Model. Festival d’Arquitectures de Barcelona

Model. Festival d'Arquitectures de Barcelona

L’arquitectura pot ser empàtica? Pot crear espais que, a més de respondre a les necessitats de les persones, tinguin en compte qüestions socials, culturals i ambientals? La segona edició del Model – Festival d’Arquitectures de Barcelona vol explorar el poder transformador del disseny i l’arquitectura amb el lema “Empatia radical”.

Del 20 al 30 d’abril, i sota els eixos temàtics entre cultures, entre espècies, entre generacions, entre matèries i entre classes, el festival transformarà la ciutat en un laboratori d’experimentació i divulgació arquitectònica, amb una ubicació nova: l’entorn del parc de les Glòries. Aquesta guia recull una selecció de llibres de diverses editorials internacionals que promouen i difonen obres i idees en l’àmbit de l’arquitectura. Els podeu consultar a Biblioteques de Barcelona i al mercat del llibre que l’organització del festival instal·larà a la plaça de les Glòries durant els dies que dura el Festival.

Entre-Cultures

La ciutat és un espai en el qual la convivència de les diferents persones comporta una confrontació constant de visions sobre com hauria de ser i construir-se. Així doncs, la ciutat hauria de ser un lloc que inclogués la celebració i la festa, però també el descans i el silenci. Hem de ser capaços d’integrar-hi cada nou habitant i les seves històries i tradicions, però alhora mantenir una identitat i memòria compartides. La transformació de la ciutat és, en gran mesura, una transformació cultural, en la qual revisem les errades del passat i hi incorporem noves conviccions sobre allò realment important i que millora les nostres vides. Canviar els estereotips de gènere o la cultura heteropatriarcal de certes tipologies arquitectòniques o proposar una nova forma de mobilitat no és fàcil ni ràpid. Repensar la relació entre la ciutat i el món rural el segle XXI pot no ser evident, ni entendre el que significa un espai públic i privat, divers i multicultural. No obstant això, l’arquitectura en una ciutat com Barcelona al segle XXI requereix que proposem nous models que ens ajudin a comprendre aquesta complexitat i transformar-la en un espai que vagi més enllà de la suma de les seves parts.

El amanecer de todo
GRAEBER, David
una nueva historia de la humanidad
Barcelona: Ariel, 2022
Edit
FERNÁNDEZ PAN, Sonia
Bilbao: Caniche, 2022
Mujeres, casas y ciudades
MUXÍ, Zaida
Barcelona: Dpr, 2018
Ciudad e incertidumbre
AQUILUÉ, Inés
sistemas urbanos a la luz del miedo, la violencia y la seguridad : (Ámsterdam, Sarajevo, Beirut)
Madrid: Ediciones Asimétricas ; Barcelona: Iniciativa Digital Politècnica, 2021
La ciutat invisible
vuit relats ucrònics barcelonins
Barcelona: Sfabula Editorial, 2021
En Milo imagina el món
DE LA PEÑA, Matt
Barcelona: Libros del Zorro Rojo, 2021
Ellos lo llaman amor
Gotby, Alva
una política de las emociones
Barcelona: Verso, 2023
La Gran revolución doméstica
Hayden, Dolores
una historia de los proyectos feministas para hogares, barrios y ciudades estadounidenses
Barcelona: Puente Editores, 2023
Entre-Espècies

En un moment en què cal anar més enllà de la idea de l’ésser humà com a centre de tot, més enllà de l’antropocentrisme, la ciutat no pot continuar tenint en compte només els interessos de les persones. La salut de la ciutadania depèn dels arbres que netegen l’aire que respirem i de la vitalitat de la nostra microbiota. La qualitat de vida està directament relacionada amb els insectes que cohabiten el nostre espai. Avui en dia, tota ciutat és un ecosistema amb equilibris delicats i una comunitat multiespècie. Després de la crisi de la covid, som més conscients que mai que el destí dels humans està lligat al de les altres espècies del planeta. Les amenaces planetàries de la crisi climàtica i la crisi de biodiversitat ens obliguen a repensar l’urbanisme des de noves perspectives que reconciliïn el benestar humà amb el de les altres espècies de la ciutat. I, fins i tot, a desenvolupar intervencions arquitectòniques per a les necessitats de les ciutadanes i els ciutadans que no són persones.

friccion
TSING, Anna Lowenhaupt
una etnografía de la conectividad global
Barcelona: I.F. Publications, 2021
neneltalplaguineu-768x1034
MACKESY, Charlie
Barcelona: Rosa dels Vents, 2021
Futuros abundantes
obras de la colección TBA21 Thyssen-Bornemisza Art Contemporary
Madrid: Fundación TBA21 : Turner, 2023
Entre-Generacions

