Aquest mes de març la biblioteca Francesca Bonnemaison inaugura un nou cicle d’activitats:
Aquest cicle vol crear un nou espai de trobada i debat on parlar, debatre i reflexionar sobre molts temes que preocupen especialment les dones, però que en teoria haurien de preocupar a tota la ciutadania, independentment del seu gènere.
La lluita per la igualtat dels drets de les dones és una lluita històrica i un moviment que ha tingut grans figures amb diferents visions del problema. Diferents vies per intentar solucionar un problema que, avui dia, encara mou la cua i molt. I també ara com ara, i gràcies a les xarxes socials, són moltes les dones valentes que lluiten per visibilitzar el masclisme aclaparador que transpira la nostra societat: violència a casa, violència al carrer, violència a la feina, violència a la publicitat, violència a les cançons…, un cúmul de violències que ens envolten només obrim els ulls cada matí i que ens ataca només pel fet de ser dona.
Com dèiem, aquestes noves veus han ajudat a reobrir les ganes de parlar del problema i crear nous camins i espais on debatre, reflexionar i transmetre les preocupacions i idees de les dones, fent palès que tenim un problema i que és, o hauria de ser, una preocupació de tots/es.
Hem d’aprendre moltes coses… però sobretot hem de desaprendre tantes altres! I això és el que volem justament amb el nou cicle L’hora violeta: espai de trobada. Volem crear un espai per a tots/es on poder parlar obertament d’allò que pensem i sobre què podem fer, fomentant la comprensió mútua. Ara, aquest espai només serà viu si comptem amb tots/tes vosaltres!
El cicle està constituït per sis sessions que abastaran diferents temàtiques i que seran independents entre elles. La primera sessió serà el dia 20 de març a les 19 h i tractarem la maternitat.
La maternitat és un ofici més vell que anar a peu però, en els darrers anys, la publicació de diferents llibres està obrint un diàleg cru sobre la realitat de fer de mare. Lluny de la pel·lícula Disney que sempre ens han venut, hi ha veus que han començat a dir en veu alta que ser mare no és ni tan fàcil, ni tan bonic ni tan enriquidor i que existeixen dones que es penedeixen d’haver fet el pas, un pas que no té marxa enrere.
Autores com Orna Donath amb el seu #Madres arrepentidas: una mirada radical a la maternidad y sus falacias sociales; Maria Llopis i el seu Maternidades subversivas; Elisabeth Badinter i La mujer y la madre: un libro polémico sobre la maternidad como nueva forma de esclavitud … Són una petita mostra d’autores que parlen sobre la maternitat des d’un de vista més crític i reflexiu.
Saber com l’embaràs afectarà el teu cos és molt útil (a biblioteques trobaràs llibres com, per exemple, Què es pot esperar quan s’està esperant), però cavil·lar sobre què és la maternitat i què pot aportar a la teva vida ho serà molt més.
I amb aquesta idea de reflexió la biblioteca vol posar en marxa L’hora violeta. L’espai de trobada i debat es complementarà amb bibliografia i fragments literaris perquè, després, seguiu a casa.
Ens agradaria també recordar-vos que dins de Kosmopolis: la Festa de la literatura amplificada (22-26 de març al CCCB) tindrà cabuda una, crèiem, interessantíssima conversa sobre les maternitats entre Orna Donath, Maria Llopis, Brigitte Vasallo i Bel Oblid. Ja us dèiem que el debat és on fire!! Visca!!
– Enllaç a l’entrevista a Elisabeth Badinter a Cadena Ser.
3 Comments
Com podeu debatre sobre la maternitat i no citar ni utilitzar el llibre de Victoria Sau “El vacío de la maternidad”
Si us plau!!?
Benvolguda,
Aquest post publicat al bloc de Biblioteques de Barcelona, Bibarnabloc, és un post que vol publicitar el nou cicle d’activitats, L’hora violeta: espai de trobada. En cap moment vol ser una selecció exhaustiva del fons de les biblioteques que tracten la maternitat; els llibres citats només són un molt petit tast que serà complementat el dia de la sessió.
El llibre que citeu el coneixem i el tenim disponible a la biblioteca des de fa molt de temps.
Ens encantaria que vinguéssiu a l’activitat i compartíssiu amb nosaltres el seu coneixement i/o interès, ja que aquestes sessions justament tenen la valenta intenció de convertir-se en un espai d’aprenentatge.
Salutacions cordials,
Molt bona iniciativa, enhorabona. El nom m’encanta, llàstima no tenir temps per assistir-hi!