Setmana Europea del desenvolupament sostenible (30/05 – 5/06)
Hem globalitzat completament un insostenible model econòmic d’hiperconsumisme. Ara es dissemina reeixidament pel món i ens està matant.
Naomi KLEIN
COMERÇ JUST I PRODUCCIÓ SOSTENIBLE
Comerç que intenta resoldre les injustícies que es donen en el comerç entre els països industrialitzats i els països en via de desenvolupament, cercant canals de distribució equitatius per als productes agrícoles i artesans d’aquests i intentant conscienciar els consumidors dels països rics.
La producció sostenible incorpora la reducció del consum d’aigua, energia i matèries primeres i minimitza els residus.
Recursos en línia
[Consulta: 14 d’abril de 2020]
– Barcelona + sostenible
– Energies renovables a l’empresa
– Entitats i empreses sostenibles
– Sostenibilidad
CONSUM RESPONSABLE I DE PROXIMITAT
L’acte de consumir no solament és la satisfacció d’una necessitat, sinó que implica col·laborar en els processos econòmics, mediambientals i socials que possibiliten el bé o producte consumit. Per això es postula què cal tenir en compte en el moment de triar, entre les opcions disponibles al mercat, les que menys repercussions negatives tinguin. Els productes de proximitat venen de l’entorn proper i potencien el teixit econòmic local i la sostenibilitat ambiental.
Recursos en línia
[Consulta: 14 d’abril de 2020]
– Consum alternatiu
– Espai de consum responsable
– La fàbrica del sol
– Societat catalana d’educació ambiental
ALIMENTACIÓ AGROECOLÒGICA
Basada en una producció que respecta els drets de les persones treballadores, preserva els equilibris dels ecosistemes i posa en valor la cultura de la terra.
Recursos en línia
[Consulta: 14 d’abril de 2020]
– Arran de terra
– Base de datos de derecho animal
– Can Pujades
– Centre de documentació de medi ambient
– Dret del medi ambient
– Pam a pam
– Xarxa recursos de la terra
ECONOMIA SOCIAL I SOLIDÀRIA
Prioritza la satisfacció de les necessitats de les persones per sobre del lucre i actua amb valors democràtics, sostenibles, de participació i inclusió, etc.
Residu zero: com reactivar l’economia sense carregar-se el planeta
SIMON, Joan MarcBarcelona: Pol.len, 2015
Recursos en línia
[Consulta: 14 d’abril de 2020]
– Col·lectiu Ronda
– Coopolis
– Craj
– Torre Jussana
PREVENCIÓ DE RESIDUS
Productes que eviten la generació de residus, ja que duren més, són reparables, de baix consum, amb el mínim envasat o amb l’embolcall de menys impacte.
Recursos en línia
[Consulta: 14 d’abril de 2020]
– Setmana europea de la prevenció de residus
– Zero emissions objective
– Rezero
BON VIURE
Producte o servei que fomenta la pràctica d’estils de vida sostenibles i saludables.
Recursos en línia
[Consulta: 14 d’abril de 2020]
– Aplicacions telefonia mòbil
– Calcular la petjada ecològica
– Ethic
– Moviment internacional pel clima
– Vaixella reutilitzable
– Vuit reflexions sobre la crisi climàtica
– #quifalamevaroba
BONES PRÀCTIQUES
Vivim la biblioteca és una experiència de col·laboració entre la Biblioteca Collserola-Josep Miracle i la Residència Mas Sauró d’adults amb discapacitat psíquica. Aquest any ens han ajudat a triar lectures al voltant del consum responsable i a fer una llista de bones pràctiques.
Aquest són els seus consells:
– Anar a comprar amb bosses i carmanyoles reutilitzables.
– Fer servir embolcalls reutilitzables pels entrepans.
– No fer servir paper de plata.
– Anar a comprar amb cistells i cabassos.
– Anar a botigues de venda a granel.
– No comprar res embolicat amb plàstic.
– Aprendre a fer embolcalls de regal amb papers i roba de casa.
– Beure directament del got, no fer servir palletes.
– Menjar el gelat amb galeta o bé cucurutxos. No fer servir culleretes.
– Comprar a botigues de segona mà.
– Posar els estalvis a bancs ètics.
– Compartir i intercanviar els productes culturals.
– Fer servir el servei de préstec de les Biblioteques.