias – Can Fabra

La Biblioteca Ignasi Iglésias - Can Fabra us recomana aquestes lectures que trobareu al seu fons especial de còmic.

Forn de calç
L'Hospitalet de Llobregat: Extinció Edicions, 2021

Segona entrega de la revista de còmics d’Extinció Edicions. Una antologia que reivindica la història breu (ja sigui avantguardista, clàssica, subtil, demencial, absurdista, crítica... ) que pretén explorar el ric i divers univers creatiu local i reivindicar les innumerables possibilitats expressives de la narració gràfica. Donar l’oportunitat a autores novelles i altres de consagrades, procedents del còmic o d’altres disciplines gràfiques, amb la voluntat de ser un aparador del còmic català actual.

Beate y Serge Klarsfeld : un combate contra el olvido
BRESSON, Pascal
un combate contra el olvido
Barcelona: Garbuix Books, 2021

Història real dels caçadors de nazis i herois de la resistència més famosos de França, els Klarsfeld. Van començar desafiant la propaganda nazis als anys seixanta i abans que se n’adonessin, aquesta vibrant parella havia dedicat tota la seva vida a investigar i documentar innombrables criminals de guerra nazis i portar-los davant la justícia pels seus crims d’odi incomprensibles comesos dècades abans.

Biblioteca La Sagrera – Marina Clotet

La Biblioteca La Sagrera - Marina Clotet us recomana aquestes lectures que trobareu als centres d’interès Economia Social i Horts urbans.

L'Economia social i solidària a Catalunya : fonaments teòrics i reptes estratègics
ESTIVILL, Jordi; MIRÓ, Ivan
Fonaments teòrics i reptes estratègics
Barcelona: Icaria editorial : Xarxa d'Economia Solidària, 2020

En aquest llibre, els autors ofereixen una visió amb xifres i exemples pràctics de la situació de l’economia social i solidària a Catalunya. Descriuen les característiques actuals de l’ESS catalana relacionant-les amb la cultura nacional catalana, l’estructura econòmica i territorial i les identitats ideològiques i polítiques, fent especial menció a una de les principals fórmules socioempresarials de l’ESS catalana: el cooperativisme.
Davant unes condicions de desigualtats socials i de debilitat de la sobirania col•lectiva, aposten per modificar substancialment les polítiques econòmiques recents i desplaçar la tasca reguladora de l’economia vers institucions socials amb més capacitat de servir el bé comú, com n’és l’economia social i solidaria. Segons els propis autors, d’aquesta manera es podrà afrontar quotidianament les necessitats i aspiracions col•lectives bastint un futur amb justícia social, democràcia política, equitat econòmica i sostenibilitat ambiental. És a dir, la construcció d’un àmbit econòmic per la transformació social.

Tornar a pagès
BARCELÓ, Nil
Manual pràctic d'horticultura
La Bisbal d'Empordà: Edicions Sidillà, 2020

Nil Barceló ens ofereix una guia pràctica molt bàsica i amena per poder conrear a casa el nostre propi menjar.  Alls, apis, espinacs, pastanagues, patates, mongetes, pèsols... segons l’autor tot això és possible cultivar-ho a un espai del nostre balcó o terrassa per petit que sigui, sempre i quan estigui preparat adequadament.

Per a l’elaboració del llibre, l’autor ha fet servir fonts orals de familiars i gent del poble a qui ha consultat diversos aspectes del conreu de la terra.  No només explica aspectes pràctics del conreu, sinó també d’altres aspectes com l’aprofitament de deixalles per fer compost, eines que calen per conrear, informació sobre petits animals, aliments que es poden fer a casa...

El llibre està adreçat als que volen, d’alguna manera, tornar a la terra i tenir la satisfacció de fer-ho un mateix, més enllà de l’autoproducció. Cultivar a casa els nostres aliments és una bona manera d’endinsar-nos en el món de l’horticultura i produir aliments de quilòmetre 0.

