Els jocs de taula són un recurs cultural que cada cop pren més pes a dins la biblioteca. Sigui per l’entreteniment o per convertir-se en una eina d’aprenentatge, els jocs de taula abasten molt públic i poden ser un actiu important dins la col·lecció de la biblioteca. Jugar ajuda a interpretar el món, a prendre decisions, a despertar un esperit de superació, a ser tolerants amb les altres persones, fan pensar, fan aprendre dels nostres errors, ajuden a gestionar les emocions, a compartir experiències amb els altres, a treballar en equip, afavoreixen el respecte mutu, a treballar la comprensió lectora, i sobretot, el joc és diversió i entreteniment.

No ens estranyava, fa unes dècades, no veure el nom del creador d’un joc a la seva caixa, i ni tan sols n’erem conscients de l’esforç que hi havia darrera. Afortunadament, en l’actualitat, el mercat editorial de jocs de taula està, cada cop més, reivindicant els seus autors i donant-los la visibilitat que es mereixen. En aquesta guia us presentem jocs de taula dissenyats per autors catalans i espanyols, un mercat que està en auge, i que es troben disponibles a la biblioteca Ignasi Iglesias-Can Fabra, per agafar en préstec.

Passeu-ho bé!

De 4 a 6 anys
el niu del cucut
BAUTISTA I ROCA, Víktor
Haba

Qui serà el primer a col·locar de forma segura els ous en l'embullat niu i a posar al cucut en el seu niu? Treballa la coordinació òcul manual, la relació causa efecte i l’habilitat a l’hora de col·locar els ous al niu.

 

nuts
PÁEZ, Sergi
Cayro the Games

A la consulta de l’arbre hi ha un munt d’animals que necessiten el Dr. Fox. Joc de regles que treballa la coordinació òcul manual,  la vista i el raonament a l’hora de trobar allò que necessita cada animal per curar-se.

 

skyline
Cayro

Estratègicament hem de treure, per torns i d’un en un, els anells de gel per aconseguir el major nombre de pedres brillants. Desenvoluparem la psicomotricitat fina i treballarem la relació causal veient què passa quan traiem els anells.

 

A partir de 6 anys
baobab
ALLUÉ, Josep M.
Mercurio

Joc de cartes. Cada carta té una funció concreta relacionada amb la posició que podrà ocupar a l’arbre. Per torns, cadascú anirà col·locant-les al lloc adequat sense que caiguin. El joc finalitza quan un dels participants col·loca la seva última carta al Baobab. Es treballa la concentració, l’equilibri i la coordinació viso-motriu.

 

room-agus-monsters-el-joc
Copons, Jaume; Fortuny, Liliana; Gallego, Pak
Agus & Monsters
[Montcada i Reixac] : GdM, [2021]

Room és un joc de cartes en el qual els jugadors han de lliurar-se de la roba bruta, dels llibres i del menjar que l’Agus té escampats per l’habitació. Es tracta d'un joc de bases amb diversos nivells d’estratègia, que farà que tant els grans com els petits s'ho passin la mar de bé.

fila filo
Fraga, Roberto
formigas na teia!
Devir Iberia

Joc molt divertits sobre formigues i aranyes. Les aranyes volen atrapar a les formigues que passegen pel bosc en busca de menjar. Els daus decideixen qui avança. L’objectiu és ser el primer jugador en arribar a la meta amb el seu equip de formigues.  Es treballa la destresa digital.

 

dragon keepers
Lacerda, Catarina
Melmac Games

Joc cooperatiu en què els jugadors seran cuidadors de dracs. Com a defensors l’objectiu serà aconseguir que els caçadors no acabin amb ells. Es treballa la comprensió i l’equilibri entre cooperar i competir.

 

1 2 3
LLISTOSELA, Perepau
Devir Iberia

Joc de cartes. Es reparteixen cartes de diferents animals, disposades a l’atzar per la taula. És llavors quan s’ha d’activar la memòria: quants animals de cada, com es disposen, etc. Mitjançant una carta d’acció, el jugador que ha repartit els animals la duu a terme... Quin animal ha aparegut? Quin animal s’ha mogut? Es treballa la memòria visual.

