Ladrón de gallinas - Beatrice Rodríguez

Ladrón de gallinas - Beatrice Rodríguez

Rodriguez, Béatrice. Ladrón de gallinas
Libros del Zorro Rojo, Madrid: 2009

De tots és conegut la dita és més llest que una guineu; ja en  Isop , la guineu acostuma a ser protagonista de les més variades faules, com a la del vell lleó malalt on la guineu és l’única que respon a la crida del lleó confessant-li “jo ja t’aniria a veure al teu cau, però només veig les petjades dels que han entrat però no pas dels que han sortit…”, o la del corb i el formatge, on la guineu l’afalaga de tal manera que aquest prova a cantar desprenent-se del tros de formatge que ràpidament cull la guineu; en un altre estil menys moralitzant, Dahl i el seu senyor Guillot, que és capaç de portar de bòlit a tres grangers més per diversió que per necessitat.

Però sabeu, deixant les faules i les històries, per què es diu que són llestes les guineus? doncs, entre d’altres coses perquè són dels pocs animals (incloent-hi els mamífers superiors bípedes anomenats humans) que se saben treure ells solets les puces de sobre; i sabeu com? doncs arreplegant borrissols de llana -que deixen les ovelles al passar entre matolls- i amb aquests en fan una bola que es posen al musell; després busquen un toll o rierol, on s’enfonsen deixant al descobert -ja us podeu imaginar- el borrissol de llana. Les puces, que no són gaire amigues de l’aigua, comencen la peregrinació, sempre més amunt, i al cap de pocs minuts estan totes reunides a la trampa enginyada per la guineu. Només queda obrir la boca i que la corrent s’endugui tan molesta tripulació.

Ladrón de gallinas - Béatrice Rodriguez

Certament, cada vegada són menys els ramats que volten pels nostres camps avui en dia; no és d’estranyar doncs que les guineus se les hagin d’empescar per trobar altres maneres de treure’s les males puces… la guineu de la nostra historia d’avui s’ha buscat una companya. Amb tot, els seus amics l’ós bru, el conill blanc i el gall no s’ho acaben de creure i, enfurismats comencen una persecució a través del verd del bosc, la negre nit i les foscors dels caus, els cims de les muntanyes, el groc de la platja i el blau del mar: cada pàgina un color, un paisatge, una llum, i en totes elles una fugida cap endavant.

Ladrón de gallinas - Béatrice RodriguezLa història, completament visual, amb detalls de tira còmica, és una excel·lent invitació per als més petits a la lectura -sense necessitat de saber llegir, i per a tots plegats a fer-nos dubtar de les aparences. L’autora, Béatrice Rodriguez, aconsegueix captar la nostra atenció des de la primera il·lustració fins la darrera, en dotze escenes en diferents moments del dia; i inspirant-se en un conte de Janosh, esvaeix la tensió acumulada del llarg viatge en el caliu d’un entranyable final.

A més a més, la història té una no menys estimulant segona part “La revancha del gallo“, on els tres amics inicien el viatge de retorn, amb un gall abatut que no dubtarà a fer nous amics. I encara una tercera “Fox an Hen together”, traduïda com “Día de pesca” que està punt d’arribar a la nostres biblioteques. No serà casualitat que totes ells les trobem a “Libros del Zorro Rojo“, editorial que aposta per l’àlbum il·lustrat de qualitat.

Ladrón de gallinas - Béatrice Rodriguez

3 Comments

  1. Aquest llibre és preciós! 🙂
    El vaig descobrir l’altre dia i em va encantar. I la imatge de tots dos a dalt de l’arbre crec q és la més bonica de tot el llibre ^^

  2. M’en alegro, i comparteixo el teu parer, està molt ben aconseguida i sintetitza acertadament el fil de la història…

  3. Aquest conte seria molt interessant de llegir. perquè las ilustraciòns estan ben fets i a mès la historìa fora de la tipìca historìa òn la guineu és mès llesta que ningù.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.