Bibliografia Comuna de París

1 min lectura
Bibliografia Comuna de París

Aquest mes de març de 2021 es commemora el 150è aniversari de la Comuna de París, la qual Karl Marx va arribar a definir com «l’esdeveniment més gran de segle XIX». Del 18 de març al 28 de maig de 1871, un moviment insurreccional va governar breument la ciutat de París, instaurant el socialisme autogestionari, el primer cop a la història que la classe obrera agafava les regnes d’una gran metròpolis europea.

L’experiència va durar poc (només vuit setmanes), però se’l considera un dels capítols més dramàtics de l’Europa d’aquell segle, un experiment revolucionari que va acabar en una “Setmana Sagnant”: la massacre d’entre 15.000 a 50.000 communards, entre ells nombroses dones i infants, que van morir a mans de les forces del govern provisional un cop aniquilada la Comuna.

Tanmateix, aquest efímer esdeveniment va repercutir en la història contemporània com les ondulacions que resulten de llençar un còdol a un estany. No es pot entendre l’esdevenir de la classe obrera europea (i, de retruc, mundial) sense tenir en compte els fets de París de 1871. De fet, en els anys posteriors a la desfeta, els pensadors més importants de l’esquerra, com Marx, Engels, Kropotkin, Bakunin o posteriorment Lenin i Trotski, van analitzar i provar d’extreure lliçons teòriques de la limitada experiència viscuda a la Comuna.

Per commemorar aquest 150è aniversari, la llibreria, distribuïdora, editorial (i moltes coses més) madrilenya Traficantes de Sueños ha elaborat una completa bibliografia que ens pot ajudar a endinsar-nos en aquest fet cabdal en el desenvolupament de la lluita del proletariat per la seva emancipació.

Des de la Biblioteca Sagrada Família – Josep M. Ainaud de Lasarte hem volgut adaptar aquest itinerari lector a les referències que teniu disponibles a la Xarxa de Biblioteques Municipals (XBM). Donem les gràcies a Traficantes per donar-nos permís per fer-ne difusió.

Biblioteca Sagrada Família - Josep M. Ainaud de Lasarte

La Biblioteca Sagrada Família-Josep M. Ainaud de Lasarte és la biblioteca central del districte de l'Eixample. Però després de patir un atac turístic-juràssic, ens hem convertit en velocilectors, perdudament malalts dels reptes literaris.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Següent història

La ciència té història – Abril 2021

Últimas de Blog