La Biblioteca Esquerra de l’Eixample – Agustí Centelles ha creat aquest 2021 un fons especialitzat en salut mental amb l’objectiu de donar a conèixer les vivències de tot un sector de la població que, malauradament, està augmentant en els últims mesos en les diferents franges d’edat. L’interès d’aquest fons es centra en la sel·lecció d’obres de ficció: novel·la, poesia, teatre, còmic, pel·lícules, etc.

Aquesta guia és un petit tast d’obres que tenen com a rerefons l’esquizofrènia, la psicosis, la bipolaritat, el trastorn límit de la personalitat o la depressió. Inclou punts de vista més tradicionals i també de més crítics a través de l’experiència en primera persona de persones afectades i sanitaris.

Teniu també l’oportunitat de veure una entrevista amb la Sílvia García Esteban, formadora, acompanyant i conductora de clubs de lectura per a persones amb problemes de salut mental que, des de la seva experiència, ens explica com les biblioteques públiques poden contribuir al benestar d’aquestes persones.

Entrevista a Silvia García Esteban

La Silvia García té una llarga experiència com a conferenciant i formadora. Actualment és la responsable i conductora de quatre clubs de lectura per a usuaris de diversos recursos de la Xarxa pública de Salut mental i la Xarxa de Rehabilitació Psicosocial de la Comunitat de Madrid.

És docent del curs "Descobrir la veu perduda: Llibre àlbum i salut mental", on ha format a més de 80 professionals en la selecció i conducció de clubs de lectura dirigits a persones amb trastorns mentals. També disposa de formacions com a acompanyant i agent de suport per a professionals sanitaris, persones amb diagnòstic i familiars.

Alguns dels documents que ens recomana pels clubs són: Ver la luz d'Emma Giuliani, Una pequeña semilla de Mar Benegas i Neus Caamaño, Els dies feliços de Cormand Bernat, els llibres de Shaun Tan o de poesia infantil. També llibres que visibilitzen el col·lectiu: Desmesura de Fernando Balius, la recopilació poètica Sueños de lírios, la poesia de Leopoldo María Panero i de la Princesa Inca, La campana de cristal de Silvia Plath o Viaje al manicomio de Kate Millett.

VIVÈNCIES

Relats autobiogràfics de persones que han patit un trastorn mental

Rat girl_Kristin Hersh
Hersh, Kristin
Alpha Decay

Autobiografia de la música i cantant americana Kristin Hersh, diagnosticada amb 18 anys de trastorn bipolar. El còmic explica el seu procés personal de acceptació i superació de la malaltia.

Salut_Mental_04
Wilson, Brian
Yo soy Brian Wilson
y tú no
Malpaso

El conegut cofundador del grup de música dels 60 Beach Boys explica en aquestes pàgines les seves memòries, on influeix decisivament el moment en què comença a escoltar veus.

Instrumental_Rhodes
Rhodes, James
Memorias de música, medicina y locura
Blackie Books

Memòries del pianista James Rhodes, per a qui la música ha estat vital en la superació dels seus traumes, iniciats en la infància.

Tragame_Powell
Powell, Nate
La Cúpula

Còmic que parla de la esquizofrenia patida pel dibuixant i autor d'aquestes pàgines, Nate Powell.

Ioga_Carrere2
Carrère, Emmanuel
Anagrama

Ioga és la narració en primera persona i sense embuts de la profunda depressió que va dur l’au­tor a ser diagnosticat amb un trastorn bipolar i hospitalitzat durant quatre mesos.

 

Salut_Mental_01
Carrington, Leonora
Siruela

Llibre on l'autora explica la seva experiència amb una malaltia mental per la qual va ser internada en un hospital psiquiàtric a Santander.

Hombre jardin_Unica
ZÜRN, UNICA
IMPRESIONES DE UNA ENFERMEDAD MENTAL
Siruela

Testimoni autobiogràfic d'Unica Zürn (escriptora i pintora alemana) sobre l'esquizofrenia, la malaltia que finalment la va conduir al suïcidi.

Inferno_Strindberg
STRINDBERG, AUGUST
El Acantilado

Entre la novel·la i el diari personal, l'escriptor i dramaturg suec explica la seva relació entre el desequilibri psíquic i la creativitat.

manicomio_batalla
BATALLA, MONTSE
UNA HISTORIA REAL
La Cúpula

Adaptació de l'experiència de l'escriptora, que va patir durant una temporada les conseqüències d'un mal diagnòstic i l'ingrés en un centre sanitari.

