Recentment la primatòloga més famosa i reputada del món ha celebrat el seu 86è aniversari. Al Bibarnabloc volem fer-li un petit reconeixement repassant la seva vida i assoliments professionals en el seu estudi sobre els ximpanzés.

Valerie Jane Morris Goodall, més coneguda com a Jane Goodall, va néixer a Londres el 3 d’abril de 1934 en el si d’una família de classe mitja. Va passar la seva infància i joventut a Bournemouth envoltada d’animals, els quals despertaven en ella una gran simpatia i curiositat. Arrel d’aquest afecte, va rebre un regal molt especial: una joguina realista de ximpanzé, a la qual el seu pare va anomenar Jubilee. Aquest petit gest va marcar l’inici d’una passió per aquesta espècie i l’anhel d’escriure sobre ella quan fos més gran.
 

Jane Goodall acompanyada de la joguina d’un ximpanzé.

 
Als 23 anys va començar el seu camí. Apassionada pel continent africà, al 1957 va viatjar a Kènia on va poder treballar amb l’antropòleg Louis Leakey. Tot i que al principi es tractava d’una feina de secretària, poc després va poder materialitzar el seu somni: d’una banda, al 1958 va poder estudiar la conducta dels primats des de Londres juntament amb d’altres primatòlegs; de l’altra, Louis Leakey va fer una recaptació de fons, la qual cosa va permetre a Jane Goodall viatjar al Parc Nacional de Gombe, Tanzània, per iniciar el seu propi projecte d’investigació, el qual inicialment havia de durar 6 mesos. 60 anys més tard, encara continua desenvolupant-se.
 

Gombe, dècada dels 60. Una mare (Flo) deixa que la seva cria Flint s’apropi.

 
Al 1965 i sense necessitat d’haver cursat una llicenciatura prèvia, va presentar la seva tesis doctoral a la Universitat de Cambridge, anomenada «Comportament del ximpanzé en llibertat», on descrivia la seva experiència en els 5 primers anys d’investigació a Gombe. En una entrevista a National Geographic, Goodall explica una de les dificultats amb les que es va trobar a l’hora de presentar el seu estudi:
 

Cuando presenté mi estudio por primera vez, (en la Universidad de Cambridge) me dijeron que lo había hecho todo mal. Que no debería haberles puesto nombres a los chimpancés, sino números. Que no podía hablar de sus personalidades, sus mentes ni sus emociones porque eran exclusivamente nuestras.

 

El següent vídeo és un exemple de com d’equivocades eren aquestes crítiques. Es tracta de l’alliberament, per part de Jane Goodall i els seus ajudants, d’una femella de ximpanzé a un nou habitat i la seva reacció:
 

 
 

 

 

Descobriments de Jane Goodall

 
Algunes de les aportacions més rellevants de la primatòloga van ser les següents:

– Va rebatre la idea que només l’ésser humà era capaç de fer i utilitzar eines, en observar com un ximpanzé arrancava fulles de diverses branques per tal de fer una eina amb la que caçar tèrmits.
– Va demostrar que eren omnívors al comprovar que, a més de fulles, també menjaven porcs senglars, els quals compartien amb la resta de la tribu.

– Va persistir en la idea de dotar de noms als ximpanzés i en donar validesa a l’existència de personalitats, emocions i sentiments entre ells.

– Va observar que podien mantenir relacions de llarga durada entre membres d’una mateixa família, cuidant-se, fins i tot per tota la seva vida. De la mateixa manera, també podien romandre enfrontats amb d’altres grups durant anys, al igual que amb les guerres entre humans.
 

Reconeixements a la seva trajectòria

 
Aquests descobriments, així com la seva lluita envers la protecció de l’espècie, l’han portat a un reconeixement mundial, amb més d’un miler de premis internacionals. Entre els més importants, destaca el Premi Príncep d’Astúries d’investigació al 2003, el Premi Internacional de Catalunya 2015, la Legió d’Honor de la República francesa i el títol de Dama de l’Imperi Britànic. Així mateix, va ser guardonada amb la medalla Hubbard de la National Geographic Society, el Kyoto Prize al Japó, la medalla Benjamin Franklin en Ciències de la visa, el premi Gandhi / King per la No Violència i medalla d’or de la UNESCO. A l’abril del 2002 va ser nombrada Missatgera de la Pau de les Nacions
Unides i al 2009 patrocinadora de l’any del Goril·la.
 

Condecoració com a Missatgera de la Pau de Nacions Unides

 
Primatòloga, antropòloga, professora, activista i escriptora, Jane Goodall s’ha convertit en inspiració per altres científics vers l’estudi del comportament animal i en la conservació de les espècies. Una dona pionera en el seu àmbit que ens deixarà un llegat tan ampli com revolucionari.

 

Voleu saber-ne més?

 
Si esteu interessats en aprofundir en la vida de Jane Goodall, aquí trobareu :

Instituto Jane Goodall: un ampli repertori d’entrevistes, vídeos, imatges i molt més sobre la trajectòria de Jane Goodall.

Àlbum familiar de Gombe: un recull de fotografies realitzades durant les investigacions de Jane Goodall al 2014 a Gombe.

