El 26 de juny de 1977, més de 4000 persones es van manifestar Rambla amunt per reivindicar els drets de les persones LGTBI i la derogació de la Llei de Perillositat Social, una herència del franquisme que perseguia les persones LGBTI pel sol fet de ser. Va ser una manifestació convocada pel FAGC, que va acabar en disturbis i enfrontaments amb la policia i que va ser recolzada pel col·lectiu feminista i l’obrer, que també van participar en la que es considera la primera manifestació de l’orgull LGBTI en tot l’estat.

L’Ajuntament de Barcelona ha volgut commemorar aquest fet amb una sèrie d’activitats que permetin fer memòria i també reflexionar sobre el futur de la realitat de les persones lesbianes, gais, trans, bisexuals i intersexuals. Al web més de 40 anys d’orgull i alliberament LGTBI trobareu molta informació sobre la manifestació de l’any 77 i podreu aportar el vostre testimoni. A més, trobareu informació del cicle d’activitats que s’ha organitzat des del Pla Municipal per la Diversitat Sexual i de Gènere i que s’està celebrant d’abril a juny a diversos centres cívics i biblioteques de la ciutat. Les biblioteques de Barcelona que hi participen són la Biblioteca Sagrada Família-Josep M. Ainaud de Lasarte, la Biblioteca Francesca Bonnemaison, la Biblioteca Poble-sec – Francesc Boix, la Biblioteca Vila de Gràcia i la Biblioteca Nou Barris, amb una oferta d’activitats per a tots els públics: exposicions, xerrades, contacontes, teatre, cinema, etc.
Si voleu anar fent boca, aquí teniu els tràilers de l’obra CROTCH, de la Cia. Baal, que es podrà veure el 29 de maig a la Biblioteca Sagrada Família, i del documental EnFemme, d’Alba Barbé, que podreu veure el 9 de juny a la Biblioteca Nou Barris:
L’any 1977, Barcelona se sumava a les ciutats d’arreu del món que a partir de la revolta de l’Stonewall Inn del 28 de juny de 1969 a Nova York, cada any organitzaven marxes reivindicatives. Per entendre la importància d’aquestes primeres manifestacions i de les lluites que s’han dut a terme des del col·lectiu LGBTI al llarg d’aquests més de 40 anys, us recomanem una petita selecció de documents que aborden aquests temes:
Orígens del Pride: La revolta de l’Stonewall Inn i les seves protagonistes.

S.T.A.R. Acción Travesti Callejera Revolucionaria: supervivencia, revuelta y lucha trans antagonista
RIVERA, Sylvia. Johnson, Marsha P.Madrid: Imperdible, 2015

Historia de lo trans: las raíces de la revolución de hoy
STRYKER, SusanMadrid: Continta Me Tienes, 2017


Ser LGTBI durant el franquisme: La llei de “Vagos y Maleantes”. Quan la llei et persegueix per ser qui ets.

Homosexuals i transsexuals: els altres represaliats i discriminats del franquisme, des de la memòria histórica
José Benito Eres Riguiera, Carlos Villagrasa Alcaide, coordinadorsBarcelona: Bellaterra, 2008

Transgènere sota franquisme: recuperació de la memoria
Front d’Alliberament Gai de CatalunyaBarcelona: Fagc, 2007

El Moviment gai a la clandestinitat del franquisme : 1970-1975
FLUVIÀ i Escorsa, Armand deBarcelona: Laertes, 2003

El Látigo y la pluma: homosexuales en la España de Franco
OLMEDA, FernandoMadrid: Oberon, 2004
40 anys de lluita: Memòria del moviment LGTBI a Catalunya i Espanya

Manifiestos gays, lesbianos y queer: testimonios de una lucha: 1969-1994
(ed.) Rafael M. Mérida JiménezBarcelona: Icaria, 2009

Homonots: converses amb deu gais que han obert camí
SOLER, FrancescBarcelona: Angle, 2013

Adiós, Chueca: memorias del gaypitalismo: la creación de la “marca gay”
LILY, ShangayMadrid: Akal, 2016

Lo Nuestro sí que es mundial : una introducción a la historia del movimiento LGTB en España
MARTÍNEZ, RamónBarcelona; Madrid: Egales, 2018
Des de les biblioteques, treballem per a que les nostres col·leccions siguin un reflex de la diversitat de la nostra societat. És per això que trobareu aquests documents en moltes de les nostres biblioteques i, si voleu aprofundir en el tema, en algunes d’elles podreu consultar fons especialitzats en la temàtica LGTBI:
Biblioteca Sagrada Família-Josep M. Ainaud de Lasarte: fons LGTBI
Fons especial de temàtica LGTBI. Actualment consta d’uns vuit-cents volums i es presenta en una gran diversitat de suports documentals (pel·lícules en DVD, novel·les o llibres de coneixements). Aquest fons s’ha completat amb una selecció de llibres sobre la teoria Queer que trobaràs a L’Aparador.
Biblioteca Nou Barris: fons Identitats trans i gènere
Centre d’interès amb documents que parlen sobre les identitats trans en tota la seva diversitat i sobre els discursos entorn el concepte de gènere. La nostra selecció inclou temes d’interès, ficció i relats personals>, cinema i música i infantil i juvenil.
Biblioteca Francesca Bonnemaison: fons Contes per la igualtat
La biblioteca ha fet una selecció de contes i altres documents, vinculat al Fons Especial Dona, que tracta de la igualtat de gènere i d’oportunitats a través de la literatura infantil, en contraposició a la literatura tradicional, que sovint ha mostrat una visió del món que ha afavorit el sexisme. En aquesta selecció trobareu diverses temàtiques, entre elles una dedicada a la diversitat afectiva: mares lesbianes i lliure identitat sexual de les nenes.
3 Comments
Enhorabona pel post.
Moltes gràcies Neville! Aquest més publicarem més articles relacionats amb el tema per unir-nos a la celebració de l’orgull LGTBI, esperem que siguin del teu interès!
Hola, Orlando! Com vaig escriure ahir (https://twitter.com/GILLESDENIZOT/status/1673262694676275202): «Una bona idea per conscienciar des de petit, ensenyar respecte i erradicar l’homofòbia. Sobretot avui, data d’aniversari de @fagc_catalunya a la Rambla, 26 de juny de 1977.» No he estat mai a la biblioteca Nou Barris, però aviat ho faré!
Ara bé, un comentari pel concurs de juny de Bibarnabloc i La plaça del Diamant. Nascut a Ginebra l’any 1967, potser m’he trobat amb la Rodoreda «rumiant a Ginebra tot mirant la muntanya del Salève o tot passejant per la Perla del Llac». 😉