Harry Potter i la pedra filosofal - J.K. Rowling

Harry Potter i la pedra filosofal - J.K. Rowling

Rowling, J. K. 
Harry Potter i la pedra filosofal


Harry Potter y la piedra filosofal

 

Una de les preguntes que els pares dels nens d’edats compreses d’entre 11 i 15 anys, o els mateixos joves que volen endinsar-se en el fantàstic món de la lectura és: què em recomanes? Una bona pregunta, ja que has de seleccionar quin tipus de lectura prefereix: romàntic, realista, fantasia, terror o riure. Però, si no hi ha resposta, s’intenta tirar pels clàssics d’aventures i de fantasia com La història interminable de Michael Ende, El hòbbit de J.R.R. Tolkien, Les cròniques de Narnia de C.S. Lewis, fins a arribar a… Harry Potter.

Quan es menciona Harry Potter, es pot trobar amb la frase: –Ja he vist les pel·lícules! El bibliotecari l’intenta convèncer amb l’argument de què el llibre supera la pel·lícula. Finalment marxen mig convençuts amb el primer volum en préstec. La majoria dels casos tornen a venir passades poques setmanes a emportar-se els posteriors volums de la saga.

De la desbordant imaginació de l’escriptora Joanne Rowling, o mundialment coneguda com a J. K. Rowling (Chipping Sodburry, Regne Unit, 1965), ha sorgit els personatges de Harry Potter; Ron Weasley; Hermione Granger i altres alumnes de l’escola com Draco Malfoy, Cedric Diggory o… Neville Longbottom. També ha creat tot un món fantàstic i meravellós com l’Escola Hogwarts, la Ronda d’Allà o Gringotts. Sense oblidar la creació del Quidditch, el Diari profètic o diferents llibres de text de l’escola de bruixots i fins i tot, contes tradicionals de bruixots.

La història és prou coneguda, un jove que descobreix que és un bruixot. Inesperadament, rep una carta del director de l’escola de bruixots proposant-li formar part de l’alumnat. Allà fomentarà els seus poders i adquirirà coneixements màgics i establirà amistat amb diferents personatges, tot i que també trobarà enemics malèfics.

J. K. Rowling
J. K. Rowling

J. K. Rowling va tenir la inspiració per la història d’en Harry Potter en un viatge en tren. Va haver-hi d’escriure el primer volum en cafeteries, ja que no tenia diners per pagar la calefacció. Però si voleu saber més de la seva vida i del seu treball com a escriptora, es recomana el llibre J.K. Rowling vista per J.K. Rowling unes converses de la novel·lista amb Lindsey Fraser.

Ja des del primer llibre, a més de viure moltes aventures, l’escriptora fa partícip al lector de tot un món imaginari. A mesura que anem llegim es mostra com creixen els personatges principals i com van madurant les relacions entre ells. A més, es rep tota una sèrie de valors, que poques novel·les actuals transmeten.

J. K. Rowling ha rebut les influències dels escriptors Charles Dickens, J.R.R. Tolkien, C.S. Lewis, entre altres. Per exemple, de Dickens n’extreu la infància desgraciada del protagonista; de Tolkien, el món ric en matisos i de Lewis, un objecte quotidià que condueix a un món de fantasia.

A més a més de les set novel·les que conformen la saga literària, l’escriptora ha escrit tres llibres amb finalitats benèfiques: El quidditch de totes les èpoques, Bèsties fantàstiques i on trobar-les i Les rondalles del bard Gallard. El primer és un llibre de la biblioteca de Howgarts, el segon és un llibre de text de l’escola i el darrer és un recull de contes tradicionals de bruixes i bruixots.

Harry Potter i la pedra filosofal - J.K. Rowling
Rupert Grint, Daniel Radcliffe i Emma Watson

De les novel·les, s’han fet les seves respectives adaptacions amb Daniel Radcliffe, Rupert Grint i Emma Watson en els papers principals.

Després de narrar les aventures del jove mag, J. K. Rowling es va atrevir escriure una novel·la per adults, La vacant imprevista amb força acceptació i recentment s’ha sabut que el 2013 va publicar El cant del cucut sota el pseudònim de Robert Galbraith. Dels diversos premis que ha rebut, destaca el Premio Príncipe de Asturias de la concòrdia per la seva tasca benèfica.

Gaudiu amb les aventures de Harry Potter, joves aprenents de mag!!!

I us proposo una pregunta difícil, quina de les set novel·les és la vostra favorita?

Veieu una de les primeres entrevistes a J. K. Rowling:


 

5 Comments

  1. El llenguatge, el to i el rerefons emocional en els diferents episodis de la història de’n Harry Potter no m’ha semblat mai del tot infantil ni juvenil, sinó més aviat adult. Potser l’èxit que han tingut en la gent jove rau precisament en el fet que els lectors, de l’edat que siguin, s’hi senten tractats des d’una maduresa adulta. Si es llegeixen en versió original, crec que és més notori que la Rowling no ofereix pas el que es podria anomenar una lectura fàcil. És per això que penso que cal recomanar-los sempre i que cada vegada més són un clàssic.

  2. Jo,quan sigui més gran em llegiré els llibres de Harry Potter.(l’any que ve o l’altre)me’ls ha recomanat molta gent.

  3. Vaig llegir els llibres amb 38 anys i vaig xalar-ne d’allò més! Els llibres superen les pel·lis amb escreix!!! Ara vull tornar-los a llegir amb la meva filla, començarà el primer amb 9 anys.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.