NARRATIVA (AUTO)BIOGRÀFICA

Darrerament prolifera al panorama literari un gran ventall d’obres que concentren en la vida dels seus autors la seva raó de ser, compartint en alguns casos les figures d’autor, narrador i personatge.

Aquestes obres, generalment sota la forma de novel·la, fan del relat personal un motiu per trobar-se, conèixer-se i comprendre’s a si mateixos, indagant en el passat per després reconstruir la pròpia identitat a partir dels records, reflexions i experiències. A més, des d’allò més íntim, poden arribar a dibuixar una radiografia sociocultural d’una determinada època.

Al 2013 l’escriptor i crític literari Vicente Luis Mora al seu assaig La literatura egódica va introduir el neologisme ‘autonovela’ definint-la com:
 

el lugar de encuentro entre la metanovela y la autoficción, describiéndola como el marco conceptual donde podrían incluirse diversos libros que tienen en común cuatro elementos: un esquema autofictivo, un paralelismo constante entre la reelaboración subjetiva y la elaboración del propio libro en curso, una autocrítica psicoliteraria y un contenido tan clavado en la realidad que podría causar efectos directos (y no siempre agradables) en el entorno personal y familiar del escritor.

 
Llegint algunes d’aquestes obres s’acaba detectant que no sempre s’assoleix aquest exercici introspectiu, ja que alguns autors, abans i durant la narració, no han encertat escollint els moments vitals que volen exposar i la manera de tractar-los, tot i que els lectors els hi hem de reconèixer la valentia i l’honestedat per voler mostrar-nos alguns passatges de la seva vida.

Com a lector crec que haurien d’optar per posar el focus en els moments rellevants que poguessin aixecar-nos i fer-nos mantenir l’interès en el text, com ara poden ser les relacions amb altres persones, siguin familiars, d’amistat o d’altra naturalesa, i les diferents maneres i graus d’intensitat que es desenvolupen. I per aconseguir-ho haurien de fugir del collage d’anècdotes puntuals i aprofundir més en les experiències, emocions i sensacions viscudes. Davant d’una situació concreta penso que diu molt més d’un autor/narrador/personatge com recorda una mirada o un silenci d’algú proper que no pas el record del color del seu primer cotxe. Darrere d’una mirada o un silenci hi ha una reacció humana amb múltiples motius, intencions i interpretacions per descriure. En canvi, el color del cotxe no deixa de ser una dada.

En referir-me a la figura de l’autor/narrador/personatge vull destacar que, en aquest tipus de novel·les, la narració en primera persona proporciona al text autenticitat i credibilitat en la confessió, així com la intensitat narrativa i formal necessària per a fidelitzar al lector.

No vull deixar passar per alt el fet que aquest tipus d’obres de caràcter (auto)biogràfiques han existit sempre, i de bons exemples segur que coneixem i hem llegit tots. M’agradaria pensar que el recent boom promocional que estan experimentant als darrers temps no sigui una campanya comercial per identificar-les com a nou “gènere” i així posar-les de moda, com ja es va fer amb altres tipus de novel·les, per acabar encabint-les dintre d’una mateixa secció a les llibreries. Ah!, i que tampoc no es comencin a escriure per encàrrec, si us plau, que, com diu la dita popular ‘es triste de pedir pero más triste es de robar’, sobretot si es tracta d’una vida aliena però a la vegada pròpia d’algú altre.

A continuació us relaciono uns quants títols (n’hi ha molts més) per si us voleu endinsar en les seves pàgines i valorar si els autors realment posen l’èmfasi en la reflexió i en despullar la seva ànima o, en canvi, el posen en la narració d’anècdotes superficials. Sota el meu parer, entre aquestes novel·les hi ha dels dos tipus.
 

 

Relatos autobiográficos / Thomas Bernhard
Indigno de ser humano / Osamu Dazai
Clavícula : mi clavícula y otros inmensos desajustes / Marta Sanz
Yo misma, supongo / Natalia Carrero
Solenoide / Mircea Cartarescu
Ordesa / Manuel Vilas
Diaris / Katherine Mansfield narrativa autobiografica
Entre ellos : recuerdos de mis padres / Richard Ford narrativa autobiografica
El Desconcierto / Begoña Huertas narrativa autobiografica
Permagel / Eva Baltasar
Les Possessions / Llucia Ramis narrativa autobiografica
El Dolor de los demás / Miguel Ángel Hernández narrativa autobiografica

 

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.