Biblioteca Les Roquetes – Rafa Juncadella

La Biblioteca Les Roquetes – Rafa Juncadella us recomana aquestes lectures que trobareu al centre d’interès de Pensament crític.

Feines absurdes: una teoria
GRAEBER, David
Una teoria
Barcelona: Descontrol, 2019

L’antropòleg anarquista David Graeber (1961-2020) planteja el concepte feina com un dels grans elements de control social de l’hegemonia capitalista, i de la necessitat sistèmica de generar feines innecessàries per a sotmetre la població a l’esclavisme modern. En el llibre fa una valoració i categorització objectiva del valor social de les feines absurdes, més enllà dels aspectes denigrants i de les habituals condicions laborals precàries. També hi explora la violència emocional i la infelicitat que generen les feines absurdes, i els efectes sobre la creativitat de les persones. Graeber intenta donar una explicació sociològica a la proliferació estructural de les feines de merda, la seva relació amb l’ascens de les finances i l’aparició de la indústria de la informació, i l’assumpció per part del proletariat de la teoria valor-treball, un valor que actua com a element de disciplina i sacrifici personal. Finalment examina quines conseqüències polítiques tenen les feines absurdes, l’ascens de la cultura del ressentiment, el poc valor de les feines de cura, i què es pot fer per afrontar aquesta situació: inspirant-se en la teoria feminista, cal qüestionar la noció tradicional de feina, basada en la idea de producció, sostinguda per conceptes teològics i patriarcals lligats al concepte de càstig, i fomentar l’ascens de les feines de cures, que són les «no-feines de merda».

Pájaros en la cabeza
ERRO, Javier
Activismo en salud mental desde España y Chile
Barcelona: Virus, 2021

Javier Erro és psicòleg i investigador, i forma part de grups activistes que treballen en fomentar processos i mecanismes d’autonomia en persones psiquiatritzades i aquelles etiquetades de “boges”. A Pájaros en la cabeza, documenta el moviment activista en salut mental, tot recollint les experiències i reflexions de persones a Espanya i Xile. El llibre ens introdueix a una visió teòrica actual de la noció de salut mental i el paper que té per a la societat, fent un repàs històric dels conceptes de manicomi i psiquiatria, i dels moviments crítics a Espanya i Xile. També, basant-se en entrevistes personals, proporciona una descripció de les actuals iniciatives activistes a ambdós països, incidint en l’enfocament de primera persona, recollint les temàtiques més rellevants per a l’activisme. El llibre intenta assolir els següents objectius: fer una aproximació als processos de cura i suport mutu en salut mental i de l’autoorganització de les persones amb patiment psíquic, per al públic en general; aportar un reflexió sincera, per als professionals del sector; i proposar una eina que ampliï la mirada als moviments socials i especialment als activistes en salut mental. Però, sobretot, donar visibilitat al problema del malestar psíquic que pateixen infinitat de persones.

Biblioteca Trinitat Vella - José Barbero

La Biblioteca Trinitat Vella - José Barbero us recomana aquestes lectures que trobareu al centre d’interès de moviments socials.

SALDREMOS DE ESTA
ERRO, Javier
GUÍA DE SALUD MENTAL PARA EL ENTORNO DE LA PERSONA EN CRISIS
Granada: Biblioteca Social Hermanos Quero : Primeravocal, 2016

Saldremos de esta és una guia pràctica resultat de les preguntes que ens sorgeixen quan algú del nostre entorn més proper pateix problemes de salut mental. Dirigida a familiars, amistats, companys de feina o escola, i veïns i veïnes, la guia intenta donar resposta a les necessitats que aquestes crisis psicològiques plantegen, posant el focus en la col•lectivitat, l’acompanyament, les cures i els grups de suport mutu.
Aportant una gran varietat de recursos i recomanacions, es tracten temes com les possibles actuacions col•lectives de l’entorn del subjecte que pateix, com fer l’acompanyament, o com comunicar-se, i es descriuen algunes de les formes de patiment psicològic més comunes com son la depressió, les al•lucinacions, el consum de drogues, o les autolesions. Perquè una forma més saludable de relacionar-nos és possible, si es posa el focus en les cures de manera quotidiana i de forma col•lectiva

