//

La festa de les lletres catalanes. 67 anys de premis

1 min lectura

nit-v5-sense-llac
 

La Nit de Santa Llúcia va començar a celebrar-se el 1951 a Barcelona per iniciativa de l’editor Josep M. Cruzet, fundador de la Llibreria Catalònia i de les editorials Selecta i Aedos. En aquesta primera vetllada, clandestina, s’hi va lliurar el premi Joanot Martorell de novel·la, que convocaven els editors Aymà. El nom de Santa Llúcia li ve de la data del 13 de desembre, en la qual s’havia adjudicat el Premi Crexells de novel·la, instituït el 1928 per l’Ateneu Barcelonès en memòria de Joan Crexells, mort a l’edat de trenta anys el dia de Santa Llúcia del 1926.

El 1960, la Nit de Santa Llúcia va acollir un nou premi de novel·la, el Sant Jordi, instituït pel mateix grup de persones que l’any següent va fundar l’entitat Òmnium Cultural, que des d’aleshores és l’organitzadora de la vetllada. Entre el 1951 i el 1971 aquesta festa es va celebrar en format de sopar literari a la ciutat de Barcelona. A partir del 1972, la festa esdevingué itinerant i se celebrava en alguna ciutat on Òmnium Cultural tingués seu territorial. Des d’aquell moment, rep el nom de Festa de les Lletres Catalanes, tot mantenint la referència als seus orígens amb el nom de Nit de Santa Llúcia.

Enguany, la Nit de Santa Llúcia se celebrarà al Districte de Nou Barris de la ciutat de Barcelona el dia 15 de desembre.

Entre els nombrosos premis de la Festa de les Lletres Catalanes hem volgut destacar-ne els de més renom i oferir-vos una bibliografia d’alguns dels guanyadors i guanyadores.
 

 


 

Biblioteca Nou Barris

La Biblioteca Nou Barris - Aurora Díaz Plaja està situada en una de les parts de l'antic Institut Mental de la Santa Creu, que va fundar el doctor Pi i Molist cap al final del segle XIX i que va tancar les portes cap a finals dels anys vuitanta del segle XX.

4 Comments

  1. Vaig visitar la Festa de les Lletres Catalanes aquest any i m’agradat molt. Feu molt bon treball de promoció de la cultura catalana entre la gent de Barcelona. Bones festes a tothom.

  2. Moltes ganes de llegir el Sant Jordi d’enguany, “Jo sóc aquell que va matar Franco”, de Joan-Lluís Lluís, un autor que m’agrada molt i de qui recomano especialment una altra novel·la, “Aiguafang”!

  3. Tinc moltes ganes de veure propostes de Manuel de Pedrolo a les Biblioteques. Un dels autors més prolífics de la literatura catalana que va tocar diversos gèneres. N’hi ha per a totes les biblioteques!!

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Anterior història

Les pors ocultes de Fran Krause

Següent història

La vida social i les relacions humanes

Últimas de Blog