Hem estat a casa durant molt de temps, tancats amb la mama, el papa el germà o la germana, avis i àvies. Hem passat moments d’alegria, d’amor i tranquil·litat però també de gelosia, d’ira, de tristesa, d’avorriment i de caos. I tot succeeix entre les quatre parets de la nostra llar. Us proposem lectures que parlen de tot això: la casa, els membres de la família i de tot el que pot succeir i ha succeït en aquets dies incerts i confinats. Una guia on el fil conductor són les nostres cases i tot allò que succeeix en elles: des de l’enuig per una habitació desendreçada, passant per la tristesa i l’angoixa fins als moments màgics on expressem tendresa i amor. Una guia que, un cop acabat el desconfinament, ens pot ajudar i a gestionar el que ens ha passat durant aquest temps.
La casa entesa com a espai físic: les parets, les estances, els mobles… són testimonis muts de la nostra vida, i s’han convertit en l’escenari principal de la nostra quarantena
La casa
INNOCENNTI, RobertoBarcelona: Sant Cugat del Vallès: Símbol, 2009
Aquest àlbum il·lustrat presenta la història d’una casa des que fou construïda fins a l’actualitat. En aquesta casa han passat famílies i generacions senceres amb els seus conflictes, guerres, fams i reconstruccions. Un àlbum amb magnífiques il·lustracions ideal per poder parlar amb els infants per tot el que estem passant.
Mil hogares
ELLIS, CarsonMadrid: Alfaguara, 2015
Aquest fabulós llibre ens ensenya que de cases n’hi ha moltes i de molts tipus! No tothom viu en una casa tan gran com la dels futbolistes. Hi ha qui viu en tendes fetes de pell, o en vaixells pirates plens de gent o en autobusos abandonats a la carretera, fins i tot ens mostra on viuen els crancs ermitans. Un àlbum que ens mostra la diversitat, i on els infants poden aprendre que de cases n’hi ha moltes, més de les que ens presenten com a “ideals”.
Una casa con sorpresas. Sigue al gato
GAROCHE, CamilleBarcelona: Patio, cop. 2018
Aquest gat, mogut per la seva curiositat natural, ens mostra com una casa pot tenir molts tipus de sorpreses i ens endinsa en la màgia que podem trobar a cada estança: una cuina, un menjador, una habitació… És un llibre amb solapes amb unes il·lustracions delicioses de la Camille Garoche, que ens mostren la màgia de la quotidianitat.
Amb qui estan a casa els nens?
Doncs, per exemple, les mares.
Les mares ja no cal que els despertin tan d’hora al matí, però segueixen fent mil feines alhora, acotxen les criatures a la nit, i fan de mestres de dia. Els acaronen a la migdiada, però de vegades, també treuen el drac que porten dins…
Un món de mares
GÓMEZ MATA, MartaBarcelona: Comanegra, 2009
Totes les mares són diferents, fins i tot la mateixa mare pot canviar segons el moment. Ara, en temps de confinament, en què estem 24 hores al seu costat, ho podem veure: hi ha la mare pirata quan et banya, la mare llar de foc quan tens fred als peus i la mare drac quan s’enfada. També hi ha la mare xocolata dolça com la mel abans d’anar a dormir. Quantes mares tens tu?
Madre Chillona
BAUER, JuttaSanta Marta de Tormes: Lóguez, 2004
Les mares són diferents com hem dit abans… però totes les mares a vegades s’enfaden molt, i criden molt fort, i ens fan mal, tant mal que ens passa el que li passa a aquest petit pingüí, que acabem trencats pel dolor i repartits per tot arreu, i la mama ens ha d’anar recollint i apedaçant amb petons i abraçades.
T’ho he dit 100 cops
KESELMAN, GabrielaBarcelona: Destino, 2006
Casum l’olla! La mare tot el dia em mana! Ara et toca Zoom amb la classe, ara recull l’habitació, no saltis al sofà, renta’t les dents, menja’t el peix, però hi ha una cosa que m’ha dit i no recordo que és! … Potser no és res relacionat amb coses que he de fer… Potser és quelcom més eteri com unes papallones suaus que s’acosten a la carona un dia de primavera…
En una casa també hi poden haver pares.
Pares que també van atrafegats com les mares però que també fan passar estones màgiques als nens i alhora es perden en els seus pensaments…
El meu papà
SAUDO, CoralieMadrid: Kókinos, cop. 2012
El pare, aquests dies, té els temps canviats, està nerviós i se’n va a dormir tard i sóc jo qui l’he d’enviar a dormir, fins i tot llegir-li contes!! Ara tot està del revés…Però també és divertit!
Papá está conectado
KEMMETER, Philippe deBoadilla del Monte: SM, cop. 2017
Aquest conte comença així: “Si veus a un pingüí en un ordinador, no t’espantis, és el meu pare”. Els pares teletreballen i també estan pendents de les notícies, les rodes de premsa i del Twitter. No aparten els ulls de les pantalles… I això a vegades pels nens és un problema… fins que al pare d’aquesta història se li espatlla l’ordinador…
P de papa
MARTINS, Isabel MinhosBarcelona: Kalandraka, març, 2019
Els pares, igual que les mares poden ser màgics, es poden convertir en grues que et porten a collibè, en tractors o avions que et fan volar per tota la casa. Descobreix aquest àlbum d’il·lustracions senzilles que transmeten alhora una gran tendresa.