 

De 7 a 9 anys
majesty
André, Marc
la corona del reino
Devir Iberia

Ets el sobirà d’un petit regne que vol atraure personatges als seus dominis. Aquests personatges t’aportaran riqueses i prestigi, però escull bé amb qui et quedes per assolir el màxim d’or possible. Al final, la fortuna més gran s’enduu la victòria. Cartes, de 2 a 4 jugadors.

 

ulanga
BAUTISTA I ROCA, Víktor
GDM Games

Visita els pobles i ciutats a la vora del riu Ulanga transportant i lliurant mercaderies amb els vaixells de la companyia Ulanga Express. Però no et confiïs, molts cops aquests lliuraments poden provocar problemes.  Cartes, de 2 a 4 jugadors.

 

zoominbarcelona
CASELLAS, Núria; PUJADAS, Eloi; VILALTA, Joaquim
Cucafera Games

Viatja per la ciutat de Barcelona, descobreix la seva espectacular arquitectura, els seus edificis modernistes, l’obra del visionari Antoni Gaudí, els dracs amagats a tot arreu... Fes les millors fotos de la ciutat  i guanya la partida! Exploració, de 2 a 6 jugadors.

 

gize
CASTAÑO, Eugeni
GDM

Joc cooperatiu amb l’objectiu d’aconseguir els tresors de la piràmide abans que ens agafi la mòmia. Es un treball en equip on es desenvolupen aspectes com la memòria, l’atenció, la negociació i la comunicació.

 

dragons
COMAS, Oriol; SALES, Amelia
GDM

Converteix-te en el millor domador de dragons! Sigues el primer jugador o parella en crear una formació de vol amb 4 dragons coincidint amb algun dels teus objectius secrets. Cartes, de 2 a 4 jugadors.

 

gretchinz
FRAGA, Roberto
Devir Iberia

Curses boges i desenfrenades ambientades en l'univers Warhammer 40.000. Escull clan i llença els daus per accelerar amb el teu bugui, evitar canonades dels rivals, sobreviure a les explosions i ser el primer a la línia d’arribada.  Cartes, de 2 a 4 jugadors.

 

 

scape
GALLEGO, Francisco
GDM Games

T’agraden les identitats ocultes? Posa’t en la pell d’un presoner anglès o americà tractant d’escapar d’un camp de concentració alemany o sigues un oficial de les SS que vol descobrir el túnel abans que els presoners fugin. Cartes, de 3 a 10 jugadors.

 

banjoolie
IBÁÑEZ, Diego
GDM

Consisteix en la predicció de quin estruç guanyarà la carrera i en quin ordre arribarà la resta. Es treballa la planificació i organització, la monitorització, la pressa de decisions, la flexibilitat cognitiva i també la tolerància a la frustració, l’expressió emocional i l’empatia.

 

papua
IBÁÑEZ, Diego; GARCÍA, Javier
Devir Iberia

Darrers anys del segle XIX, diverses expedicions científiques investiguen la fauna, la flora i la població indígena de Papua. Quina de les expedicions realitzarà els descobriments més importants i gravarà el seu nom a la història? Estratègia, de 2 a 4 jugadors.

 

 

sant jordi
LÓPEZ, Toni
La llegenda
Games for games

El cavaller Sant Jordi busca el camí correcte per trobar el drac i rescatar la princesa Violant mentre el drac tractarà de barrar-li el pas.  Estratègia,  2 jugadors.

 

la familia hort
MERINERO, Ramiro
Zombi Paella

Els hereus d’aquest peculiar família es veuen obligats a competir per disposar de les millors plantacions i obtenir el màxim benefici, sigui plantant hortalisses, plantes carnívores o mandràgores si és necessari. Gestió de recursos,  de 2 a 4 jugadors.

 

paradox university
MILLÁN, Alberto
APA Boardgames

Els jugadors es converteixen en alumnes de la prestigiosa Paradox University, la universitat on han estudiat els millors mestres del temps. El mestre O’Clock es jubila i els nous alumnes aspiren a ocupar-ne la plaça a través de viatge temporals i paradoxes. Cartes, 1 a 4 jugadors.

 

Captura de pantalla 2021-11-30 a las 19.15.34
PALACIOS, José Ramón
Devir Iberia

Si vols produir el millor vi has de ser el millor recol·lector: aconseguir raïm de diferents tipus, lliurar-lo a diversos productors... Només els millors recol·lectors obtenen el títol de La Vinya. Estratègia, de 2 a 5 jugadors.

