Bibliografia Comuna de París

Aquest mes de març de 2021 es commemora el 150è aniversari de la Comuna de París, la qual Karl Marx va arribar a definir com «l’esdeveniment més gran de segle XIX». Del 18 de març al 28 de maig de 1871, un moviment insurreccional va governar breument la ciutat de París, instaurant el socialisme autogestionari, el primer cop a la història que la classe obrera agafava les regnes d’una gran metròpolis europea.

L’experiència va durar poc (només vuit setmanes), però se’l considera un dels capítols més dramàtics de l’Europa d’aquell segle, un experiment revolucionari que va acabar en una “Setmana Sagnant”: la massacre d’entre 15.000 a 50.000 communards, entre ells nombroses dones i infants, que van morir a mans de les forces del govern provisional un cop aniquilada la Comuna.

Tanmateix, aquest efímer esdeveniment va repercutir en la història contemporània com les ondulacions que resulten de llençar un còdol a un estany. No es pot entendre l’esdevenir de la classe obrera europea (i, de retruc, mundial) sense tenir en compte els fets de París de 1871. De fet, en els anys posteriors a la desfeta, els pensadors més importants de l’esquerra, com Marx, Engels, Kropotkin, Bakunin o posteriorment Lenin i Trotski, van analitzar i provar d’extreure lliçons teòriques de la limitada experiència viscuda a la Comuna.

Per commemorar aquest 150è aniversari, la llibreria, distribuïdora, editorial (i moltes coses més) madrilenya Traficantes de Sueños ha elaborat una completa bibliografia que ens pot ajudar a endinsar-nos en aquest fet cabdal en el desenvolupament de la lluita del proletariat per la seva emancipació.

Des de la Biblioteca Sagrada Família – Josep M. Ainaud de Lasarte hem volgut adaptar aquest itinerari lector a les referències que teniu disponibles a la Xarxa de Biblioteques Municipals (XBM). Donem les gràcies a Traficantes per donar-nos permís per fer-ne difusió.

El Grito Del Pueblo (Tardi, Jacques, Vautrin, Jean)
TARDI, Jacques
Barcelona: Norma, cop. 2011

“El bany de sang que acaba de patir potser és una horrible necessitat amb què calmar alguna de les seves febres. A partir d’ara el veuran créixer en saviesa i en esplendor”. Així escrivia Émile Zola, el 3 de juny de 1871, en referència al poble de París i a un dels successos més violents, alhora que rellevants, de la història de França: la creació i aniquilació de la Comuna de París. A “El Grito Del Pueblo”, el dibuixant francès Tardi es basa en la novel·la de Jean Vautrin per narrar-nos magistralment aquesta història en format de còmic.

Massacre, vida y muerte en la comuna de parís de 1871 (Merriman, John)
MERRIMAN, John M.
Vida y muerte en la Comuna de París de 1871
sdfdsa

En aquest assaig, John Merriman (professor d’Història a la Universitat de Yale) explora les arrels radicals i revolucionàries de la Comuna, esbossa vívids retrats dels comuners i analitza les conseqüències que va comportar la Comuna per a la configuració de l’Estat i la construcció de la sobirania a França i l’Europa moderna. Apassionant, evocador i profundament commovedor, aquest relat ofereix una visió molt completa d’un moment decisiu en l’evolució del terrorisme d’Estat i la resistència popular.

La Comuna de París (Lissagaray, H. Prosper-Olivier)
LISSAGARAY, Olivier
La Comuna de París
Tafalla: Txalaparta, 2016

Els poc més de dos mesos en què la Comuna va resistir heroicament són narrats des de dins per Lissagaray (periodista francès i membre de la Comuna) amb detall i cruesa. Un testimoni fonamental, un clàssic per a l’esquerra i un relat commovedor.

