Entre els temes més habituals de la ciència-ficció es troben els viatges en el temps, on els protagonistes descobreixen, de manera accidental o buscada, la manera de viatjar a través del temps. Encara que existeixen precursors, com Mark Twain i la seva novel·la Un ianqui a la cort del Rei Artús (1889), l’obra pionera més coneguda de ciència-ficció referent als viatges en el temps és La màquina del temps (1895), de l’escriptor H. G. Wells. No obstant això, la primera vegada que algú va imaginar la possibilitat de retrocedir en la història mitjançant la tecnologia va ser Enrique Gaspar a la seva obra El Anacronópete, publicada com a novel·la l’any 1887.
Hi ha molts tipus de viatges en el temps, que poden ser al passat, al futur o, fins i tot, es podria considerar que es troben relacionats amb la visita a realitats paral·leles. En tot cas, el viatge en el temps (a vegades una excusa per explicar una aventura en un context diferent al punt de partida dels personatges) posiciona la narració en una visió determinista o atzarosa de la realitat. Quan es produeix cap al passat, a més, pot donar lloc a paradoxes temporals, situacions que trenquen la relació de causa i efecte o que plantegen dues realitats contradictòries.
A més, quan es modifiquen accions del passat, les formes que s’adopten per tal de donar coherència al temps també són diverses: línies temporals úniques que plantegen la qüestió del destí, línies temporals dinàmiques que obren diversos futurs, línies temporals paral·leles (o directament universos paral·lels), bucles temporals que aposten per la circularitat del temps… Per altra banda, es pot plantejar la impossibilitat de canviar la línia temporal o, fins i tot, presentar reaccions que s’oposen a les accions del canvi sobre el passat.
Com veiem, són moltes les possibilitats de les històries en aquest camp donada la complexitat del concepte temps. Des de fa més d’un segle, amb la teoria de la relativitat, el concepte espai-temps li dona categoria de dimensió, però n’és una que percebem de manera molt diferent a les dimensions espacials. En aquesta guia, presentarem títols de caràcter variat que juguen amb la direcció del temps tal com la coneixem o amb la percepció que en tenim d’ell.
2 Comments
Molt bones recomanacions per endinsar-se al món de la ciència ficció i als universos on l’espai temporal és completament diferent al nostre.
Un altre llibre interessant és
Mis noches en el ‘ideal Room de Mila Martínez.
Un viatge en el temps entre la València actual i la València de la guerra civil espanyola amb un toc de literatura LGTB, ideal per a aquest mes juny.