S’estiren els cabells, es fan llengots i a vegades no se suporten…i ara han d’estar les 24 hores junts!
En definitiva, entre germans, fer-se la guitza és una de les raons de ser, però també són uns companys d’aventura ideals…
Charlie y ratón
SNYDER, LaurelMadrid: Impedimenta, cop. 2019
Confinats amb pares i germans pot ser difícil i també divertit. Aquest llibre aplega quatre històries de germans que se les empesquen per cercar aventures. Un llibre il·lustrat per l’Emily Hugues on se’ns suggereix que de qualsevol anècdota en podem fer una gran història tots junts.
¡Porque siempre va a ser así!
TREIBER, JuttaSanta Marta de Tormes: Lóguez, 2002
Amb… o sense quarantena, les relacions entre germans, com tota convivència, poden portar a conflictes. El germà petit d’aquesta història, com que no pot fer les mateixes coses que el seu germà gran, prepara la seva motxilla per poder marxar…
Germans!
BONILLA, RocíoBarcelona: Animallibres, 2018
El final d’aquesta història es troba ben bé al mig del llibre… La germana gran creu que el seu germà petit és com un mico que es fica per tot arreu, el germà petit pensa que la seva germana és un rinoceront antipàtic que tot ho envesteix. Llibre amb història reversible de queixes per ambdós bàndols on finalment troben qualitats positives com a germans … i una petita sorpresa. Un llibre divertit per aquests dies de convivència profunda.
Això no és una selva
ISERN, SusannaBarcelona: Flamboyant, 2017
La Paula ja està cansada que la manin, no troba sentit a recollir les seves joguines, ni a banyar-se ni tan sols a rentar-se les dents, diu que NO a tot el que els seus pares li demanen que faci. Però un dia, la seva habitació deixa de semblar una habitació per convertir-se en el que sembla: una selva…
El llibre dels porcs
BROWNE, AnthonyPontevedra: Kalandraka, 2013
Aquesta és la història de la família Garrí, on la dona de la família és l’única que fa la feina domèstica. Un dia ha de marxar i deixa una nota al pare i als seus fills que diu “sou uns porcs” i certament, el pare i els nens de la casa s’han convertit en uns porcs. Una crida clara i concisa a la col·laboració familiar. Si no ja sabeu que us passarà: oing oing!
Gens ni mica brutes
OLTEN, WanjaBarcelona: Takatuka, 2010
A la nena protagonista no li agrada rentar-se les mans, no se les vols rentar ni abans de dinar, ni havent menjat espaguetis amb salsa de tomàquet, ni després de jugar amb el seu conillet, li manen tantes coses que expressa la seva rebel·lia amb el fet de no rentar-se les mans… Fins que uns microbis okupes fan acte de presència…
Conte ideal pels nens que ara no volen rentar-se les mans.
Me aburro
YOSHITAKE, ShinsukeMadrid: Pastel de Luna, cop. 2019
Quin pare o mare no ha sentit aquesta frase algun cop, i més ara! Aquest és un conte molt divertit on un nen es planteja què és l’avorriment, de tan avorrit que està. Està tan avorrit que s’imagina quin seria el parc d’atraccions més avorrit del món… De fet és un llibre on l’avorriment et fa riure.
Les paraules dolces
NORAC, CarlBarcelona: Corimbo, 2000
Però també sentim amor, i ganes d’abraçar i dir moltes paraules dolces, i necessitem dir-les però els altres membres de la família van atrafegats i no hi ha temps… fins que al final del dia… vulguis o no, les paraules dolces s’esmunyen de la boca, com qui no vol la cosa…
Encender la noche
BRADBURY, RayMadrid: Kókinos, 2005
La por també pot estar molt present. El nen protagonista té por a la foscor, quan arriba la nit, encén llums, llanternes i espelmes per què l’obscuritat no faci acte de presència. Però un dia, la foscor truca a la porta en forma de nena… I es fa la màgia. Un preciós conte d’en Ray Bradbury.
I si no sabem que fer …el millor?
Reculls de contes eterns d’aquells per explicar un cop i un altre sense cansar-nos
25 contes clàssics per llegir en 5 minuts
DONAT BALCELLS, MarcBarcelona: Beascoa, 2017
Recull de contes per quan la són guanya a les parpelles, contes per un final del dia perquè no falti el nostre raconet de fantasia.
Contes infantils contra tot pronòstic
MOLINER, EmparBarcelona: Columna, 2013
Recull de contes diferent, quin pare no s’ha inventat un conte en algun moment? L’Empar Moliner també ho ha fet, però ella els ha editat. No ens podem perdre la lectura d’aquests contes tan originals i alhora tan propers.
El Darrer dels dracs i altres contes
NESBIT, EdithNordica Libros, 2019
I si voleu passar grans aventures amb dracs feréstecs, dracs bons com un tros de pa i dracs famolencs capaços de menjar-se tres ramats de vaques sencers aquest és el vostre llibre.
Si tens qualsevol dubte amb l’eBiblio pots contactar amb el Servei d’atenció a l’usuari a través d’aquesta bústia de correu electrònic: