Ikeda, Riyoko
La Rosa de Versalles
Sant Adrià de Besòs: Azake, 2002
L’any 1755 van néixer a Europa tres persones condemnades a compartir el seu destí. (…) La trobada d’aquests tres personatges canviarà el curs de la història.
Aquest text pertany a La Rosa de Versalles, un clàssic del manga per a noies que va representar tot una revolució en el moment en que es va publicar al Japó dels anys setanta. Fins a aquell moment el manga destinat al públic femení estava dominat pels autors masculins, que presentaven personatges femenins estereotipats i històries que perpetuaven els rols tradicionalment associats a la dona.
En aquest context, l’obra de Riyoko Ikeda va irrompre com un vendaval, oferint, d’una banda, una relectura de la història que reconeixia el paper de les dones com a agents de canvi i, de l’altra, personatges femenins carismàtics que desafiaven les convencions socials. Les joves lectores japoneses van respondre en massa, convertint la sèrie en un veritable fenomen sociològic.
La trama gira al voltant d’un triangle amorós format per dos personatges històrics i un de fictici: la reina Maria Antonieta, el compte Hans Axel Von Fersen i Òscar François de Jarjayes, una dona criada pel seu pare com un home per servir a la guàrdia reial.
Que no us enganyi la seva aparença: ens trobem davant d’una obra complexa, apassionant a més d’altament addictiva. La Rosa de Versalles va depassar la seva naturalesa de fulletó històric per reflectir les inquietuds i els anhels d’una generació que es debatia entre la voluntat de respectar els costums ancestrals i el legítim desig de llibertat que reivindicava el moviment feminista. No està gens malament per un còmic per a noies…

Si voleu aprofundir en la figura de la reina Maria Antonieta i els seus amors, no us perdeu aquesta pel·lícula:
2 Comments
Una de les coses que més em va sorprendre és com està de ben explicada la Revolució francesa, llegint-lo és molt fàcil d’entendre perquè es va arribar a aquell desenllaç i tots el motius que el van provocar. A part, els personatges, tan reals com ficticis, estan molt ben tractats i de seguida t’enganxes i vols saber que els passarà. Ai, André! un dels millors enamorats de vinyeta amb que m’he trobat.
Felicitats per tantes propostes dedicades a la dona: l’execució de Sherezade, el manga reivindicatiu, la noia àrab rabiosa……. unes propostes genials!!