Avui us presentem una pàgina que forma part de la fundació Wikimedia, la que edita la famosa Wikipedia. És Wikisource o Viquitexts en la seva versió en català. Es tracta d’un projecte que es va iniciar el 2003 i que té l’objectiu de crear un compendi de lliure accés de fonts primàries en qualsevol idioma. Aquí podreu trobar tot tipus de documents lliures de drets d’autor, tant els oficials de qualsevol administració com els dels autors, els drets dels quals hagin caducat.
 


 
En el cas espanyol això vol dir que és poden penjar tots els llibres els autors dels quals hagin mort fa més de vuitanta anys. Tots el documents tenen versió per descarregar i per imprimir.

Al Wikisource es poden trobar documents històrics com ara constitucions, tractats internacionals o similars, i obres d’autors clàssics. En la versió en castellà podem trobar totes les constitucions i declaracions d’independència dels països d’Amèrica Llatina, i en la catalana diversos documents relacionats amb els jocs florals i els principis del catalanisme polític.

D’autors catalans podem llegir les obres d’Àngel Guimerà, Jacint Verdaguer, Narcís Oller i tots els grans escriptors medievals, de Ramon Llull a Ausiàs March i les quatre grans cròniques.

Entre els autors castellans destaquen tots els del Segle d’Or, els del segle XIX i fins hi tot Unamuno, Machado o García Lorca.
 

Wikisource
 
Cal assenyalar que no estan tots els textos d’aquests autors. Igual que la Wikipedia, la Wikisource funciona amb voluntaris, que són els que pengen els documents. Alguns els escanegen i d’altres els piquen directament a la web per obtenir versions compatibles amb programes com epub. Això limita enormement la quantitat de textos que es poden penjar.

Aprofitant que aquest any 2020 es compleixen cent anys de la seva mort voldríem aprofitar aquest article per recomanar-vos una obra de Benito Pérez-Galdós, els episodios nacionales. Es tracta d’una sèries de 46 novel·les curtes de temàtica històrica que foren escrites entre 1872 i 1912. Es pot ben dir que va ser l’obra de tota una vida. Al contrari que altres novel·les de Galdós, els voluntaris de Wikisource han penjat la totalitat dels episodios.

L’escriptor canari va voler fer amb ells un fresc de la història d’Espanya del segle XIX. Estan dividits en cinc sèries de deu novel·les cadascuna, excepte la cinquena que només en té sis ja que va quedar inacabada.
 


 
Cada sèrie està protagonitzada per un personatge i és a través dels seus ulls i de les seves aventures que som testimonis dels principals esdeveniments del segle, començant per la batalla de Trafalgar el 1805 i acabant amb la restauració borbònica en la persona d’Alfons XII el 1876. Aquesta tècnica de novel·la històrica de treure el protagonisme als personatges històrics permet narrar més àgilment, crear trames paral·leles i mantenir la tensió narrativa i l’interès del lector.

Els episodios contenen algunes de les pàgines més brillants de Galdós, qui és unànimement considerant com el millor novel·lista espanyol del segle XIX. Destaquen sobretot les novel·les de les dues primeres sèries, situades entre 1805 i 1834 i que narren la guerra de la independència i el regnat de Ferran VII.

La lectura dels episodios no és només recomanable per la seva gran qualitat literària, sinó també per la influència que han tingut en la visió popular de la història d’Espanya del segle XIX. La visió que Galdós tenia de les batalles de Trafalgar i Bailen, dels setges de Girona i Saragossa, o de la brutal repressió de Ferran VII han deixat una marca perenne en el que ha passat a ser la història oficial. No debades Max Aub va dir que encara que es perdessin tots els registres històrics del segle XIX espanyol no importaria si es salvaven els episodios.

Així que si voleu passar una bona estona llegint unes magnífiques novel·les i a la vegada aprendre molta història, us recomanem aquests episodios nacionales.
 

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.