El gat és un animal que mai passa ni passarà de moda. Els i les amants dels gats estem d’enhorabona perquè la cultura va carregada, any rere any, de novetats culturals interessants per satisfer la nostra gran curiositat “gatuna”.
Que el gat és un animal fascinant, ja ho sabien a l’antic Egipte on aquest felí, era considerat com un ésser sagrat i es relacionava sobretot amb la protecció. Una de les deesses potser més famoses amb forma de felí, era la deessa Bastet protectora i guardiana de la llar… encara que si s’enfadava, llavors prenia la forma de Sekhmet, una lleona guerrera i sanguinària! Millor doncs, no enfadar-la per si de cas…
No només Egipte va caure rendit als encants d’aquest animal, l’art és una prova de la gran fascinació que ha tingut aquest animaló al llarg de la història… Voleu saber més? Podeu mirar el post Els felins a la història de l’art que es va publicar sobre aquest tema al Bibarnabloc.
La literatura també té com a protagonistes a mascotes aliades d’escriptors i escriptores de renom: Doris lessing, Colette, Alejandro Jodorowsky, Julio Cortázar, Bukowski… sense oblidar a Ernest Hemingway que va arribar a conviure amb una “família gatuna” de 50 membres!! Tampoc ens podem oblidar de la música on molts personatges importants han compartit algun moment de la seva vida amb aquesta simpàtica mascota (el llibre recomana el videoclip Triumph of a Heart de la cantant Björk… si el mireu, descobrireu el perquè).
Però si volem veure passejar gats i gatets, hem de centrar la nostra visió en el setè art. I es que el cinema va ple d’artistes de quatre potetes que poden ser personatges secundaris o, simplement, ser els absoluts protagonistes de la pel·lícula. Per això, recomanem aquesta “delicatessen”:
Sánchez González, Juan Luis
Miau, miau, miau : los gatos en el cine
Madrid : Diábolo, 2017
Aquest llibre fa un bon repàs a algunes de les millors actuacions “minines” que han aparegut al cinema. Anècdotes, curiositats, històries darrere de les càmeres… tot un món per descobrir sobre els personatges interpretats pels gats. Fins i tot, hi ha gats que han aconseguit el Premi PATSY (Perfoming Animal Television Star of the Year), creat l’any 1939 per l’Associació Humanitària de Hollywood en homenatge a la mort accidental d’un cavall en el rodatge de la pel·lícula “Tierra de audaces”. Sí, es veu que també els animals aconsegueixen premis per les seves interpretacions. Tot i que actualment no existeix aquest premi, hi ha el seu equivalent en els Pawscars Awards que reconeix també el treball dels animals al cinema. Segons els autors del llibre, només un gat ha aconseguit guanyar dos d’aquests premis PATSY: L’Orangey. Aquest gat va treballar en moltes pel·lícules i segur que el recordareu junt amb la gran Audrey Hepburn en el clàssic de Blake Edwards, Desayuno con diamantes, adaptació de la novel·la de Truman Capote (Podeu mirar també la nostra recomanació al Bibarnabloc en aquest enllaç).
Buttercup, Jones, Lucinda, Kitty, Gato, Ulysses, Titi, Pandora, Orion… Són alguns dels noms dels personatges interpretats pels gats que trobareu amb una petita explicació on abunden petits detalls sorprenents del rodatge de la pel·lícula. Això sí, la selecció s’ha fet d’acord amb la importància del gat a la pel·lícula perquè com diuen els autors…
Si hubiésemos puesto todos los que hemos descubierto habríamos hecho una enciclopedia de unos diez tomos. Y como tampoco es plan, hemos decidido comentar los más relevantes de la historia del cine y, sobre todo, que en la película a la que pertenecen tengan nombre propio a ser posible en su traducción al español. Porque hay miles de gatos que aparecen brevemente en algunas escenas así, a lo loco, sin saber quiénes son. Y nuestros mininos tienen la personalidad suficiente para que estén aquí descritos con sus nombres (maullando como es debido) por orden alfabético.
Cal destacar també la selecció que apareix al llibre sobre els gats animats. El cinema i les sèries de televisió moltes vegades també han cedit part del protagonisme a molts gats. Alguns ja formen part dels clàssics i altres més actuals, segur que amb el temps també ho aconseguiran. Segur que molts de vosaltres reconeix algun d’aquests felins amb alguna certa nostàlgia…
Aquest llibre el signen Juan Luis Sánchez i Luis Miguel Carmona dos apassionats dels gats i del cinema que han fet un equip per crear un llibre molt simpàtic i amè de llegir, on gaudireu amb la quantitat d’històries sorprenents que hi trobareu. Si us agraden els gats i el cinema, aquesta és una bona elecció.
I per acabar, si parlem de gats i cinema, aquí va una segona recomanació adreçada només a paladars exquisits… Efectivament, aquesta també és una altra “delicatessen”:
Herbert, Susan
Gatos de película
Gats de pel·lícula
Madrid : Lata de Sal, cop. 2014
D’aquest llibre no diré res perquè l’heu de veure… és sim-ple-ment fantàstic!
Us deixo un petit tastet…

6 Comments
‘Gatos de película’ és senzillament fantàstic.
Molt graciós i ‘ocurrente’.
Us farà riure, de bon segur. Les escenes estan ben trobades i els animalons són molt macos.
Sóc una fan dels gats.
És un animal amb molta personalitat. Qui domestica un gat?
Correré a llegir-lo!
Gràcies
M’encanta el tema del llibre recomanat. Els gats són ésser maravellosos,seductots, misteriosos….i barrejat amb el cinema, molt millor. Llegiré el llibre
“Ronroneando bajo la lluvia” que bo! m’encanta!
Cinema i gats és la combinació perfecta per l’èxit. Li donaré un cop d’ull a les recomanacions que feu.
Miau!
Hola! Quina pinta més bona, el llibre, el buscaré! Aprofito en tot cas per recomanar una peli que no sé si sortirà al llibre i que és una meravella, us encantarà si estimeu com jo les gates. Parlo de “Kedi, gatos de Estambul”. No us la perdeu!
Me encantan los gatos y su naturaleza contemplativa, estética por excelencia. Mi biblioteca ya cuenta con varios libros sobre gatos compañeros de grandes escritores, así que este libro será un ‘must-have’. También dará ganas de ver aún más películas.