 

Desmesura_Balius
BALIUS, FERNANDO
UNA HISTORIA COTIDIANA DE LOCURA EN LA CIUDAD
Bellaterra

El protagonista parla de les veus que sent i ens apropa als "Escoltadors de veus", col·lectiu que vol normalitzar aquesta experiència.

Majareta_Forney
FORNEY, ELLEN
MANÍA, DEPRESIÓN, MIGUEL ÁNGEL Y YO
La Cúpula

Còmic que narra l'experiència de la pròpia il·lustradora, diagnosticada de trastorn bipolar, i com aquesta influeix en la seva forma de vida.

comics_Fundació
CÒMICS
FUNDACIÓ CPB SALUT MENTAL!
La Cúpula

Recull dels treballs fets per persones diagnosticades amb un trastorn de salut mental amb el tema principal "un dia a la meva vida".

BIOGRAFIES

Relats sobre la vida de persones agreujades amb una malaltia mental

El meu germa a les alforges_Jimenez
JIMÉNEZ MARTÍNEZ, PACO
Editorial Gregal

Reflexions de l'autor sobre les malalties psiquiàtriques i el seu tractament a partir de l'experiència viscuda amb el seu germà, afectat d'esquizofrènia.

Diagnosticos_Agrimbau
AGRIMBAU, DIEGO
La Cúpula

Recull en format gràfic de sis trastorns mentals explicats en històries curtes.

Solista_Lopez
LOPEZ, STEVE
Espasa

El periodista Steve Lopez, columnista de Los Angeles Times, va escriure una sèrie d'articles amb la història del músic de carrer i amb trastorn d'esquizofrènia, Nathaniel Ayers.

Salut_Mental_02
MANDEL, LISA
1. El frenopático
Astiberri

Lisa Mandel retrata la realitat dels hospitals psiquiàtrics dels anys 60 a França, basant-se en testimonis d'aquella època.

Salut_Mental_03
Mandel, Lisa
2. Crazy seventies
Astiberri

Segona part, on l'autora explica les reformes fetes durant els anys 70 en l'àmbit de la psiquiatria. En aquest període es reconeix la part humana dels pacients però triguen en consolidar-se les millores en les seves condicions de vida.

Salut_Mental_05
Vallejo-Nágera, Juan Antonio
Planeta

Repàs de la vida i la salut mental d'alguns personatges il·lustres de la història de la mà del psiquiatra Juan Antonio Vallejo-Nágera: Maquiavel, Goya, Abderrahman II, Vincent Van Gogh, Juana la Loca, Farinelli, etc.

Locos_Vallejo
VALLEJO-NÁGERA, ALEJANDRA
RASPUTÍN, LUISA ISABEL DE ORLÉANS, MESALINA Y OTROS PERSONAJES EGREGIOS
La Esfera de los libros

L'autora continua amb el treball del seu avi i del seu pare i publica un estudi de sis personatges importants de la història que van patir trastorns mentals.

Diario_Nijinski
NIJINSKI, VÀTSLAV
El Acantilado

Diari del ballarí i coreògraf rus on es mostra la seva gran cultura i alguns dels síntomes de la seva fràgil salut mental.

El Vestido azul_Michèle Desbordes
DESBORDES, MICHÈLE
Periférica

Biografia de l'escultora francesa Camille Claudel, col·laboradora d'August Rodin, que va viure reclosa durant dècades en un hospital psiquiàtric.

Ment meravellosa_Nasar
NASAR, SYLVIA
BIOGRAFIA DE JOHN FORBES NASH, PREMI NOBEL D'ECONOMIA 1994
Columna

Biografia del matemàtic nord-americà John Forbes Nash, guardonat amb el premi Nobel d’economia, diagnosticat d'esquizofrènia.

Voces laberinto_Ruiz Garzon
RUIZ GARZÓN, RICARD
HISTORIAS REALES SOBRE LA ESQUIZOFRENIA
Plaza & Janés

Recull de quinze testimonis reals amb transtorn d'esquizofrenia que ajuden a superar prejudicis.

Albert contra_Sanz
SANZ, ARNAU
Edicions de Ponent

El protagonista parla de la seva experiència amb el seu pare, a qui van diagnosticar amb trastorn bipolar, i la seva relació amb ell.

