Un moment per a una troballa

Un momento de descanso - Antonio Orejudo

Un momento de descanso - Antonio OrejudoOrejudo, Antonio. Un momento de descanso. Barcelona : Tusquets 2011

Des de fa temps en diverses publicacions literàries, en format paper o digital, es parla cada cop més d’un nom que cal tenir en compte, i que desafortunadament pot passar una mica inadvertit en l’allau de títols que es publiquen cada any.

Es tracta d’Antonio Orejudo, professor universitari i autor de quatre llibres de ficció que es poden qualificar de troballes. El lector hi podrà llegir històries peculiars i tremendament divertides escrites amb ritme i habilitat, fins al punt de ser capaç d’enganyar-nos fent servir els mecanismes de la pròpia ficció.

Antonio Orejudo. Il·lustració de Gusi Bejer.
Antonio Orejudo. Il·lustració de Gusi Bejer. Font: El Cultural.es
L’última novel·la que ha publicat es titula Un momento de descanso, i en ella l’autor recupera el to de la magnífica Ventajas de viajar en tren (novel·la que explora el terreny d’algunes patologies mentals amb gran sentit de l’humor) amb la història de dos amics que es retroben després de molts anys (un d’ells és el propi Orejudo, escriptor). L’amic, ara professor, ha tornat d’Estats Units i es troba en un mal moment personal (la seva dona l’ha enganyat, el seu fill es dedica a negocis turbulents i una alumna de la universitat li fa la vida impossible), de manera que necessita un canvi de rumb i convenç Orejudo perquè investiguin plegats sobre una antiga conspiració que va tenir lloc a la facultat on havien estudiat filologia hispànica, a l’Espanya dels anys vuitanta, sota la tutela d’un curiós catedràtic, qui els donarà les claus i els noms dels principals instigadors.

Com sempre, l’autor ens regala moments de gran comicitat que fan trontollar els valors dels estudis humanístics en l’època del materialisme i les noves tecnologies; del prestigi de l’academicisme, tacat de corrupció i enveges; i d’allò que considerem normal en el comportament humà, i que en el fons és fronterer amb la bogeria i l’absurd.

2 Comments

  1. Orejudo sempre sempre sorprén i fa pensar tant com fa riure (és a dir, molt!), en la línia de Juan José Millás i (potser no tant, però també), Quim Monzó o Pere Calders.

  2. El llibre pot estar molt interessant de llegir per els que agrada els llibres de misterì amb una mica de comedìa.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.