Dissenyar i construir «una ciutat per a tothom» només és possible si hi incorporem tota mena de persones: joves, adultes, grans, petites i aquelles que no s’identifiquen amb els valors de cap etiqueta generacional. El nostre espai públic és l’espai on convergeixen les necessitats de cada generació, i en aquestes friccions sorgeixen conflictes, però també oportunitats per a la convivència. Per sobre de les diferències generacionals, com imaginem arquitectures per a la cura mútua? De la crisi climàtica a la crisi de biodiversitat, els conflictes de l’antropocè ens obliguen a pensar a llarg termini, tenint en compte els interessos de les generacions futures. La ciutat és l’artefacte llargterminista per excel·lència: la construïm avui i l’heretaran els que ens succeeixin. Quina visió de la ciutat cal promoure si l’entenem com un pacte entre generacions?

Palacios-del-pueblo
KLINENBERG, Eric
políticas para una sociedad más igualitaria
Madrid: Capitán Swing, 2021
Hospitalidad contra pronóstico
tejiendo un lenguaje común entre prácticas artísticas y labor infermera
Lugo: Bartlebooyh: Concomitentes, 2023
Entre-Matèries

Per complir els objectius de l’Acord de París per a la descarbonització i la transició energètica, les ciutats que venen hauran de –com a mínim– reconstruir-se a partir de nous materials sostenibles i metodologies que redueixin la seva empremta material. Els procediments bàsics inclouen la regeneració de sistemes i infraestructures per maximitzar la reutilització i la circularitat dels recursos, així com l’optimització dels fluxos d’energia i les xarxes que en depenen, des de la mobilitat fins al subministrament alimentari. La nova materialitat arquitectònica abasta també la logística, la microbiologia i la tecnologia.

En realitat, molts conflictes de la ciutat contemporània sorgeixen en camps intangibles o que transcendeixen els nostres sentits. Des de les noves tecnologies i aplicacions que pretenen fer ciutats intel·ligents, s’estan creant nous usos i vincles a l’espai urbà que estan canviant el teixit i, fins i tot, la materialitat dels mateixos carrers, que va més enllà de la capacitat de les normatives actuals –i de la seva velocitat de transformació– per regular-los. De les aplicacions de repartiment de menjar a domicili a les aplicacions de cites, del cotxe multiusuari al comerç electrònic de repartiment ràpid… Molts problemes de la ciutat contemporània es registren en aspectes immaterials que l’arquitectura constantment transforma en qüestions materials. De la crisi de qualitat de l’aire a la pol·lució sonora i lumínica, com intervenim arquitectònicament en aquesta ciutat mesurada i augmentada?

Descampados
GÁLVEZ PÉREZ, María Auxiliadora
caminar los paisajes revolucionarios en la ciudad somática
Madrid: Ediciones Asimétricas, 2022
Habitar(se)
BARROS, Laura
el cuerpo como lugar
Madrid: Ediciones Asimétricas, 2021
tomadetierra
HERRERO, Yayo
Bilbao: Caniche Editorial, 2023
Habitaré mi nombre
Radic, Smiljan
Barcelona: Puente Editores, 2022
The Fog of Systems
Brusadin, Bani
art as reorientation and resistance in a planetary-scale system disposed towards invisibility
Ljubljana: Aksioma , 2021
Entre-Classes

Les grans desigualtats a les ciutats contemporànies deixen una forta empremta visible sobre els seus mapes i societats, les segmenta i les omple d’esquerdes de tota mena. Néixer avui en un barri de Barcelona o en un altre encara pot continuar marcant de manera determinant l’esperança de vida dels seus veïns i veïnes i les seves possibilitats de prosperar. L’arquitectura i l’urbanisme necessiten ser, abans que res, un contrapès de la bretxa de classes.

Permanentment amenaçat per la lògica depredadora de l’especulació, el dret a l’habitatge digne i accessible continua sent una de les necessitats més urgents a les quals l’arquitectura i la política urbanística s’enfronten avui en dia. Però en queden moltes altres: el dret a l’educació, la cultura, la participació i l’accés a tota mena d’oportunitats que permetin a cada ciutadana i ciutadà imaginar i triar el seu camí. Què pot fer l’arquitectura per produir espais més igualitaris i accessibles?

connectarbb
TEMPEST, Kae
Barcelona: Més Llibres, 2021
lasmalas
SOSA VILLADA, Camila
Barcelona: Tusquets, 2020
Brujería capitalista
STENGERS, Isabelle
prácticas de desembrujo
Barcelona: I.F publications, 2021
suportmutu
SPADE, Dean
construir la solidaritat en temps de crisi
Manresa: Tigre de Paper, 2022
No seat at the table
Sezgin, Minem
The Netherlands: Jap Sam Books, 2021
Radical empathy
Givens, Terri E.
finding a path to bridging racial divides
Bristol: Policy Press, 2022

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.