Només es pot aprendre allò que estimem

Neuroeducación - Francisco Mora

Neuroeducación - Francisco MoraMora, Francisco. Neuroeducación. Madrid: Alianza, 2013

Digues-m’ho i ho oblido,
ensenya-m’ho i ho recordo,
involucra-m’hi i ho aprenc
.
Benjamin Franklin

Quan alguna cosa ens interessa o ens crida l’atenció és quan aprenem i fixem els continguts de manera més ferma.

Necessitem que allò que hem d’aprendre ens desperti alguna emoció perquè es fixi al nostre cervell i aprenguem.

La neurociència cognitiva ens mostra mitjançant l’estudi de l’activitat de les diferents  àrees cerebrals com el cervell aprèn realment allò que li crida l’atenció i que genera emoció.

Francisco Mora és doctorat en medicina per la Universitat de Granada i doctorat en neurociències per la Universitat d’Oxford. És catedràtic de fisiologia per la Universitat Complutense de Madrid i professor de fisiologia molecular a Iowa.

Francisco Mora
Francisco Mora
Al seu llibre ens explica com pot ser interessant que el món de l’educació tingui en compte els coneixements de la neurociència per afavorir un millor aprenentatge i tanmateix per esbrinar quines poden ser les causes d’un mal aprenentatge.

La neurociència cognitiva busca mètodes i recursos per activar aquesta atenció en els alumnes i millorar el rendiment acadèmic, mètodes que han de ser adequats a cada edat i moment evolutiu de l’alumne i a les matèries que s’han d’aprendre.

L’entrenament per a fixar l’atenció pot ser un recurs molt efectiu en casos de dèficit d’atenció.

La lletra amb sang no entra, al contrari del que diu la dita i del que en determinats períodes s’havia fet creure i s’havia emprat en l’educació dels infants sotmetent a càstigs físics i maltractant als alumnes que no assimilaven correctament els continguts educatius.

Només quan el que s’explica a les escoles, instituts, facultats  ja sigui escrit o parlat, en llibre, a classe o pel mitjà que sigui és capaç d’encendre la llum de l’atenció si resulta interessant, si es transmet amb emoció i genera emoció en l’alumne.

La Neurociència i l’educació es donen la mà per juntes aconseguir que l’aprenentatge sigui un aprenentatge significatiu.