Portada de Todo Marlowe

Portada de Todo MarloweChandler, Raymond. Todo Marlowe
Barcelona : RBA, 2009.

El llibres de Chandler tenen trames rodones, amb bons diàlegs, tipus durs, dones perilloses i casos interessants.Chandler és un dels màxims exponents de la novel•la negra per excel•lència. Tal com diu el mateix Marlowe:

Lo verán como yo lo vi, conocerán a la gente, encontrarán las pruebas, y quizá lo resuelvan rápido; o quizá no. Creen que lo harán, ¿no? Bien, son listos. Pero déjenme darles un consejo: tienen que vigilarlos, tienen que vigilarlos todo el tiempo, porque cuando menos lo esperas, pasan cosas”.

Extret de “La dama del lago”  de Robert Montgomery (1947)

Qui és Philip Marlowe?

Personatge creat per Raymond Chandler com un cínic, incorruptible i seductor, que adora els escacs i la poesia, amb la seva pròpia ètica, en definitiva un home dur i desencisat d’una societat corrupta on el crims són habituals i els diners i l’ambició d’uns pocs dominen la societat.

En el llibre trobem un recull de les novel•les protagonitzades per Marlowe, el seu personatge amb més projecció, qui va traspassar les fronteres del paper i va arribar al cinema interpretat per actors tant carismàtics com Humphrey Bopgat, Robert Mitchum, Dick Powel o James Garner.

Els títols inclosos a “Todo Marlowe” són:

Fotograma "Adiós muñeca"
Fotograma "Adiós muñeca"
  • El somni etern” (The Big Sleep, en 1939).
  • Adéu, nina” (Farewell, My Lovely, 1940).
  • La finestra alta” (The High Window, 1942).
  • La dama del llac” (The Lady in the Lake,
  • La germana petita”, (The Little Sister, 1949).
  • El llarg adéu” (The Long Goodbye, 1954).
  • Playback” (1958).

També inclou els dos relats breus  “El confident “ (Finger man, 1934)i “El llapis”(The Pencil, 1958).

Chandler va ser un escriptor molt cinematogràfic, les seves obres van ser portades a la gran pantalla moltes vegades,  per això, una bona part d’aquest títols són clàssics del cinema negre com,   “El sueño eterno” de Howard Hawks (1946), “El largo adiós”  de  Robert Altman (1973), “La dama del lago”  de Robert Montgomery (1947) i “Adiós, muñeca” de Dick Richards( 1975).

Algunes de les joies del gènere, encara que no són protagonitzades pel Marlowe, també estan basades en obres del genial escriptor  com  “La dalia azul” (Marshall, George, 1946). Altre vegades Chandler només exercí de guionista però la seva empremta va restar a grans pel•lícules com  “Extraños en un tren” (Hitchcock, Alfred, 1951) o “Perdición” (Wilder, Billy, 1944).

La dama del lago(1947). Robert Montgomery

3 Comments

  1. en Humphrey bogart va fer que quan llegim una novel·la d’en Raymond Chandler veiem la seva cara personificada en la del detectiu Marlowe. Cap personatge literari, i mira que n’han hagut, s’escau tant bé a la personalitat cinematogràfica. Es podia dir que en Chandler es va basar en el Humphrey per elaborar el seu personatge.
    Els directors de casting, en aquest cas, la van encertar de ple.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.