CÓMO HACER UN PASEO DE JANE
JIMÉNEZ CARMONA, SUSANA
Madrid: Continta Me Tienes, 2017

Passejar amb altres persones pot esdevenir una manera directa de saber què succeeix i què ens succeeix quan transitem pels carrers de les nostres ciutats, i ser una eina clau per a traçar de manera col•lectiva els nostres barris.
La iniciativa Jane's Walk, nascuda a Toronto com a homenatge a l’activista i urbanista Jane Jacobs, es basa en realitzar recorreguts per ciutats de tot el mon, amb l’objectiu de reivindicar els carrers com a espai públic de trobada i convivència, propiciant el diàleg entre els passejants i posant en valor la pròpia experiència dels qui habiten les ciutats.
En aquesta guia podrem trobar tots els materials necessaris per a organitzar i dur a la pràctica aquestes accions, en qualsevol barri de qualsevol ciutat, fent d’aquests passejos purs actes de construcció de memòria compartida, teixint xarxa local i fent els carrers més nostres.

Biblioteca Sant Gervasi - Joan Maragall

La Biblioteca Sant Gervasi – Joan Maragall us recomana aquestes lectures que trobareu al seu fons especial Llibre i lectura.

Independientes, ¿de qué?
LÓPEZ WINNE, HERNÁN
Hablan los editores de América
México: Fondo de Cultura Económica, 2016

Recull d’experiències de desenes d’editors de mitja dotzena de països de parla castellana. Relat amè de l’exquisidesa manera de fer i tracte dels editors independents, és també una memòria del que han estat l’inici i creixement d’un grapat de segells independents. Constitueix una radiografia del sector, i una guia per aquells interessats en sumar-s’hi.

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 80
RUIZ DOMÈNECH, BERNAT
Un nou mercat per al llibre independent
Barcelona: Edicions Saldonar, 2019

Una descripció crítica i punyent de com ha funcionat la cadena de valor al voltant del llibre a les últimes dècades al nostre país i a la nostra rodalia. De com els actors principals (gremis, distribuïdors, associacions, grans grups) han evitat la renovació de la cadena, acorralant i evitant la volada de l’editor i llibreter independent. Però amb una proposta per enfrontar-se als més grans.

Biblioteca Vallcarca i els Penitents - M. Antonieta Cot

La Biblioteca Vallcarca i els Penitents – M. Antonieta Cot us recomana aquestes lectures que trobareu al centre d’interès de Justícia Global.

Colpaso
TAIBO, Carlos
Capitalismo terminal, transición ecosocial, ecofascismo
Madrid: Los Libros de la Catarata, 2020

A Colapso, Carlos Taibo (professor de Ciència Política a la UAM fins al 2018) examina, de forma pedagògica, les possibles causes i conseqüències del canvi climàtic i de l’exhauriment de les matèries primeres energètiques. Ens ubica a la fase terminal del capitalisme i planteja dues respostes a l’enfonsament general, al col•lapse, del sistema: la dels moviments per la transició ecosocial i la de l’ecofascisme. Aquesta és la quarta edició de l’obra, un manual útil per a un debat cada cop més urgent.

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 80
TIGANUS, Amelia
Barcelona: Ediciones B, 2021

Amelia Tiganus ens carrega de raons per lluitar per un món més just i igualitari per a les dones i les nenes i aconseguir una llei per abolir la prostitució. El llibre és ja un símbol feminista que dona veu a un col•lectiu poc escoltat. L'autora va tardar més de dos anys en escriure’l, ja que, “era una història molt dura d'explicar, i a més, havia de trobar el to i les paraules". Està escrit amb molta honestedat, l'única via factible, ens diu, per connectar veritablement.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.