John Berger. L’home que ens va ensenyar a mirar

John Berger

Modos de ver - John Berger

Berger, John. Modos de ver
Barcelona : Gili, 2010

 

Comencem l’any acomiadant John Berger, un dels referents més importants del segle XX i la primera meitat del XXI. Pintor, crític d’art, assagista i novel·lista, ningú com ell ens ha ensenyat a “mirar” l’art i la realitat.
 

«John Berger ha sido un gran escritor y un gran crítico de arte pero, sobre todo, ha representado la decencia intelectual. Durante su larga vida nunca se dejó masajear por el poder político o económico y siempre mantuvo su compromiso con los más desfavorecidos. Sus modos de ver, sus formas de mirar, sus maneras de contar traspasaron las barreras generacionales y lo convirtieron en uno de los intelectuales europeos más influyentes. Tuve la suerte de conocerlo hace dos décadas. Pasé horas llorando de emoción cuando recibí en septiembre de 1997 el prólogo que dedicó a mi libro Vidas minadas. Era un hombre transparente capaz de sacar reflexiones de las preguntas de las ruedas de prensas como si quisiera que cada periodista se marcharse a su redacción con una cosecha personal. Ha muerto uno de los grandes hombres del siglo XX»

Gervasio Sánchez

 
Nascut a Londres l’any 1926, John Berger va produir la sèrie de televisió, Ways of seeing que va emetre la BBC el 1972 i que va marcar tota una generació de crítics d’art i va apropar l’anàlisi artístic al públic en general. La sèrie es va transformar en un llibre que ha arribat als nostres dies com a manual imprescindible per estudiants, artistes i investigadors.
 

(podeu veure tots els capítols de la sèrie amb subtítols en castellà a lalulula.tv)

 

De la mateixa manera que ens va ensenyar a mirar un quadre o una fotografia, John Berger va utilitzar diferents disciplines per transmetre’ns la seva manera de mirar, de narrar i d’analitzar l’art, la societat i l’esser humà: cinema, narrativa, assajos, poesia:

El podem trobar com a guionista de diverses pel·lícules d’Alan Tanner, entre d’altres Jonás, que cumplirá los 25 años en el año 2000.

El mateix any 1972 va guanyar el premi Booker Prize amb la novel·la G, una personal visió dels viatges de Casanova.

Les novel·les de Berger ens radiografien l’ésser humà en tota la seva complexitat. A King, una historia de la calle ens explica la lluita d’una parella de sense sostres que malviuen en aquelles terres de ningú que veiem indiferents des de les autopistes. I és King, el gos de la parella, qui ens explica una història tant bella com crua d’aquests nàufrags de la societat.

“Cuando terminé Hacia la boda, pensé que quería escribir un libro sobre los nuevos “homeless”. La idea me persiguió durante bastante tiempo pero cada vez que me disponía a escribir me parecía más difícil. ¿Cómo evitar la superiodidad, la caridad barata, la piedad?. El otro gran riesgo era usar a esa gente para hablar sobre los horrores del neoliberalismo. Pensé entonces que los “homeless” por lo general tienen perros y que si la historia fuese contada por un perro podría evitar esos riesgos y eludir qualquier tipo de juicio personal“

A la trilogia De sus fatigas – Puerca tierra (1979), Una vez en Europa (1983) i Lila y Flag (1990)- assistim al divorci entre l’home i la terra; a les conseqüències que la prosperitat ha tingut per als europeus amb la destrucció de la vida rural.

La mort de John Berger ens deixa orfes d’intel·lectuals compromesos i lúcids per analitzar els temps convulsos que ens ha tocat viure. Per sort ens deixa un llegat que podeu trobar a biblioteques i llibreries.

 

4 Comments

  1. Realment una gran pèrdua…. ens estem quedant sense genis? els vells es van morint, on estan els nous?

  2. Grandíssima pèrdua, un dels meus autors preferits, recomano a tothom la seva novel·la “De A para X”, una de les històries d’amor més maques i tristes que he llegit, amb la seva gran càrrega de crítica social…

  3. Molt interessant John Berger i les seves formes de mirar…!!! Moltes gràcies per compartir aquest article i el vídeo…

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.