Gracq, Julien
La Ribera de les Sirtes
Barcelona : Proa, 2008
He tornat a llegir La Ribera de les Sirtes de Julien Gracq i em segueix meravellant.
El jove aristòcrata Aldo, cansat de passar-se el dia de festa en festa amb els amics, decideix utilitzar els seus contactes per demanar una destinació que li permeti fer algun servei a l’Estat. Així, és enviat a una guarnició fronterera situada en un racó de món d’Orsenna (una espècie de barreja entre Venècia i Nantes), on tothom està a l’espera de l’arribada de l’exèrcit enemic, potent i brutal, que es va demorant i que només mostra mínimes senyals de vida. Però l’espera dels soldats esdevé eterna, el terrible invasor no acaba d’arribar, i Aldo haurà d’aprendre a conviure amb els tres oficials i el seu capità, Marino, contrapunt i rèplica com a co-protagonista d’aquesta obra. Tots dos, aixafats per la llosa de l’avorriment i el curs dels dies sempre emboirats, convertiran una possible amistat en una relació d’estreta vigilància mútua.
La delicadesa de la prosa de Gracq i la reflexió metafòrica latent valen la pena perquè ens endinsem en una obra que requereix, això sí, esforç i dedicació, i que ens recordarà El desert dels tàrtars de Buzzati i Esperant els bàrbars de Coetzee.
Magnífic Gracq. Com afirma Vila-matas un dels exponents més notables d’aquest subgènere literari que ens va deixar el segle XX: la literatura de l’espera…