BIGELOW, LA REFERENT DEL MÓN DEL CINEMA QUE TOTS ADOREM, TOT I QUE POTSER ENCARA NO HO SABEM

Kathryn Bigelow

L’any 2010, la cineasta Kathryn Bigelow recollia l’Oscar a la millor direcció per la seva pel·lícula En tierra hostil, i es va convertir així en la primera i única dona en guanyar l’estatueta daurada en aquesta categoria.
 

Hi hauria d’haver més dones dirigint; crec que simplement no existeix consciència que és realment possible.

 

Kathryn Bigelow
 

Filla de bibliotecària i d’un directiu d’una empresa de pintures, Bigelow (San Carlos, California, 27 de novembre de 1951) va debutar en el llargmetratge, juntament amb Monty Montgomery, amb el film The Loveless (1982), una pel·lícula de motoristes ambientada als anys cinquanta, protagonitzada per Willem Dafoe. Tot i que no va ser fins a l’any 1987 que es va estrenar en solitari, amb Los Viajeros de la Noche, un western de vampirs que amb els anys s’ha arribat a convertir en pel·lícula de culte dins el gènere del terror.
 


 

L’any 1991 va conquistar crítica i públic amb el film Le llaman Bodhi, protagonitzat per Patrick Swayze i Keanu Reeve. Però va ser amb En tierra hostil (2009) que va aconseguir el reconeixement definitiu, una pel·lícula centrada en un grup d’elit militar dedicat a desactivar explosius a l’Iraq. La cinta de la cineasta va guanyar sis dels nou premis Oscar als quals optava, entre ells el de millor pel·lícula i millor direcció.
 


 

Després de l’èxit aconseguit amb En tierra hostil, Kathryn Bigelow va estrenar dues pel·lícules més: La noche más oscura (2012), sobre l’operació militar que posà fi a la vida d’Osama Bin Laden i que va aspirar a cinc nominacions als Oscars, inclosa la de millor pel·lícula, i Detroit (2017), basada en els disturbis de Detroit de l’any 1967.
 

El petit i brut secret de la guerra és que alguns homes l’estimen.

 
I és que, als 68 anys, Kathryn Bigelow no només ha tingut sota les seves ordres actors de reputat prestigi a Hollywood com Sean Pean, Harrison Forn, Jessica Chastain o Ralph Fiennes, sinó que la seva figura, lliure i independent, és un referent en el món del setè art, i també per a moltes dones que veuen en ella una ruptura amb el tradicional rol femení.
 

El viatge per a les dones, no importa en quin àmbit -polític, negocis, cinema,…- és un llarg viatge.

 
Podeu veure En tierra hostil i una entrevista a Kathryn Bigelow en anglès a eBiblio.
 

En tierra hostil -  Kathryn Bigelow

 


 

Si tens qualsevol dubte amb l’eBiblio pots contactar amb el Servei d’atenció a l’usuari a través d’aquesta bústia de correu electrònic:

e-biblio.cultura@gencat.cat
 

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.