La gota d’aigua: segons Raimon Panikkar CASTEL- BRANCO, Inê

 

Som la gota d’aigua …o l’aigua de la gota?

 
La gota d’aigua: segons Raimon Panikkar  CASTEL- BRANCO, Inê

CASTEL- BRANCO, Inês
La gota d’aigua: segons Raimon Panikkar

Barcelona: Akiara Books, 2018

 

Parlar de la mort als infants no és gens fàcil i en l’àlbum il·lustrat La gota d’aigua ho aconsegueixen.

Akiara Books i l’autora, Inês Castel Branco, presenten un llibre que busca transmetre la cosmovisió oriental i occidental de Raimon Panikkar i retre-li un homenatge durant aquest any, en què es commemora l’Any Panikkar.

Inês Castel Branco, autora de La gota d’aigua i editora d’Akiara Books, és doctora en arquitectura i màster en “Arquitectura, art i espai efímer”.

El seu interès per transmetre als infants el pensament holístic, plural, místic, ecològic i vital de Panikkar prové del coneixement com a coeditora de l’obra de Panikkar a l’Editorial Fragmenta, de les xerrades que va mantenir amb ell i de la seva intuïció, que la va portar a recollir aquesta metàfora de la gota d’aigua, adaptant-la per als infants.

Les il·lustracions, de tons suaus i formes sinuoses, destaquen per les tonalitats blaves de l’aigua, que ens permeten reconèixer diversos paisatges que fan referència al pensament intercultural sobre el qual Panikkar reflexionava.
 

illustracio-coberta-daigua-akiara-books_1999010300_53071052_1500x695
 
L’aigua és el fil conductor que ens parla de la transformació de la vida, de com l’aigua és purificadora i de la seva força com a element de la natura.

Utilitza la comparació de la vida humana amb la gota d’aigua, pel poder transformador de la seva existència.
 

gabardina

 
De la mateixa manera que la gota d’aigua és barreja i s’integra morint al riu o al mar continuant la seva existència d’una altra forma, la vida humana també desapareix i canvia la seva existència per altre tipus de vida amb una altra forma i, potser, en un altre món.
 

taula-de-dibuix
 
La utilització de l’aquarel·la en diversos tons de blaus i el collage combinat amb el llapis i els tocs de color més vius per destacar els personatges que apareixen en moviment i plens de vida ens parlen del cicle de la vida, del pas del temps i de la realitat de la continuïtat de la vida.
 

llac-i-sauce
 
Com a afegitó del text poètic i filosòfic de l’àlbum, trobareu una guia de lectura per aprofundir en el pensament filosòfic de Panikkar i els conceptes entorn de la mort, la transformació de l’aigua i dels elements.
 
06-garriguella-2007-jpg_783316913Aquest àlbum il·lustrat és un homenatge a Raimon Panikkar, en el centenari del seu naixement. Durant aquest any 2018 es pretén valorar el llegat intercultural i interreligiós del filòsof i teòleg català. Hi ha una programació d’activitats per donar a conèixer la seva vida i obra.

De pare indi i hindú i mare catalana i cristiana, és una de les veus més lúcides del pensament contemporani per les seves aportacions al diàleg intercultural i interreligiós.

Doctor en filosofia, en ciències i en teologia, va exercir la docència en diverses universitats d’Europa, l’Índia i els Estats Units.

Trepitjava l’Índia per primer cop l’any 1954:
 

Me’n vaig anar cristià, em vaig descobrir hindú i torno budista, sense haver deixat mai de ser cristià

 

Als anys vuitanta es va instal·lar a Tavertet, on va impulsar la Fundació Vivarium.
 

ganges
 
Autor d’una extensa obra que aborda els grans temes de l’existència humana en un permanent diàleg entre Orient i Occident, és considerat un dels filòsofs més importants de Catalunya en el camp de la reflexió intercultural i interreligiosa.

La gota d’aigua, és un àlbum il·lustrat on el text i la imatge s’entrellacen per ajudar-nos a comprendre una mica millor com la mort ens transforma, com la natura canvia la seva forma, per continuar d’una altra manera.
 

pluja-3-1
 
Aquest àlbum ajuda als infants a entendre aquests conceptes filosòfics i existencialistes amb la serenitat de les seves il·lustracions, amb els colors suaus i la delicadesa dels seus personatges.

El seu llenguatge poètic i metafòric planteja un abordatge del tema de la mort com una conseqüència natural de la vida que hem d’acceptar i integrar en el nostre pensament amb naturalitat.
 


 

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.