– Tràiler de Jane: Al 2018 es va estrenar el documental Jane amb imatges inèdites, oblidades durant anys en els arxius de National Geographic. La direcció va ser a càrrec de Brett Morgen.

 
 

 

 

A més, a través del catàleg Aladí i de l’eBiblio tindreu accés a:

Documentals


El Viaje de Jane

KNAUER, Lorenz
Barcelona: Cameo, DL 2011

ebiblio

Un retrat de la vida de la primatòloga i que podeu veure online accedint a la plataforma eFilm, a través d’eBiblio. Va guanyar el Best Green Film en el Green Film Fest de Berlin i al 2012 va ser preseleccionat entre els nominats a l’Oscar al millor documental. Podeu veure el tràiler aquí.


Chimpancés Salvajes

GOODALL, Jane
Madrid: Suevia, 200-?

Investigació i estudi de la Jane Goodall sobre una comunitat de ximpanzés a Gombe.

 

Llibres sobre la seva vida i trajectòria:

A les biblioteques disposem d’un ampli repertori de llibres sobre Jane Goodall, tant per a adults com per als més petits. Aquests són alguns dels més rellevants, però en podreu trobar molts altres a través del Catàleg Aladí.
 


Jane Goodall: una revolucionaria en la investigación del mundo animal

MENDOZA, Virginia
Barcelona: RBA Libros, 2019

Després de seixanta anys d’estudi, Virginia Mendoza fa un recorregut per la vida de Jane Goodall, tant personal com professional, incidint en com la seva dedicació i el seu do de paraula van influir en la necessitat de lluitar pels ecosistemes i en la protecció de les espècies.


Jane Goodall: 55 años en Gombe : un tributo a cinco décadas y media de investigación, educación y consevación de la vida salvaje

GOODALL, Jane
Alacant: Confluencias, cop. 2015

Al juliol de 2015 es van complir 55 anys de l’arribada de Jane Goodall a Àfrica. Aquest llibre és un homenatge il·lustrat fonamental de la seva vida, dels seus estudis sobre el comportament dels ximpanzés i dels seus incansables esforços per motivar a la gent a fer d’aquest món un lloc millor.

 


Conversaciones con Jane Goodall

GOODALL, Jane
Almería: Confluencias, 2015

Aquesta interessant selecció d’entrevistes inclou diverses reflexions de la Dra. Goodall, des dels seus descobriments sobre els ximpanzés i el que en va aprendre, fins a les seves preocupacions pel nostre estil de vida insostenible, els reptes que enfronta el planeta o el rol de les noves tecnologies.


Otra manera de vivir

GOODALL, Jane
Barcelona: DeBolsillo, 2008

Un assaig que incideix en las conseqüències de la manipulació genètica dels aliments (l’obesitat infantil o la contaminació) i que anima al lector a sumar-se a una “revolució civil” contra aquests nocius hàbits alimentaris per mitjà del sentit comí i el respecte per la natura.

 


Primates: la intrépida ciencia de Jane Goodall, Dian Fossey y Biruté Galdikas

OTTAVIANI, Jim / WICKS, Maris
Barcelona: Astronave, 2019

Història de tres primatòlogues imprescindibles: Jane Goodall i el seu estudi sobre els ximpanzés; Dian Fossey i la seva dedicació a la protecció dels hàbitats dels goril·les; i Biruté Galdikas i la seva investigació sobre els orangutans.

Jane Goodall

 


Pequeña y Grande: Jane Goodall

SÁNCHEZ VERGARA, M.ª Isabel
Barcelona: Alba, 2019

ebiblio

Dedicat a la Jane Goodall, és el vintè títol d’una col·lecció de contes amb els que nens i nenes descobriran qui eren i què van aconseguir les grans dones de la història contemporània.

A partir de 7 anys.


Jane Goodall: la millor amiga dels ximpanzés

MUSLERA, Marcos
Barcelona: Vegueta, DL 2017

Aquest volum no només explica en què van consistir els seus estudis amb ximpanzés i descobriments principals, sinó també transmet valors importants, com el respecte per la vida animal i el medi ambient.

De 8 a 11 anys.

 


Jane Goodall: una historia inspiradora

KRAUS, Sabrina
Barcelona: Boqoo Network, DL 2016

El narrador, Albert, es reuneix cada tarda amb els nens del campament d’estiu per explicar històries reals sobre persones excepcionals. Aquest cop, narra la fascinant història de Jane Goodall i de com va aconseguir realitzar el seu somni.

De 4 a 6 anys.


Jane

ITZIAR, Jorge i Miranda
Saragossa: Edelvives, 2016

Biografia de Jane Goodall que retrata la seva activitat incansable en la lluita pel benestar dels animals i la repercussió de l’acció de l’home en la naturalesa.

De 8 a 10 anys.

 


Yo… Jane

MACDONELL, Patrick
Barcelona: Océano Travesía, 2015

En aquesta inspiradora història dels primers anys de Jane Goodall, Patrick McDonnell recorda als lectors que, amb determinació, podem fer realitat els nostres somnis.

A partir de 4 anys.

 

Si tens qualsevol dubte amb l’eBiblio pots contactar amb el Servei d’atenció a l’usuari a través d’aquesta bústia de correu electrònic:

e-biblio.cultura@gencat.cat
 

2 Comments

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.