//

Pa, Pa, Pa….Papageno

inuts de lectura
La flauta magica - Mozart

La flauta magica - MozartMozart, Wolfgang Amadeus; adaptació de Joan de Déu Prats; il·lustracions Joma. La flauta màgica. Barcelona : Hipòtesi, 2005

“Una vegada, en un país llunyà, hi havia un príncep molt valent que va sortir de cacera. Es deia Tamino i de sobte es va veure atacat per un serp ferotge. Quan estava a punt de morir, la Reina de la Nit i les seves tres serventes el van salvar. Com a premi li va demanar que alliberés a la seva filla Pamina, segrestada per Sarastro, Gran Mestre del Sol. Per ajudar-lo, el va acompanyar l’ocellaire Papageno i la seva flauta màgica… “

Així comença La flauta màgica, singspiel (parts cantades i parts parlades) en dos actes amb música de Mozart i llibret en alemany de Emanuel Schikaneder. Va ser l’última òpera de Mozart, estrenada a Viena el 30 de setembre de 1791, prop de dos mesos abans de la seva mort.

Hi ha diverses lectures de La flauta màgica, en aquesta per a infants, com a d’altres, es fa una reducció i adaptació de personatges,  donant-li més protagonisme a l’ocellaire Papageno que pel seu humor i el seu vestuari, resulta més atractiu pels nens i nenes. Aquesta versió en conte va acompanyada d’un CD de música amb les cançons més lleugeres i conegudes de l’òpera, l’ària de la Reina de la Nit o la famosa melodia de la flauta de Papageno: Sol, La, Si, Do, Re….i succeiran coses màgiques!!

L’adaptació del llibret correspon a l’escriptor Joan de Déu Prats, autor de llibres de literatura infantil que també a fet la versió d’altres òperes en aquesta mateixa col·lecció. Les il·lustracions són a càrrec de Joma, habitual de La Vanguardia, ha dibuixat amb gran sensibilitat els elements simbòlics de l’òpera com ara la flauta daurada o els personatges/concepte.

La introducció a través d’aquestes adaptacions és un bona manera de començar a motivar als infants en la música clàssica en general i en l’òpera en particular.  També són molt útils les programacions “familiars” dels auditoris i teatres. A casa nostra L’Auditori programa dos espectacles per a infants a partir d’un any que els introdueix als sons de l’orquestra i de les obres clàssiques infantils. El “Petit Liceu” és una temporada d’òpera amb espectacles com la pròpia La petita flauta màgica, El gato con botas i L’orquestra dels animals. De qualsevol manera, com a d’altres aspectes de l’educació dels infants, si no s’escolta a casa música clàssica, si no es gaudeix de la música en general, difícilment educarem l’oïda dels nostres fills.

I així mica en mica s’aniran acostumant a estar calladets i quietets i assegudets tres o quatre horetes escoltant cantar a senyors i senyores. Llavors, en aquest moment (i no abans), els podeu asseure al costat meu al teatre, seran benvinguts!

Escamillo

Sóc en Celso, em trobareu a la Biblioteca Sagrada Família, però al bloc sóc un torero, un torero sense toro, eh!... un torero de music-hall, diguem-ne un torero-molinero... no sé si m’explico, vale?

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Anterior història

País de llops, una Barcelona de postguerra

Següent història

El descens o viatge sense retorn

Últimas de Blog