 

wanted7
PUJADAS, Eloi
GDM Games

Al salvatge oest, les persones més influents de la regió veuen amenaçats els interessos i necessiten protecció. Només al saloon trobaran els millors pistolers i bandes de la zona. Tindran prou diners per contractar-los? Cartes, 2 a 6 jugadors.

 

shikoku
PUJADAS, Eloi
GDM Games

Segons una creença japonesa, les persones tenim un any de mala sort i desgràcies a la vida. Pels homes és als 42; les dones, als 33. Per evitar-ho, cal peregrinar al temple del buda sanador Yakushi Nyorai, pujar  33 esglaons cantant mantres i arribar fins la pagoda. Cartes, 3 a 8 jugadors

 

Jocs-1
PUJADAS, Eloi; VILALTA Joaquim
1631
GDM Games

El port més important de Noves Índies és Veracruz . Actua com un mercader, segueix els teus interessos, negocia i carrega les naus Juncal, Santa Teresa i San Antonio amb or, plata, blat de moro i cacau. Cartes,  2 a 4 jugadors.

 

A partir de 9 anys
on the origin of species
ASCENSI, Gerard; RENALIAS, Ferran
Mont Tàber

Assumeix el paper de Darwin o un dels seus col·laboradors, embarca’t en l’expedició del Beagle, explora els hàbits de les illes Galápagos, descobreix exòtiques espècies. Qui sap, pot ser que les teves noves teories transformin per sempre la biologia i la idea de qui  som? Exploració, de 2 a 5 jugadors.

 

agora barcelona
COMAS, Oriol; FERRET, Jep
un joc per passejar per les places de Barcelona
Brababander

El joc consisteix en un mapa de Barcelona dividit en deu districtes. Cada jugador ha d'aconseguir situar el màxim nombre de les seves fitxes o passejants als diferents barris de la ciutat. El joc permet conèixer d'una manera lúdica les places més rellevants de la ciutat. Es treballa la competitivitat i l'estratègia de joc.

 

A partir de 10 anys
alakazum
AGUILAR, Enric
Zombi Paella

Halloween! Fast food! Black Friday! La invasió cultural nord-americana ja és aquí. Però una bruixa valenciana, una catalana, una gallega, una basca i una andalusa planten cara amb el suport de pocions, encanteris i tradicions pròpies. Cartes, 2 a 5 jugadors.

 

fallera calavera
AGUILAR, Enric
Zombi Paella

Després de morir en una mascletà, una fallera torna a la vida convertida en zombi. Per calmar la seva ira hauràs de cuinar-li una  bona paella. No serà fàcil, busca els cinc ingredients necessaris per salvar el món de la ira dels zombis. Cartes, 2 a 5 jugadors.

 

castlecards
CANO, Alberto
asalto al castillo
Invedars

Construeix armes d’assalt, ataca les muralles, explora les masmorres del Castell i, sobretot, cuida la teva estratègia o no podràs vèncer els rivals. Cartes, 2 a 4 jugadors.

 

karekare
CORBELLA, Muntsa; MARIANO, Gustavo
Devir Iberia

Benvinguts a la preciosa platja de Karekare a l’arxipèlag d’Aotearoa, un lloc fantàstic per desenvolupar una nova civilització, sobretot si ets un ocell. Però no ets l’únic tipus d’ocells que vol instal·lar-se, altres aus també volen colonitzar aquest paradís. Gestió recursos, 2 a 4 jugadors.

 

escape pods
GARRIGA; Linus
2tomatoes

Joc on els jugadors han de salvar als tripulants d’una nau espacial que està a punt d’explotar fent servir unes càpsules d’escapament per poder arribar a uns refugis en diversos asteroides. Es treballa l’estratègia de joc i la presa de decisions

 

hipatia
GÓMEZ BERNARDINO, César
2D10 Juegos

Has d’esdevenir el millor deixeble d’Hipàtia, la gran mestra d’Alexandria, ajudant-la amb les tasques de consellera de la cort o estudiant els textos de Ptolomeu. Compte amb Ciril, el patriarca vol acabar amb Hipàtia, no comparteixis el seu destí. Cartes,2 a 4 jugadors.