Desorganismo Daniel_Ricardo
CAVOLO, RICARDO
Edicions de Ponent

Biografia en format gràfic del músic i dibuixant Daniel Johnston.

Van Gogh_Artaud
Artaud, Antonin
Angle

En aquestes pàgines el dramaturg Antonin Artaud es rebel·la  contra la societat que «va suicidar» Van Gogh: els seus quadres, les estades al sanatori, la relació amb el seu germà, són analitzades des de l’esperit lliure, crític, rebel i anàrquic.

Loco pelo rojo_Minelli
Minnelli, Vincente
Warner

Basada en una novel·la d'Irving Stone, la pel·lícula explica la vida del pintor holandés Vincent Van Gogh, des de la seva juventut fins al seu suïcidi.

Séraphine_Provost
Provost, Martin
Cameo

Pel·lícula que narra la vida, fora del comú, de la francesa Séraphine Louis, coneguda com a Séraphine de Senlis, una dona nascuda el 1864 que va ser pastora, després mestressa de casa i, finalment, pintora abans d'enfonsar-se en la bogeria.

OBRES

Obres que reflecteixen el problema de salut mental de l’autor

Canciones_Blake
BLAKE, WILLIAM
CANCIONES DE INOCENCIA Y DE EXPERIENCIA
Cátedra

L'escriptor i poeta William Blake tenia alucinacions i veia a Déu, àngels o dimonis, experiències que va inspirar profundament la seva obra.

Todo en mi_Kaur
KAUR, RUPI
Seix Barral

En aquesta obra, la poeta inclou experiències personals com la depresió viscuda els últims anys, l'èxit i la pressió a la que ha estat sotmesa.

Mujer precipicio_Inca
PRINCESA INCA
Libros del Silencio

La mujer-precipicio és el primer llibre de poemes publicat per la Cristina Marín, també anomenada Princesa Inca. Diagnosticada amb esquizofrènia, tant en la seva obra com en les seves col·laboracions explica la seva experiència i ajuda a trencar prejudicis.

Arxipelag_Holderlin
Hölderlin, Friedrich
Quaderns Crema

L'estat de salut mental del poeta alemany es va veure agreujat fins al punt d'haver ésser ingressat. Un ebenista apassionat de la seva obra el va acollir a casa seva fins a la seva mort. Aquesta obra és una mostra de la seva particular visió del món.

Pesanervios_Artaud
Artaud, Antonin
Visor

El dramaturg Antonin Artaud va viure constants ingresos a hospitals psiquiatrics al llarg de la seva vida, des d'on també van sorgir alguns dels seus escrits.

Munch_Bischoff
Bischoff, Ulrich
1863-1944 : cuadros sobre la vida y la muerte
Taschen

Les pintures i gravats d'Edvard Munch ténen una línia temàtica relacionada amb la depressió i una mirada negativa de la vida.

Oar_Spence
Spence, Alexander
Sundazed

Internat en un centre psiquiàtric diagnosticat amb esquizofrenia, va escriure diferents cançons que acabarien formant part del seu treball personal Oar.

Expresiones locura_Prinshorm
PRINZHORN, HANS
EL ARTE DE LOS ENFERMOS MENTALES
Cátedra

Hans Prinzhorn va reunir una col·lecció d'obres d'uns 450 pacients d'hospitals psiquiàtrics entre 1890 i 1920 amb la intenció de comprendre la relació entre el procés creatiu i la malaltia mental.

Ficció

Històries fictícies on el problema de salut mental dels personatges és rellevant per la trama.

Yoloco_Altarriba
ALTARRIBA, ANTONIO
Norma

Còmic d'intriga on el protagonista emmalalteix a partir de la seva feina, on ha de crear nous perfils psicològics que puguin augmentar el consum de fàrmacs produïts per l'empresa on treballa.

 

ElBigoti_Carrer
CARRÈRE, EMMANUEL
LaBreu

Novel·la on la realitat del protagonista, per haver-se afaitat el bigoti, es deforma, la memòria li flaqueja i el seu món es comença a esfondrar.

Delirio_Restrepo
RESTREPO, LAURA
Alfaguara

Quan el marit torna a casa troba que la seva dona ha embogit i mirarà de descobrir per què.

Dits Arbres_Villalonga
VILLALONGA, ANNA MARIA
Bromera

La protagonista surt del psiquiàtric després de dos anys d’'internament i, al llarg de les pàgines, es descobreix quina és la seva història.

