L’any 2011 és un any especial per a totes aquelles persones que són voluntàries en l’àmbit social. L’any internacional del voluntariat té darrera seu no només els actes oficials a tot arreu sinó també el conjunt del tercer sector, el dedicat pròpiament a la transformació social, i tot el conjunt de l’esforç col.lectiu i individual per a millorar la situació de milers de persones a les nostres societats.
D’això i més parla aquest llibre que us recomanem. “Vivir solidariamente” escrit pel professor Ignasi Carreras, ex -director d’Intermón-Oxfam, i la seva dona Marita Osés, és un recull de les possibilitats al voluntariat.
Tota solidaritat comença a casa i tot exemple de dedicació gratuïta envers els altres i els més desfavorits es trasmesa a la següent generació amb l’exemple. El llibre en parla de l’acolliment de menors i de l’acolliment de persones grans.
Es qüestiona el paper de ciutadà com a eix vertebrador d’una societat, tot recordant que tots hi sóm al mateix vaixell. La implicació personal té diferents modalitats: des de la contribució en diners a una ONG fins a la participació activa en campanyes de sensibilització. El voluntariat social pròpiament dit és el moviment a favor de persones desfavorides. Inclou treball gratüit per la infància, la vellesa, la immigració, malalts en general, malalts de SIDA, presons, drogodepenents, disminuïts i els sense sostre.
El llibre finalitza amb dos apartats d’actualitat. El vessant ecològic i el vessant transformador de la globalització. El primer és un retrat de la nostra responsabilitat envers el planeta mitjançant el consum responsable i altres conductes ecològiques. Pel que fa a la globalització remarca les regles internacionals de comerç així com les grans finances com a marc de necessitat de canvi per a un món millor per a millions de persones al món.
Al final de llibre hi ha un recull nombrós d’entitats dedicades a la solidaritat. Ignasi Carreras és actualmente director de l’Institut d’Innovació social d’ESADE.
Webs d’interés:
1 Comment
La solidaritat és el futur de la humanitat.
Bhavatu sabba mangalam
¡Qué todos los seres sean felices!