J.G. Ballard. Autòpsia del nou mil·leni
Barcelona : CCCB Diputació Barcelona, 2008

  • “Crec en la mort de les emocions i en el triomf de la imaginació.”
  • “Crec en la inexistència del passat, en la mort del futur i en les infinites possibilitats del present.”
  • “Crec en la mort del futur, en l’esgotament del temps, en la nostra recerca d’un temps nou en els somriures de les cambreres de les autopistes i dels ulls cansats dels controladors aeris en aeroports fora de temporada.” J. G. Ballard

 
Ara que tot just hem superat la primera dècada del nou mil·lenni que us sembla desxifrar la nostra societat a través del (re)descobriment de l’univers creatiu del escriptor visionari J.G. Ballard amb el catàleg de l’exposició que li van dedicar el CCCB fa un parell de temporades.

Submergiu-vos en les seves obsessions, en les petjades de la seva trajectòria vital en la seva obra de ficció, en els seus referents artístics i literaris i en les seves intuïcions d’una vida futura regida pels conceptes de l’antiutopia asèptica i la catàstrofe.

El catàleg mostra l’obra de diversos autors que han merescut l’adjectiu de ballardià: Ana Barrado, Ann Lislegaard, Michelle Lord i artistes que realitzen pel·lícules domèstiques amb els mòbils i recull els textos de Josep Ramoneda, Jordi Costa, Rodrigo Fresán, Vicente Luis Mora. V. Vale i Simon Sellars.

 Més obres de J.G. Ballard a Biblioteques de Barcelona

  • “ El consumisme mana, però la gent s’avorreix. Són al marge, a les portes, esperant que arribi  alguna cosa gran i sorprenent.” J. G. Ballard

 

BENVINGUTS, Curtmetratge guanyador del FESTIVAL BALLARDIAN HOME MOVIES

7 Comments

  1. Annie Hall, em sembla una gran recomanació, aquest catàleg! A banda d’estar molt ben editat, és una invitació molt sucosa a conèixer l’univers ballardià. Un escriptor de grans recursos i un analista (esbudellador de mans de plata) de les perversions més cruentes de la nostra societat. Llegiu Ballard, si us plau!

  2. Molt bona recomanació!

    Per a qui es vulgui iniciar en l’univers ballardià us recomano ‘Fiebre de guerra’. És un llibre de contes curts que recull bona part de les seves obsessions i, sobretot, intuicions sobre el nostre futur immediat.

    • Fantàstic Ballard i fantàstica l’expo que va muntar el CCCB. Formalment és una mica destraler i tendeix en excés l’autoplagi (sobretot a la darrera època), però com escriptor d’idees és d’una potència brutal.

      • Brausen, cert que en les seves darreres publicacions insisteix en temàtiques similars. Tot i que, ben mirat, és aplicable a bona part dels i les escriptores.
        No comparteixo, en canvi, les teves reticències formals. A ‘Fiebre de guerra’, precisament, en cadascun dels contes ens obsequia amb estratègies formals enromement dispars. Un test del qual només en llegim les respostes, un informe psiquiàtric, un text d’una oració farcit de notes al peu que analitzen cadascuna de les paraules, o fins i tot un índex.
        Espero que no l’hagis llegit i que si en tens l’oportunitat et faci canviar d’opinió.

        • Hola Zygotic,
          Quan parlava de l’autoplagi no em referia tant a la insistència temàtica (tot autor té les seves obsessions) com a la còpia d’estructures narratives, d’atmosferes i de situacions ja sigui a la Marbella de Noches de cocaína, al Cannes de Super-Cannes o al Metro-Centre. Et dono la raó en l’elogi de Fiebre de guerra, però és que aquest és probablament el llibre cabdal de Ballard: un recull dels millors contes fets per Ballard al llarg de 30 anys i alhora la seva cartogràfia literaria, doncs bona part d’aquest contes són la gènesi de les seves novel·les, amb importants variants formals (no totes reeixides).

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.