Abismo_Shusterman
SHUSTERMAN, NEAL
Anaya

El viatge d'un noi de secundària al fons de la seva ment, que sembla que està canviant d'alguna manera.

hospital transfiguración_Stanislaw Lem
LEM, STANISLAW
Impedimenta

En aquesta novel·la s'explica la història d'un jove doctor d'un hospital psiquiàtric a la Polònia ocupada pels nazis.

 

Campana vidre_Plath
Plath, Sylvia
Edicions del Periscopi

La protagonista, una noia brillant de 20 anys, fa un anàlisi fred de totes les situacions que viu i de com, progressivament, va perdent el control de la seva vida.

Lado bueno de las cosas
RUSSELL, DAVID O.
Aurum

El film tracta la superació personal d'una persona afectada per un trastorn bipolar.

Assajos, estudis, documentals
San Clemente_Depardon
DEPARDON, RAYMOND
Intermedio

Documental sobre l'hospital psiquiàtric de l'illa de San Clemente (Venècia) amb els testimonis de pacients, familiars i personal mèdic que hi va ser. Una segona part, Urgències, documenta el Servei d'Urgències Psiquiàtriques de l'Hôtel-Dieu, a París.

Monos_Jorda
JORDÁ, JOANQUÍN
Cameo

Pel·lícula documental on es reflexiona sobre les malalties mentals i el seu tractament, partint de la biografia del neuròleg i Premi Nobel Portuguès Egas Moniz.

Mas alla espejo_jorda
JORDÀ, JOAQUIN
Cameo

Documental que vol introduir-se al món de les agnòsies i les alèxies, malalties cerebrals que comporten diferències substancials a l'hora de percebre el que anomenem "realitat".

Desencanto_Chavarri
CHÁVARRI, JAIME
Manga

Documental que mostra els records de familiars i amics de Leopoldo Panero, 14 anys després de la seva mort.

Mujeres locura_Chesler
CHESLER, PHYLLIS
Continta Me Tienes

Estudi pioner sobre l'estigma de la dona com a persona boja,  abordant qüestions crítiques sobre dones i salut mental.

Anatomia epidemia_Whitalker
WHITAKER, ROBERT
MEDICAMENTOS PSIQUIÁTRICOS Y EL ASOMBROSO AUMENTO DE LAS ENFERMEDADES MENTALES
Capitán Swing

El llibre vol respondre al per què, lluny  de reduir-se, augmenta el nombre de nord-americans que reben una pensió per malaltia mental a pesar de la suposada millora dels psicofàrmacs de l'actualitat.

Euforia tristeza_Colom
COLOM, FRANCESC
EL TRASTORNO BIPOLAR : CÓMO CONOCERLO Y TRATARLO PARA MEJORAR LA VIDA
La Esfera de los Libros

Llibre que tracta sobre la bipolaritat, una malaltia complexa que requereix tractament.

Modelos locura
APROXIMACIONES PSICOLÓGICAS, SOCIALES Y BIOLÓGICAS A LA ESQUIZOFRENIA
Herder

La tesis principal d'aquest estudi per part de professionals en l'ambit de la salut mental és que “l'esquizofrenia no és una malaltia, sinó que està causada socialment. Entre les causes que la provoquen descaquen els abusos físics i sexuals.

Afectividad_Bleuler
BLEULER, EUGEN
Triacastela

Llibre d'Eugen Bleuler, metge que defineix per primera vegada l'esquizofrenia, l'any 1908.

Laing Antipsiquiatria Contracultura
ANTIPSIQUIATRÍA Y CONTRACULTURA
Fundamentos

Durant gran part de la seva carrera, Laing va estar interessat en les causes subjacents de l'esquizofrènia i va mostrar una clara oposició als tractaments que, en aquell moment, s'utilitzaven per a tractar a aquests pacients. Va tractar de buscar alternatives a l'hospitalització i a la teràpia d'electroxoc que tant es practicava en l'època.

Radio Nikosia
Gedisa

Projecte radiofònic integrat per persones diagnosticades amb algun tipus de malaltia mental que pretén posar de manifest els estigmes que pateixen els afectats i cercar les raons del sofriment psíquic.

Alteraciones identidad_Frias
Editorial Desclée de Brouwer

Aquest llibre vol donar resposta a professionals i afectats per alteracions d'identitat que produeix el trastorn límit de personalitat.


pdf

Amb el suport de:

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.