Un parèntesi per tastar la vida

Lulu una mujer desnuda - Etienne Davodeau

Lulu una mujer desnuda - Etienne Davodeau

Davodeau, Étienne
Lulú Mujer Desnuda

Barcelona : Ediciones La Cúpula, 2010

 
Aquest còmic t’atrapa des de la portada i s’assaboreix lentament a través de les imatges, els silencis de tot allò que no s’explica però que hi és latent i un final que demana ser contrastat amb altres lectors.

Lulú és una dona de 40 anys que, superada per la situació familiar, tres fills i un marit possessiu, decideix sense planificar-ho agafar-se un parèntesi dins la seva quotidianitat. En la seva fugida fa coses que no ha fet mai: autoestop, dormir al carrer, conèixer gent molt diferent a ella… La història se’ns explica a través d’un amic seu que, quan s’assabenta de la seva desaparició decideix espiar-la.

Lulú vol un temps per a ella, per observar la vida, i aprofitar tots els petits moments que sent que se li escapen dins la seva quotidianitat. Tot això ho sabem sense que ens ho expliqui, emana de les il·lustracions: la nostra protagonista va lleugera d’equipatge, sempre camina endavant i s’atura a mirar l’horitzó. Es deixa portar i viu petites aventures que li esborren les preocupacions que porta dibuixades en el rostre.

Lulu una mujer desnuda - Etienne Davodeau

Lulu una mujer desnuda - Etienne Davodeau

Lulu una mujer desnuda - Etienne Davodeau
 

Étienne Davodeau
Étienne Davodeau
El tractament gràfic es fa amb marrons, blaus i blancs, tons que donen la calidesa i la fredor de tot el que van vivint els personatges. El traç de l’autor, Étienne Davodeau, acompanya i reforça els sentiments de la protagonista, és un dibuix que no necessita paraules. La il·lustració de la portada és l’essència del llibre i el títol també el trobo molt encertat: despullada, lleugera d’equipatge però també vulnerable en la seva situació.

Aquesta és una història extrapolable a moltes altres realitats: quantes vegades no heu imaginat deixar-ho tot i canviar de vida? El que no sabem és si fuig d’una realitat que no li agrada o si simplement vol provar la vida que s’està perdent.

S’explica en dos volums, dues etapes del viatge, la primera descriu una vivència que acaba però a l’haver una segona part veiem que no es queda atrapada per aquest fet sinó que tira endavant ella sola i segueix amb el seu periple en solitari, com si volgués descobrir altres coses, i les acaba trobant.

No explicarem el final però n’he de fer esment. Conec força gent que li ha desagradat o més aviat incomodat. Jo penso que no és un final fàcil, potser si convencional, però crec que l’ha resolt així per fer-nos pensar i denunciar una situació. Us convido a que hi digueu la vostra, ja que totes aquestes reflexions són les que jo n’he extret.

El còmic m’ha recordat a la pel·lícula  Antes del amanecer, que també us recomano. Encara que el context i personatges són molt diferents, té un rerefons similar.
Lulu una mujer desnuda - Etienne Davodeau

6 Comments

  1. Doncs a mi el final em va agradar molt, sobretot perquè no me l’esperava gens. Una molt bona recomanació, Jane!

  2. Em va encantar!!!! i el final, doncs teniu raó les dues, em va agradar com ho va resoldre, però em va deixar un regust una mica amarg…

  3. Ostres, m’encanta el tema..Gairebé tothom ha desitjat alguna vegada fer un canvi radical de vida, peròpoca gent ho porta a terme.. Me l’apunto a la llista de lectures!

  4. Un comic molt recomendable,perqué ens explica les aventures que té una dona que vol fugi de la seva vida cotidiana i descubrir el mon que la envolta i aprendre de noves culturles que de rés no sap i de gent molt diferent que fara que ella desemvolupi la seva propia visió de la vida.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.