Hero - Zhang Yimou

Hero - Zhang YimouYimou, Zhang. Hero. Madrid : Columbia Tristar, cop. 2004

La Xina estava dividida en set regnes enfrontats entre sí per aconseguir l’hegemonia. Un dia, l’enigmàtic Sin Nombre arriba al palau del rei Qin amb les armes dels més temibles assassins reclamant la seva recompensa: una audiència privada amb el rei per explicar-li la seva història.

Us animo a sentar-vos i gaudir durant 94 minuts d’una història molt ben explicada a través de flash backs, amb un final rodó (no faré cap spoiler, no us preocupeu), i, sobretot, a quedar bocabadats amb la fotografia, que us farà posar els pèls de punta.

El rei Qin, vivia obsessionat amb la idea d’unificar el país i convertir-se així en el primer emperador, i atemorit per la seva vida, havia prohibit que ningú pogués acostar-se a menys de 100 passes del seu tro.

Un dia arriba Sin Nombre amb les armes dels més temibles assassins: Nieve Voladora, Espada Rota i Cielo Largo i el rei li concedeix audiència perquè li expliqui la història. A mesura que Sin Nombre va relatant la seva història, el rei li va permetent acostar-se a ell.

Hero és una pel·lícula dramàtica xinesa d’arts marcials, dirigida por Zhang Yimou i estrenada l’any 2002, fou la pel·lícula més cara de la història del cinema xinès.

Al Bibarnabloc ja hem parlat altres vegades del director xinès Zhang Yimou, però sempre de la seva vesant més íntima i quotidiana, amb pel·lícules com El camino a casa o Amor bajo el espino blanco. Aquest cop, però, vull recomanar-vos una pel·lícula totalment diferent, una història èpica, potser la vesant més coneguda d’aquest director, però no per això de menys qualitat.

Hero és una història del gènere wuxia, que literalment significa “heroi marcial”. Inicialment era una forma de literatura que, amb el temps, ha passat, al cinema, així com a òperes, còmics i videojocs. Les obres d’aquest gènere tenen una característica molt concretes: l’argument se centra en un heroi, que sol pertànyer a una classe social baixa, el protagonista sempre és un atleta lleial i valent, hàbil en les arts marcials i en l’ús de les armes, lluitador fins l’últim alè, i que defensa als dèbils contra els poderosos.

Font: allmovie.com

Per mi, allò més destacable és la fotografia, relament espectacular, cuidada fins l’últim detall. Cada una de les històries està presentada visualment amb un color temàtic: vermell, blanc, verd, blau. La il·luminació, els escenaris, el vestuari,… tot gira al voltant de les històries i els colors.

Font: lovehkfilm.com

Per aquesta superproducció, van contractar els actors asiàtics més coneguts:

  •  Jet Li: actor especialista en arts marcials, conegut a Hollywood des de que l’any 1998 va fer un paper secundari a la pel·lícula Arma Letal 4, i al 2000 quan va interpretar al protagonista de Romeo debe morir. Tot i que de la seva filmografia americana, jo destacaria Danny, the Dog.
  •  Tony Leung – Chiu Wai: actor de Hong Kong, molt conegut també o Occident. L’any 2000 va guanyar el premi al millor actor al festival de Cannes per la pel·lícula In the Mood for Love
  • Maggie Cheung: actriu xinesa nascuda a Hong Kong que l’any 1992 guanyà Ós de Plata”, com a millor actriu al Festival de cinema de Berlín de 1992, per interpretar a l’actriu Ruan Lingyu en la pel·lícula sobre la seva vida.
  • Zhang Ziyi: actriu de cinema xinesa, molt coneguda per haver interpretat el paper protagonista de la pel·lícula Memòries d’una geisha, amb la que va guanyar al 2006 el premi a la millor interpretació d’una actriu en una pel·lícula.
  • Chen Dao Ming: actor xinès molt conegut en el cinema asiàtic, considerat l’”emperador del drama xinès”.
  • Donnie Yen: conegut es un actor i coreògraf d’arts marcials xineses

Al 2002 la pel·lícula va ser nomenada als premis Oscar i al Globus d’Or a la millor pel·lícula de parla no anglesa, i va guanyar el premi a la millor fotografia al Cercle de Crítics de Nova York, i el premis a la millor pel·lícula de parla no anglesa al Festival de Torono (2002) i el premi Alfred Bauer, al Festival de Berlín.

 

2 Comments

  1. Tinc un bon record quan vaig anar a veure aquesta pel·lícula al cine, i a més Zhang Yimou és un director que m’agrada. També, tinc un bon record de la música de Tan Dum.

    Moltes gràcies Creta per aquesta recomanació!!!

  2. Sóc fan de ‘Tigre y dragón’ i de ‘La casa de las dagas voladoras’, sembla que aquesta pel·lícula estigui en la mateixa linea. Trobo que hi ha un problema a les bibliotecas,no sé perquè es poden portar en prètec llibres d’una biblioteca a una altre i no es pugui fer el mateix ni amb pel·lícules ni cd’s, no ho entenc, hauria de cambiar.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.