(A part d’aquesta edició de Txalaparta des del 15 de març hi ha una nova edició d’aquest llibre editat per Capitán Swing. Pròximament a les biblioteques de la XBM)

El eclipse de la fraternidad: Una revisión republicana de la tradición socialista (Domènech, Antoni)
DOMÈNECH, Antoni
Una revisión republicana de la tradición socialista
Tres Cantos: Akal, 2019

Del cèlebre lema revolucionari –liberté, égalité, fraternité-, la fraternitat és el gran valor oblidat. En aquesta brillant investigació, que combina narració històrica i argumentació analítica, el professor Antoni Domènech parteix d’una original interpretació del significat profund de la fraternitat revolucionària per emprendre una revisió republicana de la tradició política socialista a través de diferents moments de praxi republicana al llarg del s. XIX, com per exemple les revolucions de 1830, 1848 i la Comuna de París.

París a sangre y fuego : jornadas de la Comuna (Carreras, Luis)
CARRERAS, Luis
Jornadas de la Comuna
Madrid: Cisma Editorial, abril 2019

Després de la Comuna de París, poques veus es van aixecar en defensa d’aquesta. Una d’elles va ser l’escriptor i periodista mataroní Lluís Carreras, que es va atrevir a posar de manifest la brutal repressió exercida pels vencedors.  “París a sangre y fuego” va ser escrit en 1871, just després de la Comuna, mentre es discutia a les Corts Espanyoles la condició de refugiats dels comuners exiliats. L’objectiu d’aquest llibre és desmuntar els arguments esgrimits pels vencedors i destacar el caràcter polític de la Comuna.

Diario del sitio y la Comuna de París: 1870-1871 (Goncourt, Edmond de)
GONCOURT, Edmond de
1870-1871
Pepitas de calabaza, 2020

En el marc del París revolucionari de 1870 i 1871, aquest gran reaccionari que va ser Edmond de Goncourt va recórrer incansablement els carrers, va parlar amb tothom, va assistir a reunions polítiques, va entrar en hospitals, va travessar fortificacions, va visitar barricades, va presenciar combats i després va tornar cada nit a la seva habitació per forjar algunes de les més belles pàgines que s’hagin escrit sobre aquests moments crucials de la història.

La Comuna de París 1871 (Ceamanos Llorens, Roberto)
CEAMANOS LLORENS, Roberto
Una revisión republicana de la tradición socialista
Madrid: Los Libros de la Catarata, 2014

Aquest llibre de Roberto Ceamanos, professor d’Història Contemporània de la Universitat de Saragossa, narra els successos que van desembocar en la Comuna, els detalls del seu desenvolupament i analitza com s’ha interpretat la Comuna al llarg de la història, des dels intents per desprestigiar-la fins a la seva reivindicació per part de socialistes, anarquistes i marxistes.

La Comuna de París : historia y recuerdos (Michel, Louise)
MICHEL, Louise
Historia y recuerdos
Madrid: LaMalatesta ; La Laguna: Tierra de Fuego, 2016

L’anarquista francesa Louise Michel va ser una lluitadora infatigable a les barricades durant la Comuna de París, posant la seva vida en perill, juntament amb tota la classe oprimida de la capital francesa. Aquest llibre és una crònica minuciosa, en primera persona, on no obvia els errors comesos, però que no dubta a jutjar aquest moviment revolucionari en la seva justa mesura: com un triomf obrer, una breu espurna d’un possible futur igualitari.

La Comuna de París (Marx, Engels, Lenin)
MARX, Karl
Tres Cantos: Akal, cop. 2010

La present recopilació recull una sèrie de textos de Marx, Engels i Lenin sobre la Comuna de París. Des de “La guerra civil a França” de Karl Marx fins al treball de Lenin “En memòria de la Comuna”, aquests autors clàssics del materialisme dialèctic i històric reflexionen sobre aquest excepcional esdeveniment polític. Les seves reflexions sobre aquesta nodririen el patrimoni teòric del marxisme, especialment la teoria de l’Estat, profundament reformada després dels ensenyaments de la Comuna.

peu

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.