 

big bang 13,7
PUJADAS, Eloi; VILALTA, Joaquim
Invedars

Fa 13.700 milions d’anys, una gran explosió creà l'origen de l’univers. Els planetes, els forats negres, les supernoves, els cometes i els asteroides van esdevenir una realitat, l’inici de tot el que coneixem ara, inclòs aquest joc, una intensa competició basada en la col·locació de llosetes. Abstracció, d’ 1 a 4 jugadors.

 

orbital
PUJADAS, Eloi
DMZ

El planeta comença a ser inhabitable i cal buscar alternatives a l’espai exterior. Construeix la teva estació orbital i aconsegueix tot el que sigui necessari: residències, plantes d’energia i granges són imprescindibles però també botigues i restaurants pels residents. Puzle, 2 a 4 jugadors.

Jocs-2
PUJADAS, Eloi
DGM

Un conjunt de pobles grecs porta temps assetjant la ciutat de Troia com a càstig pel segrest d’Helena en mans de Paris. Els ciutadans d’ambdues parts fan ofrenen als déus buscant els seus favors amb l’objectiu de guanyar la partida. Estratègia, 2 jugadors.

Captura de pantalla 2021-11-30 a las 19.10.40
SERRA, Màrius; COMAS, Oriol
Devir Iberia

T’agrada jugar amb paraules? En parella o per equips? Obre aquesta capsa plena de reptes lingüístics. Català, de 2 a 6 jugadors.

 

Captura de pantalla 2021-11-30 a las 19.13.53
SERRA, Màrius; COMAS, Oriol
Devir Iberia

Joc de cartes lingüístic que n’aprofita la disposició de les cartes en columnes que es van allargant. Guanya el jugador que ha construït més paraules. En cas d’empat guanya el que ha construït la paraula més llarga. S’ha de jugar amb un diccionari i cronòmetre al costat. Es treballa el vocabulari, l’observació i els reflexos.

 

vuitdeu
SERRA, Màrius; COMAS, Oriol
Devir Iberia

Joc que es juga amb cartes, interrogants i fitxes per tal d’endevinar la paraula secreta que ha amagat el guardià del mot. Es combina l’estratègia de joc i el coneixement de la llengua catalana. Es treballa la paciència, el vocabulari i l’ortografia.

A partir de 14 anys
Jocs-3
GALLEGO, Pak
Assault
Devir Iberia

Entra de ple a l’univers Fanhunter tractant de salvar els pocs objectes mítics que queden, lluita contra els deixebles d’Alejo Cuervo i viu una bogeria constant. Joc il.lustrat per Cels Piñol i Rut Serrano. Cartes, de 2 a 6 jugadors.

fanpiro
GALLEGO, Pak; PIÑOL, Cels
Devir Iberia

Expansió auto-jugable del joc original Fanhunter assalt amb més enemics, més cartes i el mode campanya millorat i augmentat. Cartes,  2 a 6 jugadors.

pdf

8 Comments

 1. Està molt bé aquesta aposta pels jocs de taula des de les biblioteques. Trobo que els darrers anys, en general, hem oblidat aquesta opció d’entreteniment i, alhora, d’aprenentatge.

 2. Fantàstic aquest recull, el guardem!! Els nostres fills diuen que l’illa prohibida i el clàssic Catan falten en aquesta llista ?

  • Gràcies per l’interès! Tenim molts més jocs, en pots consultar la llista al catàleg de les biblioteques. El Catan i l’Illa prohibida, clàssics, boníssims! Els tenim tots dos a la biblioteca, sí, però en aquesta guia no hi són, perquè només hi hem fet constar els jocs de taula d’autors catalans o espanyols, que també en tenim de molt bons.

 3. Es poden agafar des de qualsevol biblioteca de Barcelona igual que els llibres???
  Molt interessant! Em recorda la biblioteca de la bonmaison on tenen un futime de jocs!!!

  • No, els jocs de taula, per les seves característiques, no es poden demanar per préstec interbibliotecari. Però consulta la teva biblioteca de referència, perquè actualment ja hi ha algunes biblioteques que han optat per oferir aquest material en el seu fons.

 4. No, els jocs de taula, per les seves característiques, no es poden demanar per préstec interbibliotecari. Però consulta la teva biblioteca de referència, perquè actualment ja hi ha algunes biblioteques que han optat per oferir aquest material en el seu fons.

 5. No sabia que a les biblioteques existís el préstec de jocs de taula. Em sembla una idea fantàstica. Es poden demanar en qualsevol de les biblioteques de Barcelona?

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.